Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (160/169) > >>

Jevizov:

--- Quote from: Pomak-m2 on February 21, 2012, 16:48 --- До Джевизов. Господине аз се радвам, че Вашето мнение и отношение към помаците е положително и това за което пишете е така.Самия  аз съм помак и когато прочета такива отзиви в сайта от хора, като Вас българи християни се гордея и се радвам, че все пак има хора от другите които ценят нашата трудолюбивост и доброта.
Искам да ти обърна внимание само към един  момент от постинга ти, който не е точен. Разбира се , ако се отнася за с. Манолич, община Сунгуларе, област Бургас.
В това село всички са помаци, няма турци. Ти сам пишеш, че Мехмед и Руско са роднини. Просто някои от помаците са си възвърнали старите имена други са си запазили българските имена, като не са ги сменили. Но всички помаци със стари и български имена са си помаци и не могат да бъдат никакви други. Аз също съм с българско име, но изповядвам исляма и се определям като помак. Такива като мен в България са 80% от помаците.
Ако желаеш мога да ти обясня защо по голямата част от българските помаци не са си възвърнали старите имена въпреки, че някъде в Раздел дискусии съм го обяснил.
За да бъда точен изпращам ти кратка история на селото, но пак повтарям, ако става въпрос за същото село. Ако е друго ми пиши за да бъдем конкретни.

Данни за селото има още от 18 век, като то е било населено тогава основно от турци и кардараши. В периода 1944-48 година преобладаващата част от населението на село Манолич се изселва в Турция и селото се обезлюдява. Същевременно в периода 1950-1960 г. в селото се заселва ново население, идващо от Родопите. Населението е предимно от село Сливка и околните махали, като новодошлото население наброява повече от 1200 души. Водещи са родовете Хаджиали,Агуш,Али, Караали и други.Други важни и знатни родове са Низамови,Ченели,Узуноски,Куриеви,Гази, Календжи,Незифи, Афузки,Топал, Чауш, Кавръкоглу,Карали и др.Повечето родове имат своя интересна и емоционална история, например Каралиевия род идва в Родопите от Беломорска Тракия (около Кавала), като се е заселил в Родопите след чумната епидемия около 1800-1815 г. Притчата казва, че в Ардино се заселили трима братя ковачи от Беломорието, но там работа имало само за единия. Двамата братя със семействата си тръгнали да търсят ново място за прехрана и установяване. Потеглили двамата братя като минали "дяволския мост" решили да се разделят, единият тръгнал към Давудево, днешено Давидково, а другия тръгнал към Лъджа. По-големия брат Илиос ковача на път за Лъджа спира покрай реката в подножието на връх Вешката. Наблизо в местността "равнишки" е било селото, така хората започват да го търсят за работа.Фактически част от рода се установява в местността "гръцко" в село Сливка и след 130 години го напуска в посока Манолич.В Манолич рода Каралиевия има няколко клона по известни са Алиевия и Кьовия(кехайовия)и Карасановия род(една част живее в община Кърджали) Най-известния представител на рода е Камен Кехайов виден деятел на отечествения фронт в Бургаски окръг. Има и други интересни родове и събития, свързани с поминъка на преселниците от Родопите, но днес живота е променил много от бита и духа на маноличлии, те вече са повече старопланинци и по.-малко родопчани, макар че по старите помнят още притчи и истории за живота и бита им в Родопите, но това е само минало и няма бъдеще. Днес Манолич е хубаво и приветливо населено място, а махалите и село Сливка в Родопите вървят към своите последни дни и часове обезлюдявайки се фатално.
След 1960 г. село Манолич образува сериозна диаспора от Родопите, която постепенно с напредването на урбанизацията се разпръсква, но родъпския корен остава завинаги в сърцата на старите хора споменът и топлината от Родопите и сукаците на село Сливка и околностите му. Постепенно една от жителите се заселва в Сунгурларе, друга в Айтос и Карнобат, а немалка част и в областния център Бургас и други градове в България и чужбина.
В село Манолич населението изповядва предимно исляма.
Маноличлии почитат своите корени и всяка година през втората половина на месец август пътуват до Родопите и в местността Караната правят курбан за здраве и берекет на изселниците. Това събитие само по себе си е свързано с желанието на всеки жител на Манолич да се върне към корените си, но по-младите вече имат друга визия и постепенно тази традиция може да намали своето значение и потребност от нея на населението. В селото почитат Адрелес (Гергьовден), Димитровден и Колода (Коледа), но предвид това че населението с родопско самосъзнание вече е понамаляло тези празници не се честват както са се чествали преди време. Обикновено се честват мюслюманските празници Рамазан байрам и Курбан байрам.Нова традиция за населението от село Манолич е ежегодния "молебен" за дъжд. Колят се 2-3 телета,10-12 овце,които са дарения все от хората на селото и частни фирми, жители на Манолич и други вярващи или родолюбиви хора.На курбана се канят жителите на съседните села:Велислав,Пчелин,Везенково.За всички други гости, вратите на маноличлии биват широко отворени.Това събитие няма точно определена дата, но е през летните месеци.

