Author Topic: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ  (Read 103938 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 1000
  • Gender: Male
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #90 on: January 18, 2011, 08:57 »
Ben kendimi bir pomak olarak tanımlıyorum ve kendimi ne hissediyorsam onu ifade ediyorum. Bana bunu dedelerim öğretti. Onlar da kendilerini başka değil Pomak olarak ifade ediyorlardı.  Biz sadece ne isek o olmaya çalışıyoruz. Ama başkalarının kendini nasıl tanımladığına bakıp onu inkar etmek gayretinde değiliz. Bu nedenle benim Pomak olmadığımı söyleyen ancak kendini kandırmaktadır. Türk Milletine ancak derin bir saygı ve sevgiden başka birşey hissetmiyorum, ama bir takım çevrelerden bizi dönüştürme çabalarına da prim verecek değilim.

Eğer biz kendimizde azıcık da olsa tarihsel ve diğer anlamda Kumanlık yada başka bir Türk boyu mirası olsaydı bunu dikkatle belirginleştirecektik, ama gel gör ki şimdilik böyle bir şeyin kanıtı yok. Bulgardan daha fazla mı slavız? Evet Proto-Bulgarların Türk mü yoksa İrani bir kavim mi olduğu belirsizdir, ama herhalde Türki bir kavim olduğu ortadadır. Türk ile Türki arasında epey bir fark var. Bu konuda Türkolojiye müracaat.

Türkiyedeki Pomakların neredeyse bütünüyle Türkleşmiş olduğu konusunda biz de var olan gerçeğe gözümüzü kapayacak değiliz.  Bir örnek olarak bakınız Trabzon Fatih zamanında fethedilmiş bir şehir iken, kısa bir süre içinde gerek içindeki hristiyanların bir kısmının göçürülmesi ve yerlerine Türkmenlerin yerleştirilmesi nedeniyle nüfus yapısı değiştirilmesinin dışında, yöre halkının bir kısmının islamlaşması nedeniyle Trabzon nüfus yapısı değişmiştir. Bunun gibi Anadolunun her tarafındaki nüfusun nasıl böyle değişmiş olduğunu ele alınız. Feridun Emecen’in 16.yüzyıl Manisa şehrinde  yüzde sekiz oranında veled-i Abdullah olduğunu kitabında yazmıştır.

Hatta Türkçü camianın büyük ideologunun da bir mahkeme araştırması sonucu kendi dedelerinin aynen bu örnekteki gibi bir kaç dede öncesinde bir gayrımüslim dedeye irca edilmesinden kendini Türk sayanların da önemli bir bölümünün altından farklı şeyler çıkacağını anlayınız. Ve o zaman Türklüğe genetik yada soy değil de dil ve kültür birliği açısından bakınız. Biz de zaten Türklüğü soy olarak değil kültür olarak ele alıyoruz. Ve onun için  Ne mutlu türküm diyene özdeyişinin gerçeği ifade ettiğini belirtiyoruz. Bugün birçok pomak kendini Türkiye’de Türk olarak tanımlıyorsa işte buna dayanmaktadır. Yoksa kan açısından Türklüğe değil.

Bu açıdan Pomaklığı da böyle ele alıyoruz. Evet yapılan genetik araştırmalar –Toska onun belgelerini açıklasın- Rodoplara mahsus genleri açığa çıkarmaktadır. Dil ve kültür araştırmaları Rodoplara mahsus başka yerde olmayan özellikleri belirtmektedir. Böyle olmakla birlikte hiçbir toplumun genetik olsun, kültürel bazda olsun saf olmadığının farkında olarak elbette Pomaklığı oluşturan unsurlarda Türklere yada Bulgarlara benzeyen veya benzemeyen yanlar olacaktır.

