Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Hadj:
Интерисно с кои турци щял да се бие хайдутина помак след като неговите братя са били хаскер в армията!!!Разбира се имало поборници защитници на бедните които са нападали турски бейове за да дават взетото на бедните.Такъв един герой е Асанджик-помак от северна Гърция а по-късно и Мехмад Синап.Според теб това че партизаните са водили борба срещу българските фашисти значи ли че тава е доказателство за някяквя друга тяхна народностна принадлежност.
А в селата в които ме изпращаш можеш да научиш от "необработени" хора неща които са съвсем далеч от това което ни внушаваш.И само за пример как хора като теб изопъчават случилото се в миналото.:Край с.Нипли/Буйново/ има местност Попини лъки.От хора свидетели на събитието е записано че когато след 1912г. дошъл поп да кръщава хората буйнавци го впрегнали да дърпа рало в тази мистност и по този начин го прогонили,а такива като теб ни разправят че някога преди потурчването там имало някакъв поп.Ето затова много не е за вярване на учебници.
Hashashin:
Да знам за Попини Лъки, и за попа знам. Само дето не са го прогонили ами са го убили и то след 1913 когато вярата на насилсвено покръстените помаци била възвърната. Събитията от тогава са били трагични и срамни за България. Аз ти говоря легенди за преди няколко века. Иди в Ягодина и питай старите хора, ще ти разкажат. А кога съм казвал, че в Буйново е имало поп преди приемането на исляма? Моето село е основано през 15 век и е било християнско, но никога не е имало нито поп, нито църква и до ден днешен.
А за партизаните- те винаги казват, че се бият срещу фашистите, а не срещу българите, а в тази песен помака казва че иска да се бие срещу турците, а не срещу бейове, аяни, османлии и други подобни. Човека си казва- с турци да се бием, тва ясно показва, че той не се има за турчин.
mustafa_b:
Вероятно говориш за поредната възрожденска модификация. От сборника "Веда Словена".
Hashashin:
Не Мустафа, говоря за автентична песен, изпята от помак от село Сареле, северна Гърция и записана на видео. Там възрожденски модификации нема. А пък Веда Словена я е записвал сърбин и то по вашия край и Драмско и дали е автентична или не аз не знам.
Hadj:
Балканджия,спирам с теб.Щом познанията ти за миналото са на база на легенди явно колко могат де се докажат.Другите наща които ми казваш съм чел в списание "Родопи".За да се разбере обективната истина /и то относително точно/ човек не трябва да стартира с предубеждение.Аз се интиресувам от корените си -независимо какви са били.Даже и да се докаже че някой от предците ми е бил енорийски наместник няма нищо лошо,на мен обаче ми харесва това че съм мюсюлманин.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version