--- End quote ---
     Пиша като реплика на горното,но казвам на ВСИЧКИ ЗДРАВЕЙТЕ ! Да,приятелю,за същото село Манолич става въпрос.И приятелят ми и мой колега Искрен е с фамилия Кехайов.В момента е в София,но като се върне на работа ще го попитам.Не знаех , че в селото няма турци. Не съм и твърдял,че има такива.Просто някои от хората се самоопределят като турци. Нека ги оставим на мира. Така искат - така да бъде! Дето се вика зорлен гюзюлюк олмаз ! Няма да занимавам аудиторията с история (имам предвид исторически факти). Но ще ви разкажа хората от с.Подвис какво предание разказват.
    По турско време е съществувало село , разположено тогава на равноотдалечено място от селата Манолич и Подвис.Сега на това място имало чешма.Не си спомням наименованието на местността. Най-богатият и един от старейшините на селото бил Манол чорбаджи. По това време турските власти са облагали с високи данъци (не,че сега не е така,де) християнското население. Налагали са и много и големи глоби. Събрали се веднъж старейшините да умуват какво да правят.Манол чорбаджи се изправил и казал,че земите му намаляват,  стоката му - също.Непосилно му е. Затова е решил с рода си да приемат исляма. Тогава останалите го помолили , за да не се пролива братска кръв,да отидат отатък р.Камчия , а те съответно ще се преселят в обратната посока - ПОД ВИСИНАТА. Затова и се казва с.Подвис , а другото се знае като Манолич (от Манол чорбаджи). В никакъв случай не твърдя,че това е истината. Това ми разказа възрастен човек от с.Подвис. С това искам да кажа на онези,които се задълбават в историята,че в нея има много субективизъм. Разбира се човек трябва да си знае корените,но наистина е по-добре и ПО-МЪДРО  да се гледа в настоящето и бъдещето. Имам чувството , че човеконенавистни сили сеят семената на етническа и  верска омраза сред човеците. Познато ли ви е това - Разделяй и владей? Погледнете Съединените щати.Много и коренно различни етноси.Но всеки от тях казва , че е горд,че е гражданин на Съединените американски щати. Бъдете здрави,мъдри и добри! А някога може да ви разкажа откъде идва името на рода Джевизови. Хубав ден на всички!

Hat:

--- Quote from: Вологез on February 21, 2012, 22:09 ---Открито писмо обръщение към Президента на Република България.

Уважаеми Г-н Президент
Трябва да изискваме от Европарламента, „експертите” по малцинствените въпроси, които идват у нас да анализират обстановката и да правят оценки, задължително да вземат първо изпит по история на България и после да дават становища. Изпитващата комисия да е на ниво Министрество, като в нея трябва да заемат място най-добрите ни специалисти, например господата - г-н Пламен Павлов и г-н Божидар Димитров, г-н Кирил Милчев.

Без и най-малка представа да имат от ситуацията в България, незнаещи историята ни и третиращи страната ни като някаква джунгла без правила. Тяхната дейност, без необходимата подготовка и взети съображения за нашата национална сигурност и стратегия за развитието ни, само би влошило още повече обстановката, като се създават измислени проблеми. Които в крайна сметка обслужват друга политика, чужда на България. А ние като лоялен член на европейското семейство трябва да се ползваме от закрила и разбирането по тези толкова важни за Отечеството ни въпроси.