İşte bu noktada hem Bulgarların hem Türklerin aynı politik anlayışla hareket ettiğini görmekteyiz. Pomakları çok sever görünüp kesinlikle Pomak varlığını kabul etmemek, bizi yok saymak. Bu nedenle aslında Pomaklar iki taraftan çekiştirile çekiştirile kopartılmaktadır. Her bir yanımız bir tarafta kalmaktadır. Buna rağmen Pomakların büyük çoğunluğu olarak biz kendimizi Pomak olarak tanımlamada ısrarlıyız. Bunu yaparken de ben kişisel olarak Pomak milliyetçisi yada etnik milliyetçilikten dikkatle kaçındığımı ve olayı tamamen demokrasi ve insan hakları bağlamında ele almaktayım. Eninde sonunda Türkiye içindeki bir takım güçler dirense de kendi içinde yine kendisini oluşturan dil ve kültürleri kendi iç zenginliği olarak kabul edecektir. Çünkü biz ayrılıkçı değil, bütünlükçüyüz. Ama bu bütünlük asimilasyon yoluyla değil, entegrasyon yoluyla olacaktır. Entegrasyonda herkesi kabul etme, bağrına basma vardır. Dışlayıcılık ve inkar değil.

Pomaklar her zaman bize olan yaklaşımların aksine ülke bütünlüğüne saygı ve bağlılığını sürdürmeye devam edecektir.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #91 on: January 18, 2011, 10:52 »
Gerçekte ait olunmayan bir kimliğe neden sığınılıyor? Aslında bu sorunun yanıtını aramamız gerekir. Geçen gün forumun bulgarca konularında bir pomak arkadaşımızın yazdıkları ilgimi çekti. Şöyle yazmış:  - "Когато видя в конституцията отделено помашко малцинство, ще се запиша помак, дотогава съм турчин!" Türkçesi: - "Eğer ayrı bir pomak azınlığının kabul edildiğini görürsem o zaman pomak olarak yazacağım, buraya kadar türküm"  Burada kendini türk olarak belirten kişinin beyanı bize bu satırların bir sığınma güdüsüyle yazıldığını açıkça gösterir. Sığınma güdüsünün altında yatan nedenlerin çaresizlik, zayıflık, bitmek bilmeyen zulümler ve geleceğe yönelik umutsuzluk olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Bulgaristan pomak nüfüsunun yaklaşık yüzde otuzluk kısmı bu şekilde düşünürler. Benzer bir durum yunanistan pomakların tamamına yakın kısmında da yaşanır. Seneler öncesinde bir yunan tv kanalında pomaklar ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Yunan spikerin batıtrakya'da pomaklara" - Siz türkler tarafından zorla müslümanlaştırıldınız" ithamına karşılık aldığı yanıt "- Eğer bizim dedelerimiz müslümanlığı kendileri seçtilerse ne mutlu, eğer türkler bizi zorla müslümanlaştırdılar ise onlara da allah razı olsun" şeklindeydi. Yunanistan pomakları hakkında alıntı yaptığım bir kaç makalede onların özel durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi paylaşmıştım. İcap ederse burada da paylaşırım. Türkiye pomaklarının tamamında ise başta göç psikolojisinin getirdiği uyum zorunluluğu, ana dili türkçe olmayan pomaklar, boşnaklar, torbeşler ve diğer azınlıklara yönelik olarak  zamanında uygulanmış vatandaş türkçe konuş kampanyaları, bulgaristanının varşova paktında yer almasına istinaden oradaki pomak aileler ile buradaki akrabaları arasındaki iletişimin tam olarak sağlanamaması ve sair nedenlerle pomak kimliği sadece lafta kalmış tamamen türkleşmişlerdir. Öyle ki bu pomaktan türemiş ve % 100 türkleşmiş kitle burada kiril alfabesi ile yazan kendi kanından canından pomaklara yazdıklarından dolayı küfür eder seviyeye gelmiştir. Buna ne derler? yorumu size bırakıyorum. 

