Author Topic: Какво ще кажете за тази история?  (Read 11324 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female

Предадена от любимия, разпъната между мюсюлманския морал на семейството си, абитуриентка се самоуби с бебе под сърцето29 септември 2009

В дългата траурна процесия се включиха жените, мъжете и младежите на Дебрен Бременната Зейнеп Купенова цял ден работила на полето в помощ на родителите си, след това се качила в стаята си и погълнала смъртоносен коктейл от селскостопански препарати


Беше от най-усърдните ни деца, всички сме потресени и обявихме ден на траур, каза директорът на училището Стоян Стругов. Селото е в челото на класацията на извънбрачните деца.
Абитуриентката от гърменското село Дебрен Зейнеп Купенова сложи край на живота си, като забърка коктейл от силните селскостопански отрови “Каунтер” и “Стомп” и го изпи. Трагедията се разиграла в дома на сем. Купенови в село Дебрен, община Гърмен. Цял ден преди фаталната крачка 18-годишната Зейнеп Купенова, която бе ученичка в 12-и клас в местното училище, била на нивата със семейството си, където брали боб и царевица. Следобед пред дома им момичето чистело прибрания от нивата сух боб. Около 17 часа Зейнеп казала на майка си, че не се чувства добре и ще се качи в стаята да си почине. След около час девойката във видимо много тежко състояние излязла от стаята си, тръгнала да слиза по стълбата и се строполила мъртва в ръцете на баща си Ракип Купенов, разказаха подробности от трагедията събралите се вчера за погребението хора пред дома на мъртвото момиче. Отровеното момиче веднага е закарано в болницата в Гоце Делчев, но се оказало късно.
Съдебен лекар вчера преди обяд направи аутопсия на трупа и констатира, че Зейнеп е изпила голямо количество селскостопански отрови и смъртта й е настъпила почти мигновено. При аутопсията е констатирано, че момичето е било в напреднала бременност. Криминалистите, извършили огледа на стаята на мъртвото момиче, са намерили шишета с двата вида отрова под леглото й. Там са намерили и туба с вода, с която най-вероятно момичето е преглътнало отровния коктейл. Криминалистите са намерили и предсмъртно писмо, чийто текст засега е тайна заради разследването.
Село Дебрен вчера потъна в траур, хора плачеха, потресени от нелепата смърт на 18-годишната девойка, която според местните била една от най-красивите момичета в Дебрен и през май трябвало да е абитуриентка. Слуховете в Дебрен в деня на нейното погребение разказваха няколко версии, принудили красивата Зейнеп да посегне към отровата. Една от тях е, че родителите на нейния приятел, който също е от село Дебрен и който е баща на нероденото от Зейнеп дете, не са я искали за снаха, тъй като била от бедно семейство. Тя се надявала до последния момент, че приятелят й няма да я изостави въпреки несъгласието на родителите му.
Що не избягаха някъде тия деца, да се оженят и да си родят бебето, колко случаи имаме такива в селото, коментираха възрастни жени. В Дебрен се понесе слух, че Зейнеп в последните дни преди да посегне към отровата е била тормозена за състоянието, в което е, от близките си вкъщи. Най-големият й брат бил твърде жесток с нея, посягал да я бие и обижда. Други жени коментираха, че Зейнеп не знаела, че е бременна, преди няколко дни, след като брат й се прибрал от гурбет в Гърция, забелязал, че коремът на момичето е подут. Закарали я на гинеколог и бременността се установила.
Каквото и да говорят хората, жалкото е, че се допусна да си отиде толкова млада, като че ли е първата и последната бременна мома в нашето село, скърбяха възрастни жени. Според статистиката село Дебрен е на едно от първите места в класацията в областта с най-много родени и оставени в домовете извънбрачни деца.
Целият клас на Зейнеп, връстниците и приятелите й вчера със сълзи я изпратиха до гробищата в село Дебрен. Директорът на училището в с. Гърмен Стоян Стругов заяви, че децата много тежко понасят смъртта на Зейнеп. Учителите са потресени, никой не е знаел за състоянието на момичето. Вчерашният ден бе обявен за траурен и учениците бяха освободени от занятия. За Зейнеп Купенова Ст. Стругов разказа, че била от най-усърдните и прилежни ученички. Била сред любимките на учителите и всички с нетърпение очаквали абитуриенския бал. Със съученичките си тя обсъждала бъдещите таолети и нищо не подсказвало в поведението й, че ще се стигне до ужасното решение да сложи край на живота си. Кой е виновен – предателството на любимия, братът и семейството, които изтормозили Зейнеп, или криворазбраният „морал” в мюсюлманското село Дебрен, ще даде отговор Аллах, а съвестта на тези, които позволиха да угасне животът на едно момиче, което само след 9 месеца трябваше да отиде на своя абитуриентски бал.

