Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Metka:
--- Quote from: nezir_9 on October 21, 2009, 21:23 ---
А нас никой(освен когато има избори) не ни пита какви се чувстваме.
Моля, оставете ни на мира - ние сме просто ПОМАЦИ!
Не "прости", а просто помаци!
--- End quote ---
Dobre go kaza Nezir.
Az se my4a tova da go kaja tuka ve4e treta godina, no koi da te 4yue?
Shumarov:
--- Quote from: nezir_9 on October 21, 2009, 21:23 ---Мисля, че общият ни език трябва да ни обединява, сближава, а не разединява.
И все пак както дадох пример с австрийци и немци и общият им език - немския, при нас положението е почти същото!
Помашкия език(усещам какво неодобрение ще има от някои) или езика на който говорят помаците, несъмнено много близък, разновидност на българския език, не ни прави в никакъв случай българи.
Но това не означава, че ние не обичаме Родината БЪЛГАРИЯ, даже напротив имам претенции да кажа, че в много отношения ние сме най - големите патриоти.
И освен това сме български граждани.
Това, че нямаме коренно различен език от българите - християни, не може механично да ни присъединяват към едни или други.
Българите към тях, защото сме имали общ език, турците пък към тях, защото сме имали обща религия!!!
А нас никой(освен когато има избори) не ни пита какви се чувстваме.
Моля, оставете ни на мира - ние сме просто ПОМАЦИ!
Не "прости", а просто помаци!
--- End quote ---
Аз не намирам нищо обидно и да съм българин, nezir_9! Не е обидна никоя национална, или етническа принадлежност!Обидно да се навира в носа на хората аман, саман ти си такъв!Имам прекрасни приятели от най-различни етноси и националности.И никой няма проблем с разликата на останалите! Никой не нарича майчиния език на останалите диалект,или странни звуци!Обяснявам си тази аномалия с факта, че не са прочели "обемния демографски труд" на Исянкар. Ако го прочетат, сигурно и те ще започнат да ме убеждават в арабски, бразилски, мексикански корени :)
Metka:
--- Quote from: Shumarov on October 21, 2009, 21:41 ---Аз не намирам нищо обидно и да съм българин, nezir_9! Не е обидна никоя национална, или етническа принадлежност!Обидно да се навира в носа на хората аман, саман ти си такъв!Имам прекрасни приятели от най-различни етноси и националности.И никой няма проблем с разликата на останалите! Никой не нарича майчиния език на останалите диалект,или странни звуци!Обяснявам си тази аномалия с факта, че не са прочели "обемния демографски труд" на Исянкар. Ако го прочетат, сигурно и те ще започнат да ме убеждават в арабски, бразилски, мексикански корени :)
--- End quote ---
Imenno.
Provokatorite tova go znaqt i samo tova natqkvat.
Oba4e Nie imame sila.
Tova e edinstvoto.
Ako sme edinni , az predlagam da ne odgovarqme s komentari na podobni provokatori.Pravim si lafa bez da obryshtame vnimanie na paskvilite im.
Samo gi nabelqzvame, i gi nakazvame s myl4anie.
Ako prodyljat da provokirat i te da ni samoopredelqt - triene ili BAN.
pomak BG:
--- Quote from: abc on October 20, 2009, 22:13 ---Балканджия понякога има екзотични идеи, което не го прави лаик. Чел е, няма спор.
Но четейки те усещам една тънка нишка на прекрояване на историята на помаците, в същия момент прекрояваш и историята на българите-християни. В този ред какво да правим с тази България, дето я е имало от векове на Балканите? Да вземем да я прекръстим, щото помак бг има некои съображения :D
Обичам в сродни случаи да правя ретроспекция и я направих, но някак не ми се играе сега да вадя цитати и правя пост. Има вид говорене в което с подхърляния, подмятания и закачки се пробва отсрещната страна докъде ще подаде. Ако се усети, че нещо не е в ред се почва рефрена - амаазкаквотолковасъмказал???