Offline ancazin

  • Member
  • **
  • Posts: 38
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #92 on: January 20, 2011, 00:30 »
yurtdışındaki bazı bilim kurumlarında açılmış kürt kürsülerinde uzun yıllardır sürdürülen çalışmalar  her zaman Türkiyedeki kürt ayrılıkçısı kesimlerin ideolojisini oluşturmada bir çalıştay görevi görmüştür bu anlamda sonradan öğrenilen ve sizden başkasını pek bağlamadığını bildiğim toskanın son dedikleriyle de desteklediğim biçimde bu özenti söylemler pomakları bağlamamaktadır. öncelikle vatandaş türkçe konuş ve demokrasi ile insan hakları bağlamındaki sözleriniz ile  türk - türki ayrımları - kültürel türklüğün yanında  rodp dağlarından fışkırmış bir soy fantazisi ile çok çeliişkili bulduğumdan yanıtı uzatmayacağım.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #93 on: January 20, 2011, 11:00 »
 Ne alaka ? Konumuz kürtler veya kürt çalıştayı değil. Kişisel olarak kürtleri sevmem ayrıca pomak arkadaşlarımızının çoğununda burada onların adıyla anılmak istemediğini söyleyebilirim fakat siz lafı dönüp dolaştırıp onlara getiriyorsunuz. Niye aralarında benzerlik arama gayreti içerisindesiniz ?  Bence aramanıza hiç gerek yok zira aralarındaki benzerlik mekke ve vatikan arasındaki fark kadardır. Konumuz pomakların içinde bulundukları durumdur. Pomakların kendi kimliklerini tamamen kaybedip bulgarlaşması, yunanlaşması, makedonlaşması ve hatta türkleşmesi çok mattah mıdır? Diyeceksiniz ki kültürel ve sosyal açıdan yakınlık dahilinde bulunan toplumlar diğer farklı büyük toplumlara karşı yaşayabilmek için birbirlerine muhtaçtırlar ve bir şekilde birleşmelidirler. Doğrudur ama bu amaçla birleşen iki toplumdan küçük olanın büyük ihtimalle asimile olması da bunun bir sonucudur. Burada üzerine basmamız gereken en önemli husus tarihin kılavuzluğudur. Dostu ve düşmanı bilerek ve en önemlisi atadan yadigar kendi öz kimliğini koruyarak ortak mücadele en geçerli yoldur. 

 Ancazin, soy fantazisi diye bir şey yok ki. Ancak soyunu bilmeyenler için soy fantazisi söz konusu olabilir. Şahsen benim soyum belli sopum belli.  Pomak dilini bilirim. Annem pomak, babam pomak sülalem pomak. 7 ceddim de pomak. Tek bir yabancı etnik unsur yok. Bununla da gurur duyuyorum.  Mesele kaldı mı?

Offline ancazin

  • Member
  • **
  • Posts: 38
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #94 on: January 20, 2011, 13:28 »
Ben de onu diyorum sayın Toska. anlatamadığım şudur ki pomaklık bir soy mudur koşulların geliştirdiği bir halk kümesi midir.  tunceli alevilik - başkaldırı sonucu hem irandan hem osmanlıdan kaçan halkların yerleşimi, ermenilerin sürgün edildiği dönemde başka bir kimlikle gizlenenlerin sığınağı. türkmen, kürt, zaza, ermeni ancak = sivas çorum balkan aleviliğinden uzak belli bir mekanizmanın ürünü olan ayrı bir kimilk ve tanım.  pomaklık da  bogomillik manihizm hristiyanlaştırma baskısı bizans - bulgar baskısı  makedon ve diğer slavların itişmeleri felan derken bu süreçte  bektaşilik - osmanlılık = islam ve de türkleşme.... 

