Български > История

Дружба "Родина" - национализъм в действие !

<< < (10/60) > >>

Boshnak:

--- Quote from: ves.K on September 14, 2009, 16:40 ---Примерно  онези помаци които работят при Каравелов и който твърдят че са помаци а бащите им били кауре-разбира се винаги можеш да обвиниш Каравелов че си измисля, макар че той надали и през ум му е минавало да си измисли подобно нещо.
Пр.братя Енвер и Ешреф Хакьови и тяхната позиция и история.
Пр.в литературата срещнах позицията на молла Емин Пашалиев и тн.за да стигнем до роднинските дейци като Мюфтията Шарков.

--- End quote ---

Ves_k , ние помаците няма какво да делиме с тебе.Няма какво да делиме и с дружба "Родина".
Фашизма и комунизма не са дело на исляма.Нито пък са дело на балканските мюсюлмански общности и недей да търсите теле под вола за пореден път.Помаците казваме че това което не се е пърчило няма да се яри.Българите търсете братсво със турците и недейте да ги хулите и плюете че са направили голяма държава и икономика.Наведете глави и търсете прошка от тях.
И не тука. Тука е място за културни срещи на хора които живеем на балканите и си обичаме земята на която сме родени.Босненци,Горанци,Тюрбеши,Нашенци,Санджаклий,Черногорски мюсюлмани,Гръцки помаци и световната им диаспора пръсната по целия свят - от Америка до Австралия.Изконно и естествено право е да искаме от международната общност да уважи историята ни и традиционните културни връзки меж ду нас.ВМРО,АТАКА и РОДИНА това немогат да го спрат.Техните опити от 100 години насам са пример за фалит.Кви братя Хакьови , какъв Емин Пашалиев , какви десет лева, какъв мюфтия Шарков.
Ето тука ти предлагам да видите един истински балкански мюфтия - Мустафа Церич, достоен бошнак , съратник на Алия Изетбегович рахметлията:

1/2 Хутбе за Курбан байрам - Мустафа Церич

pomak BG:
За твърденията на Каравелов ти сам сподели какво щях да кажа, за това тези помаци няма да ги коментирвам. Двамата братя са от Смолянско те са били падари т.е. нещо като полиция през 1912 г. когато се наложило насилствената смяна на религията. Те са имали за задача да следят дали новопокръстилитесе помаци изпълняват християнските обреди. Споменатия молла е от с. Фролово(дн. Цветино), той твърди че е бил молла (завършил начално училище за духовник) и се покръстил доброзорно през 1912 г., каква му е ролята по това време незнам, но според изявлението му той възприема тезата за насилствената ислямизация. За другия той е от Велинград и е от времето на Родина.
Като цяло всички тези лица са едни обикновени измикяри. Ако става въпрос то и днес ги има такивата. Един от тях е Боян Саръев. Ще ги има и за вбъдеще. Хората са жадни за пари и слава, те не обръщат внимание на културата и религията си, поради простата причина, че не я знаят. Аз обаче ако съм един служител някъде, никога не бих се доверил на подобни хора, тъй като те са склони да се изметнат. Щом един път са го направили, значи това е вградено в тях.

Гудериан вече Пашмалклъпомак ли стана

Сидхарта:
Boshnak-нещо не си ме разбрал, това че коментирам с Хюсеин Мехмед чисто исторически въпроси, пък ти търсиш някакъв друг контекст си е твой проблем.
Аз нищо не искам с никого да деля ,пък и обичам да деля само на едно ,но в случая не виждам основание за подобен упрек.
Що се отнася за някаква прошка и пр. то аз никого не съм обиждал та да искам такава.
pomak bg върденията ти че инакомислещите са измекяри за теб не ме учудва може би е плод на прибързаност  ,просто исках да дискутирам един чисто исторически въпрос какъвто е този и който не е осветлен в литературата добре, но ти го реши с това'' измекяри''.
Що се отнася за тези братя то съм срещал в литературата че са били османски офицери-кви падари и кво покръстване като са живели по рано от това.

pomak BG:
Измекяр е служител идва от измет или хизмет и означава служба.

През април 1913 г. в Даръдере откъм Пресека дошла турска чета и прогонила покръстителите. Четата била съставена в Кържалийско, тъй като пъдарите-полицаи Енвер и Ешрев Хакьови били откарани в Кърджали и там били обесени заради своето си провенения по време на покръстването. Познавам добре историята си.

Сидхарта:
Може и да си познаваш историята, но историческото познание не е нещо което другите не могат да опознаят -позицията на братята е документирана преди събитията по покръствонето, както и това че са били османски офицери, другото е в последствие, но на теб ти е известно това.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version