Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (157/169) > >>

Turas:

--- Quote from: KaraIbrahim on February 21, 2012, 10:47 --- Turas,
Ако беше чел толкова,колкото пишеш,все щеше да си прочел накъде,та дори и в този форум,че "летописите" на поп Методи Драгинов са една фалшификация.Да не коментираме факта,че според архивите такъв поп в Корова никога не е имало.Но това е дъвкана тема,явно само на теб не ти е известна.Разбираемо е,ти гледаш доста по-отдавнашни периоди от нашата история.
 А помак съвсем не е гръцка измишльотина.При все,че още не е изяснен произходът на думата,според мен той(произходът) си е чисто турски,тази дума не ми звучи като българска.

--- End quote ---
Да бе костандовци един ден както си стояха почустваха, че трябва да приемат исляма. Разрушиха трите си черкви, поканиха ходжи, накупуха си чалми и всичко беше съвсем доброволно! А думата помак според македонските историчари доказва тяхния произход, по-маке/повеке македонац/, демек най-чист македонац!  :)

Jevizov:

--- Quote from: pomag on September 10, 2009, 00:23 ---Трябва да се даде определението Що е то етнос? Отговаряме ли ни е помаците на него и след това може да се води някакъв спор и се стигне до отговор на въпроса. А кой как се чувства, Турчин , Българин или Помак имам чуството, че от всеки регион на България където има Помаци ще се даде различен отговор.

--- End quote ---
     Здравейте! Предварително се извинявам,защото аз съм си чист българин,а ще си позволя да ви разкажа една история!Няма да коментирам и споря с никого.Уважавам всеки един от вас,уважавам и всяко едно мнение.Наистина всеки сам определя като какъв ще се чувства.Това е моята позиция. Не се бъркайте , че името ми е Джевизов.Това е друга история.
   Та историята е такава: Работя в строителна фирма.Всяка бригада се състои от хора,живеещи в едно и също село.Знаете как е.Една от бригадите е от село Манолич.Всичките са мюсюлмани.Достойни,честни и работливи хора!Направи ми впечатление,че двама от бригадата държат да бъдат наричани с български имена Руско и Искрен.Когато започнах работа веднъж се обърнах към единия от тях с турското му име - Рустем.Много внимателно човекът ми направи забележка,че държи да го наричам Руско.Така бил и по лична карта. Другите от бригадата са си с турските имена.Бригадир е Мехмед Карабекир.Един много достоен и авторитетен човек. Бих му поверил и живота си. Та Мехмед и Руско са роднини.Заинтригуван,помолих Искрен да ми разкаже защо е така. Той ми разказа,че в селото има две махали - турска и помашка.Тези,които са с турско самосъзнание се делели от помаците. Искрен определи себе си и Руско като помаци.Запитах го какво е според него помак.Отговорът беше - българин,изповядващ исляма. Попитах го ище нещо - защо турците наричат българите гяури. Получих интересен отговор.Че то и някои от нашите са гяури - отговори ми Искрен. Обяснението беше следното: гяур е човек,който не вярва в никакъв бог,не спазва Божиите закони,не живее праведно според своята религия (не според корана само),пиянства,отнася се зле с хората и животните,прави злини и лошотия на другите и т.н.Пак искам да кажа , че всеки един от тази бригада е Човек с главно Ч !Не си намирайте кусури един друг! Живейте праведно и сговорно.Няма значение кой как се чувства.Важното е да е Човек.И след кончината си хората - и мюсюлмани , и християни и безбожници ако щете , да го споменават с добро.Да произнасят името му с уважение. Още веднъж извинете,че си позволих да коментирам в този форум!

Hat:

--- Quote from: Jevizov on February 21, 2012, 15:37 ---      Още веднъж извинете,че си позволих да коментирам в този форум!

--- End quote ---
Този форум е точно за това да се коментира от всеки,  да се стигне до някаква крайна истина така,че няма за какво да се извиняваш а аз ти казвам добре дошъл.Винаги през целият си съзнателен живот съм почитал и уважавал Човека без значение на неговата религия,народност и т.н.Искам да отбележа,че на много места,където преживяват помаци и турци заедно се срещат такива недоразумения,както в този конкретен случай за Руско и за Искрен има и доста по фрапантни истории от места където живеят българи и помаци..Сблъсак на хора със  силни характери,които са сигурни в правотата си тук ние искаме да стане ясно на тези като Руско и Искрен,че помаците са достойни за уважение хора мюсюлмани и са останали такива  въпреки жестокостите на които са били подложени.

Hat:

--- Quote from: Orfeus on February 21, 2012, 13:23 --- Да бе костандовци един ден както си стояха почустваха, че трябва да приемат исляма. Разрушиха трите си черкви, поканиха ходжи, накупуха си чалми и всичко беше съвсем доброволно! А думата помак според македонските историчари доказва тяхния произход, по-маке/повеке македонац/, демек най-чист македонац!  :)

--- End quote ---
Орфеус,Орфеус скъпи съфорумнико при теб нещата са някак си много объркани таиш някаква дълбока  омраза,която не искаме да изливаш тук сред нас намери друго място,където ще те разберат и оценят.

Turas:
Хат, хат незнам защо с всички сили се опитвате да заличите исторически истини?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version