Български > Дискусии
Eтнос на помаците
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Като се вземе предвид, че от 30-те години на 9 век те са били под силното политическо и културно влияние на Хазарския каганат, обитаван от различни тюркоезични племена, то по-скоро тези заемки са от този период. Може би благодарение на тези езикови и културни влияния маджарите са наричани "турки" във византийските и мюсюлманските извори. Това се вижда и от сведенията на ибн Руста и Гардизи, които описват системата на двувластие при тях — Гардизи:
"Маджарите–тюрки, вожда им по название к.н.д...Действителния управител дж.ла"
С други думи, освен всичко друго, при тях се наблюдавала и двойствеността на върховната власт, толкова характерна и за хазарите. Избирането на този вожд ставало чрез церемония, която по думите на Константин Багрянородни "напълно е съответна с обичаите и законите на хазарите”. Последния казва още, че преди са ги наричали "бели савири" (σαβαρτοι ασπαλοι) (вероятно указание, че са родствени на савирите дошли от същия район) и в 80-те години на 9 век част от тях, под натиска на печенезите отстъпили от населяваната от тях територия между реките Дон и Днепър ("Страна Леведия") на запад в областта Ателкюз (на унг. "Междуречие" — между реките Днепър и Днестър).
rcn:
Edno majarsko klipche ;):
Török-Magyar Barátság / Türk-Macar Dostluk
abc:
помак бг, някак ми олекна от както заяви, че нямаш претенции към името на България. Нямам кой знае какво да ти кажа. То е ясно, че всеки довод или мнение срещу теб и прословутата ти книга е довод на шувенист, а всяка овация е такава от смел и горд човек. В Симеоново трябва доста четене, а и добра граматика. Не мога да те припозная като техен възпитаник. А, че си пишеш история е вярно. Понякога се съгласявам лесно с теб.
Може да се пише доста, но къф е смисъла. Метлата дебне ;) Тихо и в засада :D Анонимно!
Samo gi nabelqzvame, i gi nakazvame s myl4anie.
Ako prodyljat da provokirat i te da ni samoopredelqt - triene ili BAN.
Тегаво се пише напоследък. Се едно е 11 септември 1944 г.
ПС 1: От рсн турското не изглежда като на Субиги турското.
ПС 2: Все забравям да изкажа възхитата си от резултата на анкетата. Мъдро. Всички сме доволни ;)
Беглик:
За унгарско-турската дружба се разказва в книгата "Звездите на Егер" от Гейза Гордони. При град Егер маджарите са казали на османците, голяма работа сте, ама нямаме нужда от вас и доброволната ислямизация, която носите. Така спасяват Европа. Ако съдим по последващите събития, Европа доста е изпуснала от липсата на османското присъствие, а ние сме спечелили толкова много от него.
pomak BG:
abc аз не съм горделив. Като всеки един човек и аз се възхищавам на дадени хора, подражавам им, старая се да бъда уважаван и полезен на обществото. Не мога да не опреквам без да нямам причина за това, а и не мога и да си примълчавам, тъй като аз съм в пълното си право да се защитавам чрез знанията си, в случяй че някой иска да се самоизтъкне като се мисли за нещо по-висше от мен.
Ясно какво четене пада в Симеоново, като гледам един от възпитаниците на тази школа Боян Саръев. Толкова е начетен, че чак прелял от разум.
abc метлата дебне всички нас тихо и в засада анонимно. Ще ти дам пример през комунизма сриваха джамии, изравняваха гробища, убиваха и затваряха хора по арести, затвори и лагери, интернирваха ги (демек ги заточаваха) и за да им затворят учите изграждаха предприятия, цехове, ферми и пр. Не мина много време и тези сгради заприличаха на онези разрушени храмове дето бяха през комунизма, населението обедня и почна само да се избива, изнудва и самозаточава по различни краища на света. И ако минеш през някакво помашко село то кипи от живот, а ако минеш през някое българско, особенно дето живееха по-големите привържаници на комунизма, ще забележиш, че там живеят двама старци и три баби. Тези странни чудеса се случва и с политиката,когато дойдат социалистите на власт винаги след тях настъпват финансовите кризи. Това не е ли метла от Аллах, която дебе в засада тихо и анонимно.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version