Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (84/169) > >>

pomak BG:
Извинявай Бояне и така не можах да го науча този български език, объркал съм вместо да напиша Вокил съм написал Боил. То и то може да е на български и без да искам може и да съм казал някаква тяхна дума, ама нали знаеш, дето има една приказка "Знам да говоря, колкото да си искарам боя". А сега се сетих това боил е велможа, който след време става болярин.  

Така е Европомак за разлика от Русия, кадето раята били закрепостени, в Османската империя на раята им се давало право да се предвижват. В Османските архиви често се споменават като пришалец Петко, пришалец Манол и пр. Там кадето се заселвали веднага бивали причеслявани към местната рая.

Демир Чобанов:
Според мен, братя и сестри - помаците не трябва да бъдат отделен етнос. И това не е заплаха за тяхната идентичност. Напротив - даже това би било помогнало. Нима шопските обичаи и традиции са се загубили като не са етнос шопите ? Даже в УНЕСКО влезоха бистришките баби, а помашките гелини не могат ! Значи не е до етноса, за да запазим помашката култура.

sultan selim:
само  че    шопите  неги   насилваха  дане  носят   това   което  искат   и  неги   врьщаха  от  магазините  автогарите  и  всички  даржавни  учреждания  защото  са   с  еди какви  си   дрехи  и  имена   

Демир Чобанов:
И шопите и помаците ги биеха, че ходят да се молят в храм.

Kaplan:

--- Quote from: Демир Чобанов on October 01, 2009, 21:41 ---Според мен, братя и сестри - помаците не трябва да бъдат отделен етнос. И това не е заплаха за тяхната идентичност. Напротив - даже това би било помогнало. Нима шопските обичаи и традиции са се загубили като не са етнос шопите ? Даже в УНЕСКО влезоха бистришките баби, а помашките гелини не могат ! Значи не е до етноса, за да запазим помашката култура.

--- End quote ---

Много хубав коментар си написал Демире!- но нека и аз да допълня нещо, ако може.
Според мен у нас помаците се забелязва една специфична култура, обредност, обичаи манталитет... и т.н, на които до като не се даде точна представа от къде произхождат и дали са се срещали и при други племена на Балканите или пък на друго място, без да се спори между няколко страни (които нямат сигурни доказателства и теории).ето тези неща трябва да се отучнят и тогава да се казва в прав текст: ` че не трябва да са отделен етнос или че трябва да са отделен етнос`.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version