Offline huzeyfe

  • Member
  • **
  • Posts: 13
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #95 on: January 20, 2011, 21:22 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Bayım sorduklarınızın yanıtları ve bulunabileceği kaynaklar yazılarımın içinde var.  Ezberi yıkılmadıkça görememe özürlü bakışlar benim sorunum değil.  Hükümet komiseri edasıyla matbu sorular sormayı fikir tartışması sananlara zaman ayırmaya da hiç niyetim  yok açıkçası. Tanıyorum çünkü bu anlayışı. Meselenin özüne dair tek bir sözü barındırmaz dağarcığında. Şurası yamuk, orası tu kaka diyerek rafa kaldırmak derdindedir peşinen ezberletilmeyen bütün fikirlerin. Pomaklara dair yürütebilecekleri bütün tartışma mesela; "özbeöz Türktür" e çıkar eninde sonunda. Bu sözler bizlere de söylendi, daha işin başında. Yunandır, Bulgardır dendi. Bunlarla yetinmeyip daha ötesini arayanların buluştuğu bir platformdur burası.  Öteye dair sözünüz varsa (ki duymadım ben, en azından bu tartışma faslında..) söyleyin, dinleyelim. Bunun dışında birikmiş  ideolojik kinlerinizi başka yerde silkeleyin lütfen.


Peki İlker ALP, Bilal Şimşir, Ömer Turan, Hüseyin Memşioğlu  gibi akademik kariyeri olan kişilerin " Pomaklar, " öz be öz Türk'tür " çıkarımına ne diyorsunuz Sn. Memiş ? Bu kişilerin hepsi yalancı mı? Saygılar...

Offline huzeyfe

  • Member
  • **
  • Posts: 13
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #96 on: January 20, 2011, 21:28 »
Bulgarların “Müslüman Bulgarlar” veya Yunanlıların “Müslüman Grekler” olduklarını iddia ettikleri Pomaklar öz be öz Türk’tür. Pomaklar, Orta Asya’dan kuzey göç yolunu ( Hazar Denizi ve Karadeniz’in kuzeyini ) takip ederek Ukrayna ile Beserabya’ya giden buradan da XI. asırda Rodoplar, Batı Trakya, Pirin ve Vardar Makedonya’sını hâkimiyetleri altına alan Kıpçakların veya Avrupalıların Kuman olarak adlandırdıkları kabilelerin torunlarıdır. Pomaklar, Pomakça konuşurlar. Pomakça’nın %30’u Ukrayna Slavcası, % 25’i Kuman-Kıpçakça, %20’si Oğuz Türkçesi, %15’i Nogayca, %10’u Arapça’dan oluşmaktadır. Pomakça’nın %30’u nispetinde bulunmasının başlıca sebebi, Kıpçak Türklerinin X. ve XI. asırlarda Ukrayna, Lehistan, ve Beserabya steplerindeki Slavlarla olan temaslardan kaynaklanmaktadır. %10 oranında olan Arapça ise Pomak Türklerinin İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte dillerine girmiştir.

İlker Alp, Belge ve Fotoğraflarla Bulgar Mezalimi (1878-1889), Trakya Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1990 s. 8,9

Offline ancazin

  • Member
  • **
  • Posts: 38
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #97 on: January 20, 2011, 21:35 »
ama huzeyfe oyle demeyınız cok ıdeolojık gordum sızı utanmasanız vatandas turkce konus dıyeceksınız :))))))
şaka bir yana  çok yorulmaya gerek yok  anadan ve babadan kaldıysa osmanlıdan berı tum dedesınden nınesınden pomak kardeslerimizin ıcınde bıle  yuzde onu gecmeyecek bır kesımı ayıklarsanız gerısı dedıgınız gıbı olsa da olmasa da turk oglu turktur

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #98 on: January 20, 2011, 21:52 »
Tarih belgelerdir. İlgili dökümanları bulabilmek için ilber ortaylı hocama danışmıştım. Aşağıdaki belgeler osmanlı tahrir defterlerinden alınmış olup kiril ve metodi kütüphanesi çıkışlıdır. İlgili belgeler devlet arşivlerinde yer almaktadır. BOA kayıtları için KM - NB kodları karşılaştırılmalıdır. 

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline huzeyfe

  • Member
  • **
  • Posts: 13
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #99 on: January 20, 2011, 22:11 »
You are not allowed to view links. Register or Login
ama huzeyfe oyle demeyınız cok ıdeolojık gordum sızı utanmasanız vatandas turkce konus dıyeceksınız :))))))
şaka bir yana  çok yorulmaya gerek yok  anadan ve babadan kaldıysa osmanlıdan berı tum dedesınden nınesınden pomak kardeslerimizin ıcınde bıle  yuzde onu gecmeyecek bır kesımı ayıklarsanız gerısı dedıgınız gıbı olsa da olmasa da turk oglu turktur

Sn. ancazin.