И това трябва да се постави сериозно като наш пръв приоритет в Европарламента за националната ни сигурност, интегритет и развитие.

Господата, наречени експерти трябва все пак да знаят, че думата ”помак” е прозвище на помъченото българско население в Родопския край. И ние, българите, никога няма да приемем изопачаване на историческите факти, никога не бихме предали най-автентичната част от народа ни, като го наречем малцинство. Както и да приемем, че съществува македонско малцинство в България. Не може една изкуствено създадена държава от комунистите Македония да има малцинство в България – това е абсурд.

Великите сили са длъжници на България. За да я има днешна Европа в този вид, с развита култура, изкуство и наука се дължи до голяма степен на нас - българите. Идеалите и праведният живот на многострадалците от Богомилството, заляло цяла Европа през тъмните мракобесни времена на Ранното средновековие предизвикват възникването на нов дух за обновление, равенство между половете и тласкат прогреса с векове напред.

Трябва да припомним на днешна Европа малко от нашата обща история. За Кан Тервел - спасителят на Византия и ЕВРОПА, за големият разгромът над арабите спечелил огромна популярност на българския владетел в Европа през епохата на Ренесанса, за когото били съчинени много балади и пиеси, славещи го като победител на арабите и спасител на Европа.

В един свой труд от 1545 година испанският автор Мехия изтъква
значителната роля на българите за разгрома на арабите на Балканите и противопоставянето на арабските амбиции да поставят в клещи и да застрашат цяла християнска Европа.
Френския византолог Шарл Дил твърди, че победата над арабите
е за исляма велико бедствие, като я определя за по значителна от победата на франкския пълководец Карл Мартел 15 години по-късно.
Не е случаен и фактът, че Папа Йоан Павел II, реабилитира България, пристигайки въпреки влошеното си здраве и казва на висок глас, че никога не е вярвал в българската следа. Дори даде на българския народ една от най-хубавите църкви точно пред най-красивото място на вечния град - Фонтана ди Треве на нас, българите, за да се молим и да славим господа.

И не са само заслугите ни като спасители и носители на нов дух за Европа.
Много изтъкнати световни капацитети по история и археология ни сочат като създателите на Европейската цивилизация. На нашата територия лежат няколко исторически пласта от цивилизации, които тепърва предстои да се изучават. Нашата история е много по-древна от гръцката и египетската. В България, хората не на шега, казват, „...където и да се копне се откриват артефакти”.
За да опазим това невероятно богатсво, трябва да изискваме специален статут на земя, криеща невероятно ценни исторически находки, които е необходимо да се опазят и съхранят за световната култура.
Още повече, че сега председател на ЮНЕСКО е г-жа Ирина Бокова.

Не искам да оставя и незасегнат въпроса за циганското население в страната ни. Няма да се връщам назад в историята, за да видим с кого идват те тук на Балканите. Тези, които ги доведоха не можаха да ги цивилизоват нито пък да ги приобщят в етноса ни. Необходимо е Европа и ние с общи усилия да помогнем на циганското население, като се организират такива образователни мероприятия, които да се свързани и със заангажиране със работа. Това е проблемът. Те нямат стимул да се образоват, защото са бедни. А при нас българите е по-различно, защото ние и последната си стотинка ще дадем, но ще се образоваме.

И няма как да не е така. Един народ, който е закърмен с такъв непреклонен дух като нашия Васил Левски, не може да се остави на просия и безпросветност.

С поздрав Юлиян Дойчинов

--- End quote ---
Ех тази мания за величие на българите няма да спре да ве тресе още дълго време,защо не погледнете действителноста в очите господа Дойчинов, Вологез и още безброй български юнаци.Събудете се опомнете се вижте в кой свят живеем и тогава надявам се няма да мислите и пишете подобни глупости.

