Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Shumarov:
Откри ли виновника значи, Исянкар! :) Не си ли даваш сметка, че това също може да ме обижда? Значи има някой, като врага с партиен билет, или империалистическия запад, или някаква подобна миерда, който ме дебне да ме настрои срещу някого!? Значи аз съм малоумен, и имам нужда някой да насочи симпатиите ми и злобата ми в правила посока? А ти си тука, за да ме вкарваш в правия път ли? Сопри са уа артик!Аз не позволявам никой да манипулира емоциите ми,защото се лаская да си мисля, че имам способност да преценявам нещата реално.Такава способност имат всички помаци, защото най справедливо преценява онзи, който е бил жертва на несправеливост!
За разликата в етническа, или етнографска принадлежност не казвам нищо, защото не съм специалист.Но е факт, че нашите традиции бяха нови за тях, колкото и еднакви да сме с българите.
Isyankar:
Относно виновниците: "Много жалко, че смяташ, че трябва държавата да си зарива главата в пясъка и да не се интересува от помаците". Определено, поради природните особености - това са най-малкото специфични райони, които се нуждаят от целенасочено въздействие за стимулиране на икономиката - ама щом смяташ, че това ще ти промени емоциите - няма да се меси държавата. Картофи - картофи, каквото има това е там. Не може на нож да приемаш всичко.
Относно разликите в етническата или етнографската принадлежност - прав си - има значителни разлики. Бих казал, че помашката етнографска група е най-ярко изразената такава и най-запазената през вековете поради ред причини. Даже е доста лесно да се прекрачи тънката граница на етническата група, но в крайна сметка везните натежават към първото. Иначе аз като дойдох в София и аз бях доста нов с моите традиции за някои местни "шопи"...От диалекта, мисленето до гозбите и пр. :)
pomak BG:
abc опреквай него не мен.
--- Quote from: Isyankar on October 20, 2009, 20:12 ---са повече от българите от турски етнически произход
--- End quote ---
Тук иска да искара турците българи. Ето ти и още един пример, но този път е по-фрапиращ.
--- Quote from: Isyankar on October 20, 2009, 20:22 --- Иначе аз като дойдох в София и аз бях доста нов с моите традиции за някои местни "шопи"...От диалекта, мисленето до гозбите и пр. :)
--- End quote ---
Тук прави разделение на българската етническа група, като искуствено иска да отстрани шопите от българската нация. abc mисля, че Isqnkar e комунист, тъй като те първи дадоха примера за подобно разделение, като отдалечиха македонците от българската нация. Надушвам, че сега са се обърнали и към шопите. Смятам, че това е подсъдимо и трябва като защитник на българщината да вземеш съответните мерки.
Kaplan:
Освен българската ни реч, кое друго ни е еднакво с българите??
abc:
--- Quote from: pomak BG on October 20, 2009, 19:59 ---... Ако тръгнем и направим една анкета, ще изляза прав. Всеки ще каже, че е славянин, тъй като не разбира и бъкел от прабългарския дето му го преписвате, но пък за сметка на това ще потвърди, че разбира руския, сръбския и пр. славянски езици...
--- End quote ---
В този ред на мисли какъв език разбират помаците и как са с руския? Ерго те славяни ли са или не са? Неадекватната политика поражда неадекватен отговор написа веднъж един съфорумец. Сега берем плодовете.
А конкретно във връзка с поста ми кога ти помак бг каза нещо положително за българите?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version