--- End quote ---
Нямам нищо против наименованието на държавата. Все пак тук действително живеят българи и те са капанците, гагаузите, къзълбашите и част от турците в Лудогорието т.е. около Преслав, Нови пазар, Разград, Омуртак и пр. и по Руенско и Поморийско т.е. тези дето живеят в близост до р. Алхелой. С една дума всички турци, които говорят на балканския диалект, нехарактерен за анадолците и дето са с европеидна пигментност, която показва пътя през който са минали за да дойдат на Балканите.
abc ти ме искара, че съм завършил школата в Симеоново. Не челя никакво захапване и защипване. Нито пък съм писал някъде ама аз какво толкова съм казал. Просто пиша история. Цитирам источници. Не пиша свободни текстове, каквито ги пишат твойте приятели Фотакиев и Пасков. Виждаш, аз дори ти давам источник. Същите тези сведения съм ги засичал и ЦДА. Ако забеляза там се говори за една групичка българи, които пресвоявали и интегрирвали. Споменава се и за българсаки села но нищо лошо не се говори за обикновенното население в тях, нито пък за обикновенните монасите в манастирите. Така че нямаш право да ме обвиняваш в каквото и да е било. Ако не сме виртуални, аз в случея може да повдигна обвинение в клевета и да пусна жалба срещу теб. Ти по този начин искаш да ме изкараш враг на народа. Казахти го и пак ще го потвърдя, ако съм против някого то това са хората, които са изнудвали и хората, които са тъпчели правата на помашкото население. Които насила са искали да им сменят вярата, имената, са им изравняват гробищните паркове в отделни села и са срутвали джамиите или минаретата в тях. Които всячески се стемяли да им объркат психиката, като са им внушавали, че са такива и такива, целенасочено за да могат да ги отделят от общата мюсюлманска общност.
А против кои не съм. Това са хората които мирно са съжителствали с помаците, които заедно са се радвали на хубавите дни и заедно се стремяли да се преборват със трудностите в живота. Към интелигенцията, която е против насилието. Която разбира чуствата и ценностите на хората и по някакъв начин дори и пасивен се старае да се противопостави на всякакви издевателсва от страна на шувенистите в държавата ни. Към тази част от интелигенцията, която чрез книгите си отразявала действителноста, случела се през онези тъни дни, когато по пътищата ни се движеха танкове и войнни и милиционерски подразделения. Ето към тези хора аз нямам нищо против и това са голямата част от народа, докато другата, негативната, се състои от неповече от 250-300 души. Каде е сега българомразието при мен. Каде е това дето си писал амаазкаквотолковасъмказал.
Съгласен съм с тебе Метка.
Subeyi Kurt:
May çe bırkame ponyatiyata; bılgarin e po-novo ponyatie ot bulgar. Dosta sa istoricite koito svırzvat bulgarite s tyurkite, taka çe napılno veroyatno e kapanci,gadjali,gagauzi, kızılbaşi ( aleviti) i dr. da sa ot tyurkski (türk) proizhod. Znam çe gagauzite i kızılbaşite nyamat nişto protiv türkskiya si proizkod. Dialekta im e prisışt na anadolciite. Naprimer v Kırdjaliyskite sela se govori na dialekt kakto govoryat i yurucite ot oblastta İsparta, Denizli i Kütahya. Na sıştiya dialekt govoryat i gagauzite. Seldjucite sa potomci na ogurite (oguzite) sışto kakto i onogurite(onogundur) =onoguz=desetteoguza koito se obedinyavat s bulgarite. Posle ima obedinenie s kumani,peçenezi,tatari, madjari i dr. türkski plemena.
Vsiçko tova e istoriya no sega v moderniya svyat nikoy ne e v sıstoyanie da impozira prinadlejnost na koyto i da e zaştoto tova e svırzano s liçnoto pravo na individa. Tova pravo trudno se razbira v nyakoi strani poradi bivşi faşizirani rejimi no te sa malko i sa obreçeni v nay-skoro vreme da vlezat v krak sıs sıvremieto. ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version