BG POMAK:
Приятелю Джевизов аз също съм далеч от мисълта, да чопля историята, най-малко пък и да определям, кой какъв е. Исках само да отбележа в постинга си , че по същество това е истината за помаците. Едни се определят като турци, други като християни трети са с християнски имена  изповядват ислямска религия.Шарен помашки свят. Нямам нищо против нито едните нито другите, това е личен избор. Не ме разбирай неправилно. Аз лично съм за това да гледаме напред. Вярно е, че трябва да знаем и миналото си, но прекалено много се набляга на история.
Аз също съм строител , проектирам и изпълнявам строителство и съм човек технократ. Не ме влече историята, но понякога ми е интересно да прочета нещо за нашето минало на помаците.
Ако и ти се занимаваш със строителство, можем да обменим информация, свързана с инвестиционното проектиране и строителство.
Имам строителни работници с различна квалификация с които работя от 15 години и , ако ти са необходими в определен момент мога да ти изпратя. Работниците са от област Кърджали, както и аз съм от там.
И още един път ти благодаря за положителното отношение към нас помаците.
А дали твоята версия за с. Манолич е по точна от моята или обратното, това не ме вълнува. Мен по скоро ме вълнува настоящето и бъдещето. Просто някои от нашите помаци се задълбочават прекалено и отвличат вниманието на хората, като ги пращат обратно във времето в ненайси години.
Довиждане и да си жив и здрав. Може да ми отговориш, ако сметнеш за необходимо

Jevizov:

--- Quote from: Pomak-m2 on February 22, 2012, 16:35 ---Приятелю Джевизов аз също съм далеч от мисълта, да чопля историята, най-малко пък и да определям, кой какъв е. Исках само да отбележа в постинга си , че по същество това е истината за помаците. Едни се определят като турци, други като християни трети са с християнски имена  изповядват ислямска религия.Шарен помашки свят. Нямам нищо против нито едните нито другите, това е личен избор. Не ме разбирай неправилно. Аз лично съм за това да гледаме напред. Вярно е, че трябва да знаем и миналото си, но прекалено много се набляга на история.
Аз също съм строител , проектирам и изпълнявам строителство и съм човек технократ. Не ме влече историята, но понякога ми е интересно да прочета нещо за нашето минало на помаците.
Ако и ти се занимаваш със строителство, можем да обменим информация, свързана с инвестиционното проектиране и строителство.
Имам строителни работници с различна квалификация с които работя от 15 години и , ако ти са необходими в определен момент мога да ти изпратя. Работниците са от област Кърджали, както и аз съм от там.
И още един път ти благодаря за положителното отношение към нас помаците.
А дали твоята версия за с. Манолич е по точна от моята или обратното, това не ме вълнува. Мен по скоро ме вълнува настоящето и бъдещето. Просто някои от нашите помаци се задълбочават прекалено и отвличат вниманието на хората, като ги пращат обратно във времето в ненайси години.
Довиждане и да си жив и здрав. Може да ми отговориш, ако сметнеш за необходимо

--- End quote ---
       Здравей и ти , приятелю! Моето име е Георги Христов.А би трябвало да съм като всички в рода ми - Джевизов.Както и да е. За съжаление аз съм по образование икономист.Пенсиониран офицер съм от Криминална полиция-Бургас. На 48 години съм. След пенсионирането ми,мой бивш колега ,който има строителна фирма , ме покани да организирам охраната на строителните обекти, а те са доста. Това е моят ресор във фирмата.Мисля,че не мога да ти бъда полезен в това отношение. По-скоро ти ми беше полезен с историческите факти за с.Манолич. А иначе случайно попаднах във форума. Аз много обичам да слушам народна музика.Особено родопската.И най-много каба гайда.Като малък много исках баща ми да ме прати в музикалното в Котел или Широка Лъка с гайда,но той не даде дума да се изрече. Явно след това му е станало съвестно,та всяка година ми купуваше по една китара. Та, ровейки в нета за такава музика,попаднах на помашка музика от Родопите.Е,баш си е родопска музиката.Абе всичко , що е излязло от Родопа планина е хубаво.Ако имаш път към Бургас и се нуждаеш от помощ за каквото и да е,пиши тук.Идва ми известие в пощата и от там зная,че някой е коментирал.Остани си със здраве ! Всичко хубаво и на останалите форумци!

Turas:

--- Quote from: Jevizov on February 22, 2012, 19:15 ---И най-много каба гайда.

--- End quote ---
каба гайда-местност Кабата/Родопите/-кабала-Кибела! ;)
Задача за добрия крималист! Добре дошъл! ::)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version