Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (87/169) > >>

isa71:
незир когато сахабетата на расулюлах с.а.в. приемаха исляма за своя религия помаци ли станаха

musov:

--- Quote from: ljskovo on September 28, 2009, 09:07 ---
Мусов, ако обичаш поддържай добрия тон, аз не съм си позволила да те обиждам следователно и ти нямаш това право. Не виждам кое ме прави лицемерна, това че поделих публично вината за спора с теб ли? Що се отнася за това ,което писах че ще продължа - да ще го направя, но ще бъде на друга тема,защото на тази вече приключих, а и всички останали (освен ти) ме разбраха. Аз не се срамувам да се определя като българска помакиня, не се срамувам да кажа ,че България за мене значи много. За теб също би трябвало да значи нещо - нали тук живееш, тук си учил и т.н. Нищо ли според теб не ти е дала тази страна? Ако е така защо живееш тук??  

--- End quote ---

Пак не бях влизал много време. Наричай се каквато си искаш, само не демонстрирай пред мене толкова явно лицемерието си.Когато се спори, не се прибягва до такива нагли и лицемерни похватчета, каквито ти използваш! ТОЧКА! Можеш да продължаваш на лични съобщения.

Сидхарта:

--- Quote from: nezir_9 on October 16, 2009, 18:13 ---Вчера по това време в тема: "ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ, ПРИЕЛИ ИСЛЯМА" публикувах едно кратко съобщение за двама щастливци - младоженци.

Младоженци като младоженците, ще каже някой!

Да! Ама не!
(Както възкликваше г-н П. Бочаров.)

Двамата са етнически българи, приели мюсюлманството като своя религия.

Младоженеца е от София, а булката от Варна.

Не са първите, които приемат Исляма!

Но са първото семейство - бивши християни, сключили брак по мюсюлманските традиции.

Не мога да си отговоря на един много важен въпрос:

Като хора, бивши християни, приели абсолютно доброволно Исляма, както някои прадеди на нас помаците,

въпросните младоженци могат ли да бъдат определени като ПОМАЦИ?

--- End quote ---
Ама Незир-, тук вапроса не е толкова труден -разбира се че макар етнически да няма разлика- те няма да са помаци защото последните са категория възникнала в друго време и консолидирана във някаква степен.
Разлика не може да няма, но с премахване на фактора религия ти си отговори на въпроса в каква степен е разликата -защото според мене тя става незабележима и особено ако се има впредвид един етнографски раион тя  изчезва.

nezir_9:

ves.K,
след 2-3 поколения, запазвайки си езика с новата религия, какво ли ще е положението?!?

Сидхарта:

--- Quote from: nezir_9 on October 17, 2009, 11:51 ---ves.K,
след 2-3 поколения, запазвайки си езика с новата религия, какво ли ще е положението?!?

--- End quote ---
При това положение, вероятноста да ги асоциират с помаците става 100%-предвид това че говорят български и са мюсюлмани-и предвид от друга страна неизбежния глобализъм от които и помаците няма да избягат.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version