Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (83/169) > >>

pomak BG:
iskeceli davat sans na tezi deto ne iskat pomacite da sa etnos.

dim56:

--- Quote from: pomak BG on October 01, 2009, 13:51 ---iskeceli davat sans na tezi deto ne iskat pomacite da sa etnos.

--- End quote ---

Или на другите  ;D

Тоска:

--- Quote from: iskeceli on October 01, 2009, 00:36 ---anketin oylama süresi  yeniden uzatilmamali ciddiyetini kaybediyor .yeni bir anket yapilabilir baska sekilde  yada bircok konu ele alinabilir

--- End quote ---

Anketi yeniden uzatmamızın nedeni bir üyenin farklı kullanıcı adları ile üye olup 20 den fazla oy kullanmasıdır. Buna karşı geç önlem aldık fakat bundan sonra daha sağlıklı olacağına eminim.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2590.msg39608.html#msg39608   

pomak BG:

--- Quote from: boyandobrev on September 30, 2009, 22:10 ---Ходжа,
Липса на самочувствие недей да търсиш при мен, имам си го в предостатъчни количества.
Много добре знаеш, че аз навсякъде си заявявам, че съм помак.
Това не ме прави етнически различен от българите християни, прави ме религиозно различен. Но ти умело извърташ нещата и не правиш разлика между етнос и религия.
Интересно е да проследим етноинженерния процес, който заедно с твоите поддръжници се опитвате да прокарвате тук. Да подчертая само, че това не е позицията на всички помаци, а на една определена групичка - вие си се знаете.
--- End quote ---

Бояне аз в твоето помашко съмочуствие не се съмнявам, особенно когато то е на религиозна основа хахаха. И поради това не виждам и различие в тебе и при българите. (Не споменавам религия защото ще видя разлика нали знаеш?) Аз не извъртам никакви неща, мойто мнение изцяло се препокрива с мнението на Шериф за етносите в бившата Югославия. Именно ние помаците сме една групичка в Глобалния свят и си се знаем. Имаме специфични черти във физиономиите, по червендалисти сме. Високи гласове и спицифична за нас култура. Понакога и да не се познаваме се знаеме, че сме си помаци поради тези ни черти, независимо от района кадето живеем. така е Бояне ние си се знаеме.

--- Quote from: boyandobrev on September 30, 2009, 22:10 ---1. Първо, за да отречете общия ни произход с българите, отидохте да търсите корените ни при кумани, араби, богомили, павликяни, арменци. Всичко друго, но не и българи. Доказателства - никакви. История се гради с доказателства.

2. Пренебрегвате общите фамилни родове между българи християни и българи мюсюлмани в Родопите и на места общите ниви, които обработват.

3. Кривите си душите като видите турските регистри със записани български имена в тях.
Отричате, че това са българи. Отричате също, че са християни.
Турски професор ви писа, че това са били християни преди да приемат исляма, вие - йок.

4. Видяхте, че номера ви няма да мине и за да отделите нов етнос почнахте да измисляте нов "помашки език". Отричате, че диалектите са български и ги наричате славянски. Само да те светна, че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е славянски и диалектите които говорим са от същите регионални групи като диалектите на християните около нас. В случая номера, да изобретите нов език, няма как да ви мине.

Етнос помаци в България не съществува. Това, че сме с различна религия не ни прави различен етнос. Увъртате, че в Турция и Гърция помаците били признати за отделен етнос. То остана и да не ги признаят за различни - говорят български език, тия в Турция са се преселили от България, нямат нищо общо с турците и гърците. Естествено е, че се различават от тях, но нито една от страните не ги е признала за етнос.
Това, че сме помаци, не значи че всички сме ахмаци!
--- End quote ---

Аз специално отидох при богомили и павликяни и дадох много доказателства. А ти като твърдиш, че сме българи защо не говориш езика на Дуло или Боил. И първо да ми кажеш като българин, какво означават тези двете неща, че ние тук в Галата не ги опотребяваме, пък и от роднините ми по Доспатско не съм ги чувал тези две думи.