Bulgarların “Müslüman Bulgarlar” veya Yunanlıların “Müslüman Grekler” olduklarını iddia ettikleri Pomaklar öz be öz Türk’tür. Pomaklar, Orta Asya’dan kuzey göç yolunu ( Hazar Denizi ve Karadeniz’in kuzeyini ) takip ederek Ukrayna ile Beserabya’ya giden buradan da XI. asırda Rodoplar, Batı Trakya, Pirin ve Vardar Makedonya’sını hâkimiyetleri altına alan Kıpçakların veya Avrupalıların Kuman olarak adlandırdıkları kabilelerin torunlarıdır. Pomaklar, Pomakça konuşurlar. Pomakça’nın %30’u Ukrayna Slavcası, % 25’i Kuman-Kıpçakça, %20’si Oğuz Türkçesi, %15’i Nogayca, %10’u Arapça’dan oluşmaktadır. Pomakça’nın %30’u nispetinde bulunmasının başlıca sebebi, Kıpçak Türklerinin X. ve XI. asırlarda Ukrayna, Lehistan, ve Beserabya steplerindeki Slavlarla olan temaslardan kaynaklanmaktadır. %10 oranında olan Arapça ise Pomak Türklerinin İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte dillerine girmiştir.

Bu yorum bir çok profesörün ortak görüşü. Balkanlar konusunda uzman, Emekli Diplomat, TürkTarih Kurumu heyet üyesi Sn. Bilal N. Şimşir de bu kanıya sahip. Bu konuda ideolojik düşüncelere de sahip değilim. Temennim muallakta olan bu konunun açıklığa kavuşturulabilmesi... teşekkürler efendin...

Offline ancazin

  • Member
  • **
  • Posts: 38
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #100 on: January 20, 2011, 22:24 »
belge kaynak gostermene gerek yok bunlar bılınen erısılebılen bılgı ve belgeler  pomakların ıhtıda ettıgı dogru osmanlılara da ıslam gokten zembılle ınmedı onlar da ıran ve arap kaynakları yoluyla ıslama gırdıler osmanlının kurucusu olan kayı boyunun henuz surıye bolgesınde selcuklu donemınde yerlesıkken ıslama gırdıklerı konusunda da ılerı surulen bırtakım gorusler vardır ornegın osmanın butun kardeslerının adı ozturkce ıken osman adının arapca olması  dıkkate deger bır durum  yıne  karaman bolgesınde uz turklerınden olan kıtle arasında  cıft ısımlılık var ıdı david orhan  gıbı stelyo karagoz gıbı  hrıstıyanlasmanın etkısı ıle  hem turk hem  hrıstıyanlıgı cagrıstırır adlar kullandıkları gorulur bu uzlardan da onemlı bır bolum zamanla  ıslama gecmıs ve turkmenlesmıstır sımdı  bu kayıtlara bakıldıgında o yoredekı rumlar turklesmıs oldugu sonucuna mı vardıracak bızı.. dolayısıyla  bulgar hanlarının turkce adlarını daha sonra farklılasması da buna ornek  pomakların durumu da
bunu  huzeyfenın yazdıklarına karsılık olarak verdıysen bu turk olmadıklarının bır kanıtı olamaz

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #101 on: January 20, 2011, 22:34 »
Arkadaşlar ve huzeyfe o alıntı yaptığın yerde yer alan tanımlama açıkçası çok mantıksız ve temelsiz olmuş. En önemli hata ise öz be öz tanımlaması. Bu dünyada ırkların hangisi öz be öz ? Tarihten veya siyasetten biraz olsun anlayan bir kişi bu satırların ne amaçla yazıldığını rahatlıkla anlayabilir. Hüseyin memişoğlunun konu ile ilgili bir kitabı var. Hepsini okudum ve kritik sayılabilecek hatalar ile karşılaştım. Çünkü kitapta yer alan olayları farklı kaynaklardan inceleyip teyyit ederim zira tarihsel bir olgu doğru olarak yad edilirse  tüm tarihçiler istisnasız o doğruyu yazmaya mecburdurlar. İlgili tez kendini türk bilip kan bağı arama gereksinimi olanlara istediğini vermiştir.

