Katkınız için teşekkürler sayın Kzl.deli;
"Babek" köyü ile ilgili, bir soruyla yıllar önce karşılaştığımı anımsıyorum. Pomak mail grubuna yazan bir arkadaşımız atalarının bu köyden geldiğini belirtmiş ve adın ne anlama geldiğini sormuştu sanırım... Bildiğim kadarıyla Ermenice'de Dede/Baba gibi bir anlamı olduğuna ilişkin bir yanıt vermiştim. Köyün özellikle inanç açısından bir merkez (tekke vs) olabileceğini düşündürmüştü bana bu ad ve arkadaşımız bunu teyid eder mahiyette beyanlar iletmişti,... Ermeniceyle ortaklaşma ise Paulikan - Bogomil -Alevi kavramları ekseninde, İran/Kafkas [arrania/albania - ( bu arda Alvanlar& Yablanova adını, "alban" köküyle bağlantılı bulduğumu belirtmek isterim.)] coğrafyasına uzanan köklere işaret ediyor olmalıydı ki aktardığınız bilgiler bir biçimde bu bağlantıya işaret ediyor....
Yemek (kaçamak) ve müzik (tulum) kültürü ve adlandırma (Arrania/Albania) açısından söz konusu bölgeler arasındaki çakışmayı ısrarla izaha çalışılması gereken bir bağlantı olarak görmüşümdür daima ben...
Sevgili Hocam..
Babek konusu benimde üzerinde durduğum bir konudur. Lakin Elimizdeki kaynaklar genellikle Arap ve Fars kaynağı olduğundan o devrin şartlarını da göz önünde bulundurduğumuzda İslam adına fütuhat yapanların ideolojisinin genel kabul gördüğü fikirlerden oluşmuş olduğuna inanıyorum. O devirlerde Türkler olarak tanımlanan toplulukların içersinde ne gibi etnik unsurların oluştuğunu kestirmemiz epey zor olsa gerek.
Gerek Pomak'lar olsun gerekse sonradan gelen topluluklar kanımca hep aynı yolu izledikleri ve batıya doğru yöneldikleri, tarihçilerimizinde ortak görüşü olsa gerektir. Ermeni konusuna gelirsek Hürremi topluluklar içersinde bulundukları ve Babek'in mağlup olmasını müteakiben yakalanması için komutan Afşin'e yardım ettikleri söylenmektedir. Hürremiler ile beraber batıya kaçan Türk boyları içersinde Ermenilerinde olması muhtemeldir. Çepni boylarının zamanla Ermenileri iç bünyesinde eritip Türkleştirdiği ihtimal dahilindedir.
Alvanlar köyü halkı Kızıldeli'nin (Seyyid Ali Sultan) evladiye kolundan gelenlerin kurduğu bir köydür. Babama ''Nerden geliyoruz'' diye sorduğumda, ''Evladım, bizler kızıldeli'den geliriz'' dediğini dün gibi hatırlarım. Birde ''Horasandan geliriz'' sözünü hatırlıyorum.
Bu yaşanmışlıkları birbirleriyle irtibatlandırırsak köklerimizdeki irtibatı daha net bir şekilde kavramış oluruz. Burada Ermeni bağlantısı üzerinde biraz duralım: Babek'i Afşin'e teslim eden Ermeni komutan Abbasiler ile anlaştığına göre Kaçmalarına sebep olacak hiçbir şey yoksa niçin kaçsınlar? Sorusu akla geliyor. Bence Ermeniler Balkana gelmişsede, Çepniler arasında erimiş küçük bir gurup olabilir.
Paulikenlik ve Bogomillik konularına gelirsek bu konuda Alevi araştırmacılar arasında yakın tarihte Erdoğan Çınar'ın bir eseri vardır. Eseri okumasamda bu eser hakkında , Hamza Aksüt, Ünsal Öztürk gibi araştırmacılarımızın yorumları ışığında, bu eserde ''Sahtecilik'' yaptığı yönünde iddialar Alevi sitelerinde dolaşmaktadır. Daha doğrusu, Bogomillik ve Paulikenlik gibi konular batılıların görüşleri olup ne kadar ilmi bir hüviyet taşıdıkları araştırmaya muhtaç iddialardır. Bu sahada iki görüş birbirini etkisizleştirmek için olanca gücüyle çatışma halindediir. Ben buna Vatikan ile Türklüğün çatışması diyorum. Bu hadiseye İslam'ı katmamamın sebebi ''İslam'da Ruhban sınıfı olmadığından bir devletide olamaz'' diyerek, bu meseleyi Türklük şemsiyesi altında yorumlamak istememden dolayıdır.
Saygılarımla..