Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (126/169) > >>

fotakiev:

--- Quote from: mustafa_b on January 14, 2010, 14:55 ---Намерих дефиниция за етническа група:

Някой може ли да ми го разтълкува?

--- End quote ---
Лесна работа!
1.относително голяма група хора-да тук спадате към определение етноческа група.
2.свързани помежду си чрез вярата в общ произход - ами като се има впредвид поне двойно по големият брой на Смолянските помаци смятащи се за българи ,по този критерии е немислимо.
3.чрез общи черти в културата-имайки впредвид общите неща с българите християни това само доказва български етнос.
4.историята и актуалните преживявания - пак на 100 процента общи с българите християни или пак не става.
5.притежаващи определено съзнание за идентичност и солидарност-тук различното е единствено религията,която не е определяща за етнос.

Като гледам има само един единствен вариянт да се сбъдне мячтата  Ти(Ви)...да наблегнете на точка 2. и да минете по популация българоопределящите се..

fotakiev:

--- Quote from: mustafa_b on January 14, 2010, 15:04 ---fotakiev, моето скромно мнение е, че помаците са културно-религиозна група (общност), но забележи - аз не се дразня от твърденията, че съществува помашки етнос. Всеки е свободен да се самоопределя както си поиска и аз нямам никакво право да му отнемам това право.

--- End quote ---
Много повече бих те разбрал,ако беше казал:"Знам че сме българи,но по ми харесва да ме наричат помак",защото  отхвърляйки очеизвадното спадаш към друга група...

mustafa_b:
Чакай, чакай, нещо не те разбрах... по т.2 - Какво пречи на тази част, която вярва в общия произход с българите християни, да са българи, а онази част, която се обединява във вярата в друг общ произход, да си обособи отделна етническа група? Освен шовинизма, разбира се.

fotakiev:

--- Quote from: mustafa_b on January 14, 2010, 15:19 ---Чакай, чакай, нещо не те разбрах... по т.2 - Какво пречи на тази част, която вярва в общия произход с българите християни, да са българи, а онази част, която се обединява във вярата в друг общ произход, да си обособи отделна етническа група? Освен шовинизма, разбира се.

--- End quote ---
Ами и едната и другата група се имат за помаци.Едната обаче го приема като етническо  название,а другата група не.
Затова ако искаш да сте отделно оставете названието "помак" и си харесайте друга дума.

Subeyi Kurt:
Fotakiev, razsıjdavaş vızroditelno i uprajnyavaş natisk kato iskaş da vtılpiş bılgarska prinadlejnost na golyama obştnost koyato v nikakıv sluçay ne priema tvoite dovodi i dırji da si se opredelya kato Pomak. Tova çe ima i hristiyani Pomaci ne im promenya proizhoda. Vreme e da razbereş çe mu mina modata da se vtılpyava etniçeska prinadlejnost zaştoto tova razdelya po-dılboko bılgarskata naciya. Mnogobroynite opiti na dırjavata BG za tova vtılpyavane byaha bezuspeşni i se naloji tezi vızroditeli da se izvinyavat na drugi dırjavi za storenoto. Çovekıt ne e boyadjiyski kyup ta da se ocvetyava spored boyata v nego. Horata si imat sıznanie i vseki tryabva da uvajava samoopredelenieto na drugite.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version