Аз не пренебрегвам нищо. Това, че българите използват турски фамилии и са еднакви с тези на помаци не ги правят роднини нали. Познавам една помакиня от Бяла Слатина, казва се Айше Сидерова, ама не мисля че е роднина на Волен Сидеров. Между другото на едно място говорих за това. Аз споменах, че и дори да е имало роднинство, то ще е било далечно. Защото в помашките райони ислямизацията е приключила окончателно през ХVIII, а Фотакиев говореше за роднини през Априлското въстание. Както виждаш никаде нищо не отричам, тъй като не ми го позволява съвеста. В историята е известно, че една част от богомилите и павликяните приемат християнството и при това положение аз немога да интерпретирам историческите факти различно.

За турските регистри пак не си прав. И до ден днешен сред помаците си има християни или в близост до тях чисто християнски селища. Казваме че не е било насилствена ислямизацията, поради наличието на тези християни. А дали тези християни по рано не са били богомили това ще да е вече друга тема.

Ние не изобретяваме нищо, само казваме, че езика който днес се говори не е български, а славянски поради простата причина, че чрез него аз много добре разбирамезиците на славянските народи. Докато българите, които днес ги обозначават като прабългари, те говорили на език който според едните бил от турскоалтайската група, а според други бил от персийската група. Той и Дурсунски говореше същото, като за да бъде огоден на иранците написа няколко страници с персийски думи. Които се използваха и в Османската империя. Ама нали Дурсунски го пише. Ако беше Божидар щеше да е нещо уникално хахаха.

EVROPOMAK:
Регистри, та Регистри!
Ако се направи по-ново сравнение на различните писания, последващи вписвания на данни и имена в регистрите на сегашното чисто-българско село преди 1878г и 1912г. и такова сравнение след 1878г. и 1912г., какво може да излезе наяве с прословутите вписвания?
Преди тези два периода в това сегашно чисто българско село  Широка Лъка, а и в много други подобни е имало много Помаци с арабско-мюсюлмански имена!
Означава ли истина това, че след прогонването на Помаклъка след тези два периода и особено окончателно след 12-та, там да остават само помаци иили българи с чисто български имена?
От тук насетне, да не би, някой далечен свръхмодерен, начетен и учен "землянин" след 100-200 години от днес, ще да да би да направи заключение и голема откритие означаващо, че "ето, вижте имената на хората живеели примерно в село Широка Лъка или село Върбово, преди 87-ма и преди 12-та повечето са имали арабско-мюсюлмански имена и веднага след тези периоди от "чисти мюсюлмани" са приели новата вяра и са станали "чисти християни"?
Едва ли това ще е крайно вярно, щото тогавашните Асан и Вели, които преди да ги прогонят по това време към Туркията и да им ограбят покъщината и съдовете, не са никак сегашните Иван и Велчо които са си истинските широколъшки християни, живеели от по-ново тогавашно време или новопреселение от другаде, са онези Помаци!
Ако някой не верва, да вземе да попита сегашните и по-възрастни широколъшки и съседни на селото християни, има много съвестни и добронамерени и добре запознати с тамошната история хора и такива, които и по-преди по-късно са писали тези регистри, по-скорошните и по-старите! Иначе може да се появи и някой пряк свидетел от 1398г.!
Ами, те изглежда в Османско тъмно робско "иго", никой е нямал право да се придвижва от едно място в друго, от една махала в друга, от една колиба към друга и е бил задължен во-веки веков да си стои и да умира на едно и също място!
Това, едва ли пък означава, че е бил прокламиран и насърчаван сегашният Европски принцип на "Свободно движение на хора", не, сакън, тогава само добитъка се е ползвал с правата но тази стара Османска директива!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version