You are not allowed to view links. Register or Login

 


Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #1 on: October 01, 2009, 17:26 »
Fichinka знаем за тази трагедия. Знаем и за статията.
Заглавието което е публикувала журналистката е пропагандно.
Мързел е да не си направи елементарна статистика , сред кои общности стават най малко самоубийства.Достатъчно е да прочете  останалите български вестници които изобилстват със самоубийства особено във градските урбанизирани общности.
Смея да твърдя че заглавието на статията е в унисон със "трагедията в Осиково",
"Опита за убийство с брадва в Рибново на недим Таламанов", "Учредяване на незаконна мюсюлманска партия"
За нещастие тези събития са станали горе долу по едно и също време.
Целта е медийна психоатака на онези читатели и зрители които споделят културата, пропагандирана във латиноамериканските сериали ,като се прави манджа със откровена ислямофобия.
Тоест ние сме"талибани". ;D
Според мене трябва да събереме подобните заглавия от тези вестници и да ги анализираме и предадеме на Томас Хамарберг - Еврокомисарят по правата на човека, при потенциалното му идване тези дни в Рибново.

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #2 on: October 01, 2009, 17:37 »
Незнам каква им е целта но мен ме потресе прочетеното.Вие си знаете там че сте наблизо, а ние които сме далеч и четем подобни  неща какви изводи да си водим. ??? Въпреки че мие познато това медийно преобразяване на нещата, и тук имаше нещо подобно свързано с нерегламентираните гробове в дворовете на хората които са от по  90 г и повече , изкараха го така че сме незнам и из как да кажа  , като неандерталци които си съдят доматите едва ли не на половин метър от гроба. ???Какво правим ние по въпроса обаче да опровергаем подобни неща  . ???

Offline Kaplan

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #3 on: October 01, 2009, 19:14 »
Заглавието на статията има скрита цел!!! Това е много лошо и нелоялно към случилото се- да се придава допълнителен интерес на читателите към темата, или демек ``мюсюлманите са пак причина да се стигне до смърт в помашко село.`` Ето тези игрички на журналисти са причина за уронване на престижа ни като народ, и на нас на истина да се гледа като `талибани, терористи...`. Това са много жалки опити на медийте, който донасят само несполуки на нас и обществото в България. Как може такъв повод да се използва за такива користни цели- не мога да разбера!!

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #4 on: October 01, 2009, 21:32 »
Целта  е  дасе   "покаже"   че   виждатели  мусулманския   морал   и   "фанатизма"  на  помаците  са   "убили"    девоиката   а  всьщност  е   поредния   случаи    в  бг 

Offline Демир Чобанов

 • Member
 • **
 • Posts: 21
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #5 on: October 01, 2009, 21:38 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Целта  е  дасе   "покаже"   че   виждатели  мусулманския   морал   и   "фанатизма"  на  помаците  са   "убили"    девоиката   а  всьщност  е   поредния   случаи    в  бг 

Не бих казал, че е точно така. Подобен морал има и в християнската религия. Въпросът е до колко религията обсебва живота на хората - не твърдя, че е обсебила помаците. Напротив те са едни от най-светските мисулмани на Балканите.

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #6 on: October 01, 2009, 21:39 »
Има  намек   на  тази  тема  зависи  от  гледната  точка    и  кои  как  иска  даго   види 

Offline Беглик

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 448
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #7 on: October 02, 2009, 10:19 »
Султане, страхувам се, че това не е обикновено самоубийство, а самоубийство на "честта". Дано да греша, но външно така изглежда. Бременност, мъж роднина, извънбрачна връзка. Не много далеч от нас се намира град Батман, който има печалната слава на столица на такива самоубийства. Дано не сме внесли и този "челен" опит.

