Български > Дискусии
Eтнос на помаците
mustafa_b:
десс, ела да видиш как е в неврокопско и тогава ми говори за християнски обичаи в бита на помаците. Мисля, че наблюденията ти са доста повърхностни и не отразяват действителността. Прекаленото родолюбие те кара да виждаш онова, което искаш да видиш, а не това, което е в действителност.
десс:
--- Quote from: mustafa_b on January 16, 2010, 11:27 --- десс, ела да видиш как е в неврокопско и тогава ми говори за християнски обичаи в бита на помаците. Мисля, че наблюденията ти са доста повърхностни и не отразяват действителността. Прекаленото родолюбие те кара да виждаш онова, което искаш да видиш, а не това, което е в действителност.
--- End quote ---
Айде,айде всички знаем за неврокопско-знам и за обичайте там.
Писах изобщо визирайки болшинството от помаците,а не по краища-все пак някой ден ще се разкарам и до определени села и в Неврокопско и съм сигурен ,че и там ще найда нещо общо.
EVROPOMAK:
Едва ли, тук ний с голема точност ще разнищим и избистрим въпроса за произхода на Помаците с множеството теории, в това число и тази за наличие или за кръстосване на шпагите и ятагани с тези на "Траките с "Павликянците" с "Армените", "Куманите" или други подобни изречени или неизречени от наместници или заместници на царе, папи, патриарси, имами или други нам знайни и незнайни людье и историции! :o ;D ;)
mustafa_b:
--- Quote from: десс on January 16, 2010, 11:41 --- и съм сигурен ,че и там ще найда нещо общо.
--- End quote ---
Нали това казвам. Сигурен си още преди да си започнал. Такива "изследователи" са ми добре известни (от близкото минало).
десс:
--- Quote from: pomak BG on January 15, 2010, 23:37 ---И тук некой от помаците казват, че празват секакви празници. Какво празваш бе аланколу, та нали във всеки един религиозен празник пръво требва да извършиш некви свръзано с религията работи, та тогав да седнеш да апнеш и да сръбнеш. А нашите само наблягат на софрата, а другото липсва. И ще ми вика оня с промития мозък, че празвъл секакви празници. И от кога тва с софрите, много ясно от комунизма. Та нали другарите ни научиха на банкети, иначе оня от балканя от де ше го знае тва.
--- End quote ---
Айде бе аз не съм сигурен-баба ми толкова е разбирала от християнство,че нема що-а си е правила народните обреди щото и баба и ги е правила и прабаба и та до преди християнството.Не случайно самите 'небесни' религии обричат някой празници на дати,които и преди са се празнували от населението без да влагат определен смисъл.Давам ти за пример- нестинарството-езически ритуал обвързан с император Константин и майка му Елена,ха сега.Забелязъл съм много празници християнски,които се празнуват и от мюсюлмани по един и същи начин в едно с християните,наричани с народностно име-обвързани от църквата с даден светец.И вместо да се впрягате излезте малко и по разпитайте дядовците и бабите из разните села,но не само мюсюлманите,а и християните как се празнува това или онова.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version