Български > История
Дружба "Родина" - национализъм в действие !
pomak BG:
Политическата линия и образователната политика спрямо помаците в България до Петия конгрес на БКП от декември 1948 г. била доста противоречива. От една страна се провеждала мащабна чистка на учителския състав от “фашистки елементи”, но в същото време част от този тип преподаватели запазили местата си. За да бъдат мотивирани помаците да изпращат децата си на училище, първоначално преподаването по коран и вероучението се запазили, но изучаването на религиозни предмети от задължително станало факултативно, а по-късно било и премахнато. В тази ситуация съществуването на училището в с. Райково било поставено под въпрос. Последният му директор Светослав Духовников бил арестуван. На 11.10.1944 г. във връзка с новата политическа линия от името на Отечествения фронт била отправена молба до просветния министър за закриването на курса. Новият смолянски мюфтия подкрепил тази идея. Според него възпитаниците нямали нужната подготовка за имами. И краят на прословутия курс дошъл със заповед от 26.12.1945 г.
pomak BG:
Алиянино или мохамеданино аз не съм партиен. Не членувам в никаква партия и не гласувам по време на изборите. В интерес на истината от 1995 г. от както съм имал право на глас до сега съм влязал три пъти в избирателната урна, като последния път беше принудително.
dimitar:
--- Quote from: pomak BG on September 11, 2009, 14:59 ---Алиянино или мохамеданино аз не съм партиен. Не членувам в никаква партия и не гласувам по време на изборите. В интерес на истината от 1995 г. от както съм имал право на глас до сега съм влязал три пъти в избирателната урна, като последния път беше принудително.
--- End quote ---
Това, че си гласувал принудително, не говори добре за теб Помак БГ. Хич.
pomak BG:
Дали говори това за мен добре или не, това в случея не е важно, тъй като темата не е свързана с изборите, а с дружба Родина. Ако си компетентен по темата пиши, ако не си не си давай на никомо ненужното ти мнение.
Guderian:
Мен до колкото ми е известно обхвата на Дружба "Родина" е основно в сегашна Смолянска област, както и Ксанти и Драма в сегашна Гърция. Явно нашите хора са усетили, че това за което говорим в Невъркопландия няма да фане дикиш, да не говорим пък за Тетевенско. Дружба "Родина" си е за нас смолянските помаци, така че останалите не злобейте и не плюйте. Знам, че не ви харесва.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version