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #8 on: October 02, 2009, 10:26 »
Само  момичето  знае  защо  го  е  направило   и  какво   го  подтикнало  да    се   нагьлта  с  отрова  версии  много

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #9 on: October 02, 2009, 12:11 »
Ne samo momicheto,no i horata koito sa mozheli da mu pomognat,a ne sa napraveli tova.Niama nikoj kojto pri takyv sluchej da protegni ryka.Che pishat,tova e dobre.Svoite greshki mladite momicheta ne triabva da plashtat s zhivota si.Borci za prava na choveka,po goliam smisyl shte ima ako namerite edin specialist kojto moze sys syvet da pomaga na takiva otchaeni mladi hora.Niakakva chest,pozvoliava da se samoubie mlado momiche.Niama da pisha v koia dyrzhava i koi v Germaniia ubivat svoite sestri,samo za chesta na semejstvoto.Cialoto selo,ne e li vizhdalo kakvo se vyrshi.Srednovechna moralnost.Tuka nishto obshto niama s pravata na choveka.Tezi koito sa podtiknali,ili ne sa poprechili na samoubijstvo sa vinovni.Naj goliamoto pravo na choveka, e pravoto na zhivot.Za niakoj e vazhna goliamata politika otkolkoto edno bedno selsko momiche.Bog da prosti tezi dve deca.ZASRAMETE SE METKA SYS SVOIA EVROKOMISAR.

sedef52

 • Guest
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #10 on: October 02, 2009, 12:17 »
АНАЛОЗИТЕ  С СЛУЧАИТЕ В РИБНОВО И Т.Н. СА НЕУМЕСТНИ .ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НАВСЯКЪДЕ.ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА.

Offline nezir_9

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 316
 • Gender: Male
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #11 on: October 02, 2009, 12:38 »

Само АЛЛАХ знае какво му е било на момичето и какво се е случило!

Заглавието е като много такива в България - с една единствена цел - вдигане тиража на вестника.

Стига сте се самообвинявали, че журналистите са такива само с помаците, защото това е далеч от истината.

Не е необходимо да се впускаме в напомняне на подобни случай от миналото - само един: в-к "Нощен труд" снимката на Андрей Луканов от "Пирогов".

Няма смисъл да търсим някакво особено, по-привилегировано място на помаците в медийното пространство - каквото за другите такова и за нас.

В крайна сметка журналистите си вършат работата.

Ако не търсят увеличаване продажбата на вестниците си, със сигурност ще ги обвинят в непрофесионализъм.

Често е на чужд гръб, ама какво да се направи - тук, в България е така, моралните норми са химера!

Offline Родопчанин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 332
 • ==
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #12 on: October 02, 2009, 13:04 »
Хора, не смествайте трагедията на селото с вашите дълбоки умозаключения, кой какво и защо.... Погледнете от гледна точка на момичето.Защо го е направила, какво е подтикнало, защо е взела крайното решение.Това е важно, не вашите тълкувания.Оставете медиите да пишат каквото искат, не може да пишат това, което ще се хареса на всеки.Но факт е че това е огромна трагедия, която трябва да се покаже, не зависимо,къде се е случила.И това, че младо момиче погубва, не само себе си, но  и ДЕТЕТО си това единствено може да означава, че мотивите и са били доста големи.Решението, не е било спонтанно.Аз лично, не съм чувал от доста време момиче да се съмоубие с ДЕТЕТО си.Значи някъде има причина, някъде има виновни и дали Аллах или Христос ще съди, не е важно,важното е хората да си вземат поука и да се пръменяме към добро.Да се учим от грешките,не да се вайкаме и да питаме, защо..... Отговорът е един, ЗАЩОТО СМЕ ВИНОВНИ....

Offline dim56

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 558
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #13 on: October 02, 2009, 14:02 »
В отговор на заглавието на темата мога да кажа само - трагедия! Жалко за това младо момиче, което е стигнало до крайното решение по една или друга причина. Наскоро имаше пак случай на самоубийство на едно момче в друго село... Какво ги кара тези младежи да посягат на живота си? - това да се запитаме.
Благодаря на nezir_9 за обективния коментар.

Offline Kaplan

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Re: Какво ще кажете за тази история?
« Reply #14 on: October 02, 2009, 14:09 »
Да, но с това писане на медиите (каквото си искат), се повлияват и много хора, нямащи яснота и реална оценка към случващото се и започват да изказват `мнения по темата` с цел да се изясни на обществото, случващото се около тях- и това разбира се го изкарват така, както на тях им харесва! Да не говорим пък за една определена група маняци, които само чакат да се спомене нещо от рода -ислям, мюсюлмани, турци и т.н. и започват да изкарват работата така, че едва ли не война ще стане, та до МВР та до ДАНС, та чак до президента стига случилото се...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42