Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (122/169) > >>

Hashashin:

--- Quote from: Hadj on January 14, 2010, 13:19 ---  Оставете ни на мира смолянските помаци.И не ни втълпявайте че като се каже родопско само ние може да казваме каво е родопско защото ние сме си внушили и това.Аз се възхищавам на помаците от други райони които са съхранили своята единтичност и ако продължавате да ни слушате ще се обезличите като нас.Но и ние в смолянско сме най-различни.Бъдете сигурни че тези които са се отрекли от корените си няма да ги срещнете във този форум.Другите познавачи на смолянско са някякви провокатори или латернаджии което ще ви повтарят до втръсване тяхната теория.Бъдете себе си !
       А сега  един виц може би стар за някой:
    Идва в Смолян  турист от вътрешността на България.Човека е слушач че голяма част от хората тук са  помаци.Насреща ме идва Вальо и той го пита:
      -Ахмед,колко е часа?
 Брей нашия Вальо винаги се крие че си има и идно друго име и се чуди как да му отговори.Тогава Вальо погледнал през ръкава и казал:
     -Часът е десет.
 Туриста ахнал и го попитал:
     -Кажи ми как позна през ръкава точното време?
Вальо на свой ред попитал:
    -А ти как през панталоните ме позна че съм Ахмед?

--- End quote ---
Ти нали не си се ''обезличил", какво те интересуват другите. Така им харесва на хората така правят. Карес немож' да им дириш. Напротив Джафер, има хора от смолянско тук, които се чустват българи ама не могат да се изявят поради причините, които съм изтъквал хиляди пъти. Един смолянски помак да се нарече българин не значи да се отрече от корените си, защото българин е етническо име а не религия. Хората там се чустват българи с мюсюлманко вероизповедание и това е толкова нормално колкото и българи с православно вероизповдание, българи с католическо вероизповедание и българи с будистко вероизповедание (има такива в моя квартал). Всеки е свободен в нашата страна да изрази мнението си, и да бъде себе си и както се вижда в Смолянско категорично са го изразили и знаят кои са. Нямат нужда нито от ''пробуждане'', което бяха предложили някой членове на форума, нито от връщане към помашките си корени, защото те никога не са се откъсвали от тях, с изключение на тези приели християнството. И пак повтарям, че думата помак или ахрянин в смолянско има значение на българин с мюсюлманска вяра. Това е.

Metka:

--- Quote from: Hadj on January 14, 2010, 13:19 ---  Оставете ни на мира смолянските помаци.И не ни втълпявайте че като се каже родопско само ние може да казваме каво е родопско защото ние сме си внушили и това.Аз се възхищавам на помаците от други райони които са съхранили своята единтичност и ако продължавате да ни слушате ще се обезличите като нас.

--- End quote ---

Много добре казано.
Всъщност една не малка част от смолянските помаци които са по българи от българите , е изучен феномен.
Истина е че там преди 1944 г е имало по голямо насилие и асимилационни процеси отколкото при нас в западните Родопи и Пирин след 1944 г.
Факт е че там е действала дружба "Родина" преди 1944 г а при нас ВМРО.
Именно това е съществената разлика.
ВМРО тука при нас е концентрирала сила и ресурс към Македония и Гърция в района на Драма и Кавала.
В тези набези са участвали и помаци в четите на ВМРО.
В тази чест например в село Плетена е направена джамия с пари от касата на ВМРО.
ВМРО е действал по специален устав които е бил близък до ислямския шериат.Макар че дейноста донякъде на ВМРО е дублирала това което прави дружба "Родина", приоритет е била Македония и вътрешните борби на самата националистична организация.
Това разбира се е логична хипотеза, но е факт това че ВМРО е била държава в държавата.
Бих направил подобен аналог със една секта в Исмаилитският шийтизъм, основана от Старецът на Утрото - Сабах Ал Хасан, която е съществувала преди около 1000 години, но това е друг въпрос.
Така че нека всеки сам да се опредили свободно.
Сега не е времето на Възродителният процес.
Сега сме в Европа господа.

tersid:

--- Quote from: fotakiev on January 14, 2010, 12:50 ---Ти зачиташ ли устната традиция и правото на българско самоопределение на смолянските помаци?

--- End quote ---
O sancta simplicitas! Разбира се, че зачитам устната традиция. А ти разбираш ли че независимо какъв помак си ,щом се наричаш помак ,няма как да имаш българско ,турско,гръцко ,арабско ,арменско ,полско ,тракийско,татарско,славянско и прочее самоопределение.Има само една възможност ,щом се наричаш помак значи си със помашко самоопределение.

Isyankar:

--- Quote from: tersid on January 14, 2010, 14:05 ---O sancta simplicitas! Разбира се, че зачитам устната традиция. А ти разбираш ли че независимо какъв помак си ,щом се наричаш помак ,няма как да имаш българско ,турско,гръцко ,арабско ,арменско ,полско ,тракийско,татарско,славянско и прочее самоопределение.Има само една възможност ,щом се наричаш помак значи си със помашко самоопределение.

--- End quote ---

Аз съм с тракийско самоопределение. Но и с българско самоопределение. Но и с християнско самоопределение. Така става ли ?

tersid:

--- Quote from: Isyankar on January 14, 2010, 14:10 ---Аз съм с тракийско самоопределение. Но и с българско самоопределение. Но и с християнско самоопределение. Така става ли ?

--- End quote ---
Не става.Не може да си трак и българин.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version