Български > Дискусии
Eтнос на помаците
десс:
--- Quote from: hat on January 15, 2010, 15:17 ---Щом като ти "перфектният" историк и помакофоб допускаш,че от всички помаци само 10 000 се смятат,като отделен нямащ нищо общо с бьлгарите етнос то аз и други,като мен сме склонни да си мислим че реалният брой на тези хора е десетки пьти по голям.Трябва лека полека да започнете да свиквате с тази мисьл,защото сьм сигурен ии то е очевадно,че все повече помаци с гордост заявяват това а те ще доведат след себе си лавина.Прогледни бе човек стига си преписвал от учебниците стари.
--- End quote ---
Та точно де видял съм,в България с името помак като различен от българин се има само в Неврокопско,нито в Ловешко,нито в Тетевенско,а и да не говорим за други села.С по голяма популярност се възприема помак,като българин изповядващ мюсюлманството,което си е и самата истина.
Родопите като един от най-бедните райони в България възприемането на всякакви идеи винаги е имало благоприятна почва.
А и господа под сборното име помак се крият различни по фолклорни традиции и възприемане етнофолклорни групи-в този сайт все повече се натъквам на едно присвояване на самото име 'помак' и то само от една част-а именно неврокопчани,като се изолират тези от другите краища.Забелязва се същата тенденция на съизмеримост с другите- аз съм по помак от другите,като се използва и другият вариант-аз съм по мюсюлманин от другите.
Затова господа не гледайте само пред носът си ,а погледнете малко по надалеч.
--- Quote from: PNK2003 on January 14, 2010, 15:47 ---Стоян Райчевски,
бивш народен представител, работил върху редица закони, свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи", член на редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.
Помаците са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание
Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.
Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.
Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.
Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.
Никъде в Родопите до Освобождението не се е използвал терминът "помак". Били са наричани "ахряни". Това название обаче също не се приема от местното население. "Ахрида" е християнска византийска област, която има етимологична връзка с Охрид. Славянската дума "хрид" означава "рид", а Охрид - "зад рида". Охрид, Ахрида и ахряни имат общ етимологичен корен. Говорът на мюсюлманите в Родопите е по-близо до старославянския език, отколкото говорът на българите от другите общности, където има повече прабългари. Затова е абсурдна идеята за арабска миграция. Миграция от Близкия Изток е трудно доказуема, защото възниква въпросът как са си сменили говора, как езикът им се е славянизирал, когато там по времето на Византия няма книжовни школи, няма български училища.
Според досега известните източници понятието "помак" се появява за първи път в средата на ХlХ в. в района на Ловеч и Тетевен, голяма част от населението на който се изселва след Руско-турската война. В Родопите по това време е битувало названието "ахряни", в Македония - "торбеши" и т.н. Това население има около 20-30 имена в различните етнографски райони.
Възразявам срещу формулировката, че българин-мохамеданин е асимилационен термин. България и Турция са светски държави и не верският признак е този, който определя нашите отношения по етнически принцип. Както звучат понятията "българин-католик", "българин-протестант", "българин-евангелист" и т.н., именно този чисто исторически смисъл влагам в понятието "българин-мюсюлманин".
Според моето разбиране българоговорещите мюсюлмани са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание. Ако някой иска да се заяви по друг начин, нека го направи, но как да стане това за шопи, гагаузи и т.н.?! При преброяването те трябва да имат възможността да се заявят като мюсюлмани. Може би графата трябва да съдържа: етнографска група, народност, вероизповедание, социален статус. Не бива обаче да се създават нови етнически групи.
Тъй като съм историк и културолог, не съм правил социологическо проучване или журналистическо разследване дали се спазват правата на самоопределяне на българо-мохамеданите.
Не се ли коренят проблемите на българоговорещите мюсюлмани в това, че живеят в депресивни райони и при голяма бедност?
В момента държавата ни е толкова отворена по отношение на гражданските свободи, че ми се струва пресилено твърдението за ограничение на правата им. Когато говорим за самоопределяне, право на всеки е сам да каже какъв се чувства.
Съвремието и бъдещето са такива. Когато обаче говорим за наука, тя е обективна. Не бива да нагаждаме историята така, че тя да уйдисва на нашите моментни желания и хрумвания.
Самоопределянето е право на всички български граждани. Никой никому не пречи да се самоопредели както иска. В исторически план този въпрос е изследван много отдавна. Проучванията в тази насока ще продължат и след нас.
Може да има всякакви версии, но историческата наука не е играчка за нагласяване към една или друга политическа идея. Аз вярвам на тази наука. Вярвам също на чувството на всеки гражданин да може да прецени сам какъв е, съобразявайки се с родовите си корени. Пречки за това няма.
--- End quote ---
А и не съм помакофоб-само защитавам чистата истина.Колкото и да ви се ще изследванията в тази насока-ако ги правите задълбочено,а не да преследвате някакви политически или други цели-говорят еднозначно за българският произход на помаците(българско-говорещите мюсюлмани).
И второ макар да се повтарям помаците не са еднородна група от хора,а група принадлежаща към определени етнографски райони-т.н.В пиринско си принадлежат към македонската етнографска област,в Родопите-към родопската и т.н.
rcn:
--- Quote from: десс on January 15, 2010, 13:55 ---От всички помаци най много 10 000 се смятат като отделен нямащ нищо общо с българите етнос,в болшинството са с българско самосъзнание.Въпреки засилената чужда пропаганда за обезбългаряването им в Родопите.
--- End quote ---
Аз миля че едно преброяване, в което има графа "помаци" ще уточни точната цифра 10000, 10001 и т.н.
десс:
--- Quote from: EVROPOMAK on January 15, 2010, 14:12 ---Бирь Замань, Бирь Вакъть, по време на Османската империя, людетье дето са живеели в нея са се разделяли само на два народа! 8)
На "Турци", което е включвало всички мюсюлмани, без значение от народност или етнос! :o
И на "Гърци" (Руммилеть - Гърци или Римски, Византийски народ)! :o
Следва ли сега всички балкански народи да се определят като "Турци" и "Гърци", в това число и "Помаките", към кои требва да се причислят от тези два големи и по-стари народа! ??? ;D ;)
--- End quote ---
Айде де-ти почна като БАНУ у Македонията-там се пишат даже и дисертации на тази тема,как в османската империя всички народи се разделяли на турци или българи,затова в Македония на населението с викало българи.
А както го даваш,то тогава дай да направим османските архиви на гъз папир и да се изтрием с тях:D :D :D
десс:
--- Quote from: rcn on January 15, 2010, 17:43 ---Аз миля че едно преброяване, в което има графа "помаци" ще уточни точната цифра 10000, 10001 и т.н.
--- End quote ---
Е па я дай да направиме и графа Шопи,Тракийци и пр,че да видем колко ли има.
rcn:
--- Quote from: десс on January 15, 2010, 18:01 ---Е па я дай да направиме и графа Шопи,Тракийци и пр,че да видем колко ли има.
--- End quote ---
от твойта уста в НацСтатИнстутските уши
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version