Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Hat:
--- Quote from: Pomak-m2 on February 19, 2012, 19:52 ---"Трябва ли помаците да са отделен етнос."
Трябва и ли не трябва въпроса е ясен. Помаците са отделен етнос и , ако някой спори не е в час. Дали покриваме или не покриваме изискванията, това е факт от векове наред.
Умишлено при преброяването ни изключват от графите, защото ние сме най-голямата етническа група в България. Смело мога да твърдя, че наброяваме над 800 000 помака .
До някъде и ние помаците сме си виновни за това да не сме признати официално до сега, като етническа група. Виновни сме, че се делим на помаци със арабски имена и помаци с български имена.Помаци са и едните и другите и нито турците нито българите ще ги признаят и ще ги приобщят към тях. Ние не трябва да се турцизираме или християнизираме. Ние трябва да се стремим да се обединяваме и заедно де се борим за признаването ни като етнос.
--- End quote ---
Абсолютно точно казано но все още не сме намерили начина по който да го направим и много дълго време оставаме в безмислен процес на търсене,който е пагубен за тази добра идея.Доган и ДПС са тези които най много се възползват от нас докато се лутаме в небитието.Сигурен съм обаче ще се осъзнаем.
BG POMAK:
Ако може историците от сайта да коментират тази теза на Георги Митринов. Лично аз не съм чел негови трудове. За първи път чувам неговото име. Не съм съгласен с това. Вие как ще коментирате това.
На 22 февруари от 17.00 ч. в Регионалния исторически музей на гр. Кърджали ще бъде представена фотографска изложба „Българското църковно-историческо наследство в Беломорието". Неин автор е Георги Митринов от Института за български език към БАН. Той е известен с трудовете си, в които застъпва тезата, че помаците в Кърджалийско са българи и нямат основание да претендират за помашки етнос или малцинство.
Изложбата е посветена на разрушени и недействащи днес някогашни български църкви в Беломорието. На 22 платна са показани фотографии на църкви от стари български села в Димотишко, Софлийско, Дедеагачко, Гюмюрджинско, Ксантийско, Драмско и Сярско. Представянето на фотографиите е част от работата по проект за изследване на българското културно-историческо наследство в Беломорието. Целта е да се припомни на българската общественост за това ценно наше наследство, което трябва да бъде съхранено. Като се има предвид, че някои от включените в изложбата някогашни български селища днес не съществуват, съвсем реална е опасността следите от това българско културно-историческо наследство в обозримо бъдеще да изчезнат. Изложбата е едно връщане назад във времето, което ще ни припомни за българското минало на Беломорието.
Subeyi Kurt:
--- Quote from: Turas on February 19, 2012, 21:23 ---
Измислиха етнос "българо-мохамедани"
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=597502
--- End quote ---
Изразът ''Българо-мохамеданин'' го измислиха червените фашисти с което целяха асимилация, а за да се постигне по-лесно тази цел първо Помаците трябваше да бъдат унизени. Това е голата истина. С употребяването на този израз и сега ни става ясно че децата на тези червени фашисти още не са си взели пример от историята.
Това е срам за българската държава и българската нация. ???
Фита:
--- Quote ---.........Доган и ДПС са тези които най много се възползват от нас докато се лутаме в небитието.Сигурен съм обаче ще се осъзнаем.
--- End quote ---
А честито! На един да му светне лампата! ...но защо трябваше да е толкова късно?!
Subeyi Kurt:
Абе Фита, първо за да не ти остана длъжник ти връщам майната в двойна порция. Второ, ти може да си български мохамеданин и преди всичко българин както си се изказал, твое право е, но да се опитваш да внушаваш на други това твое самоопределение е голямо ахмакство. Не си пропуснал и мен лично да ме определяш което си е вече голямо нахалство. 8) Като мразиш думата Помак, защо си тук в този Помашки форум та не ходиш в други български си форуми да се фиткаш както душата ти пожелае. Между другото в Турция не е обидно както в БГ да се наричаш Помак и недей да заблуждаваш хората тук. Мисля че ни си добре с нещо и не заслужаваш повече внимание. :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version