Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (115/169) > >>

десс:

--- Quote from: mustafa_b on January 06, 2010, 07:59 ---Тезата за арабския произход на помаците ми изглежда налудничева. Но въпреки всичко уважавам мнението на г-н Дорсунски и оценявам неговата смела позиция да се изправи очи в очи срещу държавната асимилационна машина.

--- End quote ---
И на мен-тоз знае ли какво е етнос -ако имаха арабски произход трябваше да имат семитски черти-а до сега не съм забелязал.Е вижте в Сицилия,която са били почти колония на Гърция в древността имат доста белези на семитите(смята се ,че гърците в древността са семити-по статуи и т.н.).
В Родопите е имало разселения,но незначителни и на европейци(латинската империя),може и на араби и т.н.-но България тогава е била доста привлекателна държава-силна армия,икономика и доста толерантна във всяко отношение и такова разселване е имало навсякъде-според византийски хронист -"българите бяха толкова справедливи,че градове в други държави се присъединяваха към държавата им доброволно".

Kaplan:
Фатме Мюхтар,

Изследовател

в Български хелзинкски комитет,

дипломант на правния факултет

на Централноeвропейския

университет в Будапеща,

специалност "Човешки права"

Човешките права не се базират
на етнически произход

Помежду си български говорeщите мюсюлмани се наричат помаци, а не "българомохамедани". Приемат като обидно, когато външен човек ги нарече помаци, защото това понятие в литературата е свързано с обидни клишета като "вероотстъпник", "предател" и т.н. Как биха искали да бъдат наричани - този въпрос трябва да се отправи към тях, защото всеки има право да се нарича както желае.

Помаците са - ако не друго - то религиозно малцинство. Няма единна теория за техния произход и макар че всяка от тях има своята логика, не е доказано 100 %, че са от арабски (арабско-славянски), тюркски (тюркско-славянски), тракийски или български ("потурчени българи") произход. Те обаче са обособена общност, и след като една общност сама се въприема като малцинство, и е възприемана от другите като отделна общност, то фактът, че в листите за преброяване няма отделна графа за това малцинство - както международните човешко-правни норми изискват - е дискриминация. Тъй като България е подписала всички ключови международни документи, които съдържат клаузи за защита на националните малцинства, това е правно нарушение от страна на институциите, занимаващи се с преброяването.

Няма единно определение за понятието малцинство. Български говорещите мюсюлмани знаят себе си като "помаци". Следователно - от човешко-правна гледна точка - при преброяването графа с това име трябва да присъства. Отделен е въпросът колко хора биха се записали в нея. Тяхно право е да изберат да се самоопределят като помаци или не.

България е подписала две международни съглашения: Съглашение за защита на политическите и гражданските права и Съглашение за защита на социалните, икономическите и културните права на гражданите, включително Европейската конвенция и Хартата за правата на човека. Подписан е, но не е ратифициран Протокол № 12 против дискриминацията на Европейската конвенция за правата на човека. Фактът на подпис и ратификация натоварва България с редица задължения, включително и гарантиране правото на сомоопределение на българските граждани. Следователно на български говорещите мюсюлмани не може да им се отрича правото да използват името "помаци", за да се самоопределят като такива, ако искат.

PNK2003:
Напълно съм съгласен с Фатме Мюхтар, че помаците са религиозно малцинство.  Единствено бих уточнил, че считам за по-точно да се използва "културно-религиозна малцинствена група".  Споделял съм многократно мнението си по въпроса.

Не съм съгласен обаче, че липсата на отделна графа "помаци" в листите за преброяване е дискриминация.  В съответната графа "Друга" от преброителната карта съществува възможността да се отрази етническата група.  По тази логика би следвало, че арменците, евреите, руснаците и др. етноси в България също са дискриминирани, което не отговаря на действителността. 

Следователно на български говорещите мюсюлмани никой не отрича правото им да използват "помаци", за да се самоопределят като такива, ако искат.   

EVROPOMAK:
Щом ги нема в графата, на следващото преброяване през 2011г., сичкьите "Помаци" да се запишат "Турци", за наслада на душата патрио-национална!  :D  ;)

mustafa_b:
PNK2003, ето копие на анкетна карта от преброяване на населението 2001. Има я в сайта на НСИ. В действителност в нея има графа други за етническа принадлежност. Въпросът ми е как се процедира с данните от тази графа - те поотделно ли се извличат и нанасят в крайния резултат от преброяването или се отразяват всичките общо в "други"? Аз мисля, че е последното.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version