Offline huzeyfe

  • Member
  • **
  • Posts: 13
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #102 on: January 20, 2011, 22:42 »
Sn. Toska... " Çünkü kitapta yer alan olayları farklı kaynaklardan inceleyip teyyit ederim zira tarihsel bir olgu doğru olarak yad edilirse  tüm tarihçiler istisna sız o doğruyu yazmaya mecburdurlar " demişsiniz. Bir de Pomakların Slav olduğunu iddia eden, doğruluğundan şüphe duymadığınız bir tez veya kitabın ismini verebilir misiniz?  Teşekkürler...

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #103 on: January 20, 2011, 22:44 »
Ben pomakların % 100 slav olduklarını iddia etmiyorum ki. Sadece slavlaşmış olduklarını söylüyorum. Binlerce yıl öncesine ait etnik köken hakkında % 100 öz be öz gibi bir iddiada bulunmak ancak kendini bilmezlerin işidir.  Ama eğer arzu ederseniz ilgili bir kitap temin ederim.

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 1000
  • Gender: Male
Re: Pomaklar üzerine farklı bir tarih okuması - Recep MEMİŞ
« Reply #104 on: January 21, 2011, 08:19 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bulgarların “Müslüman Bulgarlar” veya Yunanlıların “Müslüman Grekler” olduklarını iddia ettikleri Pomaklar öz be öz Türk’tür. Pomaklar, Orta Asya’dan kuzey göç yolunu ( Hazar Denizi ve Karadeniz’in kuzeyini ) takip ederek Ukrayna ile Beserabya’ya giden buradan da XI. asırda Rodoplar, Batı Trakya, Pirin ve Vardar Makedonya’sını hâkimiyetleri altına alan Kıpçakların veya Avrupalıların Kuman olarak adlandırdıkları kabilelerin torunlarıdır. Pomaklar, Pomakça konuşurlar. Pomakça’nın %30’u Ukrayna Slavcası, % 25’i Kuman-Kıpçakça, %20’si Oğuz Türkçesi, %15’i Nogayca, %10’u Arapça’dan oluşmaktadır. Pomakça’nın %30’u nispetinde bulunmasının başlıca sebebi, Kıpçak Türklerinin X. ve XI. asırlarda Ukrayna, Lehistan, ve Beserabya steplerindeki Slavlarla olan temaslardan kaynaklanmaktadır. %10 oranında olan Arapça ise Pomak Türklerinin İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte dillerine girmiştir.

İlker Alp, Belge ve Fotoğraflarla Bulgar Mezalimi (1878-1889), Trakya Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1990 s. 8,9

Bu belge dediğiniz bilgilerin hepsi Ahmet Cevat EREN'in "Balkanlarda akan kan" isimli kitabından alınmıştır. Bu bilgiler ilk defa bu kitapta öne sürülmüştür. Bütün akademisyenler birbirinden alıntılarda bulunmuşlarsa da asıl kaynağı orasıdır. Böylece ortada ciddi bir araştırma varmış gibi görünmekte ise de altı tamamen boştur. Kısa-orta-uzun vade planlama gereği bir yerlerde tasarlanmıştır. Ben de uzun yıllar bu yazıların etkisinde kalmıştım. Ama sonra bu kurguların içinin boş olduğunu anladığım zaman bir şok yaşamıştım. Ve ondan sonra anlamıştım tarihin bir takım odaklarca nasıl çarpıtıldığını ve tarih imal edildiğini... Burada belirtilen Pomak türkçesinin oranları da tamamen sallamadır. Akademisyenler de bozacının şahidi şıracıdır.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42