Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (110/169) > >>

mustafa_b:
Тезата за арабския произход на помаците ми изглежда налудничева. Но въпреки всичко уважавам мнението на г-н Дорсунски и оценявам неговата смела позиция да се изправи очи в очи срещу държавната асимилационна машина.

Hashashin:
От цялото изказване на господин Дорсунски най- смешно ми стана, когато прочетох че Византия заселвала араби по границата си за противодействие на славяните. Не знаех, че византийските императори са толкова малоумни, че да вкарат на собствена земя най-големия си враг- арабите и то със запазена мюсюлманска религия. А пък как Родопите станаха граница на Византия по тва време хич не ми стана ясно, когато в началото на 6 век границата и е била Дунав, а в края му Стара планина ;) Определено е доста налудничаво да го сторят, а нашите комшии ромеите са известни с пословичните си ум и хитрост. Да имало е случай, на пленен селджукски бей с голяма част от народа му, но първата на работа на ромеите е била да ги поскръстят, после стотина години ги оставила в сърцето на империята, за да провери верността им и чак тогава ги заселила в днешните български земи- техни потомци са гагаузите. И ето резултата гагаузите си говорят турски, но са ревностни православни християни и заклети врагове на турците, поради което Османската империя лекичко е прокудила основната им маса в Русия, а сега са на теритиорията на Молдова. И чак в днешно време много от тях започват, да чустват близост поради ред причини.
Другото весело изказване на господин Дорсунски е цитирам ''били принудени да общуват с местното население'', че чак се и съюзили. Нали уж бяха там да се бият със славяните, а изведнъж заобщуваха- Оооо чудо, както би казал някой протестанстки пастор. И друго чудо има- просто виждам големия мерак на бащите славяни да да дават щерките си на загорелите арабски войници друговерци. Те не са ги давали в съседни салвянски племена, камо ли на арабите. И изведнъж хей така славяните оставиха хилядолетната си религия и приеха исляма с радост и веселие?! Борис бая бой ги е трепал до де се покръстят, а пък неколцина арабски войници цели племена сториха мюсюлмани с добри думи. Просто врели некипели и свободни съчинения виждам аз тук. А пък Америка ако е свободна държава аз съм трамвай.

Metka:
Aз не съм чел цялата книга на Дорсунски, но трябва да се има в предвид че той е писал книгата в екстремна ситуация.
Виждаме и днес че в България има свобода на словото, както има и свобода на изтрелите.

Мустафа и Балканджия, може би трябва да се търси повече информация за това какво е представлявал договора между Исаак Втори Ангел /византийски император и Салах Ад Дин
които пък е обединител на арабите и турците.
Тогава по този договор е имало мюсюлмански квартал в Константинопол със Джамия която е подпалена от Фламандските кръстоносци.
По кръстоносните хроники  на Жифроа Вилдаруен този квартал е горял 9 дена.

Другото което подценявате е интеграцията на помашкото население във структурите на Османската империя , която пък  е била мултикултурна.
Арабите са били също интегрирани в администрацията.
Не забравайте и Основателя и Завоевателя на северна Африка - Мехмед Али Паша.
Име и днес негов паметник въвъ Кавала.
Пройзходът му е нашенски, питайте аго Шериф.
Сред нас помаците има доста фамилии с устна родсвена традиция която е показателна за
присъствие на нашенци във севрена Африка - Маср/Египет/
Нека тука уважаемия от всички форумец Шумаров, разкаже за арабският си произход.
Той има корени именно от там.Всъщност доминира схващането че в османския аскер, самите войници , бидейки по странство са си намирали жени от въпросните региони на Империята където са били администратори или редови войници. И после са се връщали заедно със жените чуждоземки и така се е формирала днешната помашка общност.
Разбира се, не бива да се слага на лека ръка еднакъв произход на всички ни.
Но тези неща трябва да се уважават.
На Балканджия бих казал че ми е симпатична идеята за келтите, която той един път подхфърли.

mustafa_b:
Факт е, че е имало мюсюлмански храм в Константинопол, все пак това е космополитен град - пристанище. Политически ход с икономическа изгода от страна на византийската дипломация. Но не виждам връзката на тази джамия с арабския произход на помаците. Доста слаб аргумент.

ПС - В Корница има фамилия Сърмали, което е производно от Мъсърли (Мъсър-Египет). Тези хора са наследници на арабин. Но в случая говорим за произхода на компактното местно помашко население, а не за отделни единични случаи.

Hashashin:
Исак Втори Ангел е живял много след описваните от господин Дорсунски събития, освен това в периода за който ти говориш владетел на Родопа планина и Пиринско е бил деспот Слав със столица Цепина (Чепино, част от днешен Велинград), не ми се вярва Слав, който е бил братовчед на Асеневци да засели в земите си чужденци и то друговерци. В дадения период това е шансовете за това са просто равни на нула. Не само сред помаците има присъствие в Северна Африка, има и християнска устна традиция за тези места, например в Елена пеем песен как султана пратил наш човек заедно с войнугани да превземе остров Малта, който е на един хвърлей от Северна Африка. Примери има още стотици. А относно келтите да ти спомена че двете им кралства са били едното в Розовата Долина а другото недалече от Варна. Малко са далечко от помаците, за да водим произхода им от тях.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version