Author Topic: NEVROKOP  (Read 21380 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nezir_9

  • Advanced member
  • *****
  • Posts: 316
  • Gender: Male
Re: NEVROKOP
« Reply #15 on: November 21, 2009, 09:31 »
                           
                         Мюсюлманите в гоцеделчевско се подготвят за празника Курбан Байрям


Гоце Делчев. Мюсюлманите в гоцеделчевско се подготвят за предстоящият празник Курбан Байрям, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Тази година големият мюсюлмански празник започва на 27 ноември и ще продължи общо три дни. “Преди празника има пожелателни пости за мюсюлманите, които са в последните 10 дни преди него”, каза районният мюфтия Айдън Мохамед. Празникът е характерен с това, че се колят курбани, които се раздават на бедните. Курбан Байрям е 70 дни след другия голям мюсюлмански празник – Рамазан Байрям. 11 души от района на Гоце Делчев вече са на хадж в светите места по повод празника. Тяхното поклонение ще продължи 1 месец.
Даниела КРАНТЕВА

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

  • Global moderator
  • ****
  • Posts: 847
  • Gender: Male
Re: NEVROKOP
« Reply #16 on: January 05, 2011, 00:52 »
You are not allowed to view links. Register or Login


Джамията на Караджа Паша

В българските земи има малко запазени паметници от драматичния петнадесети век. Малко от тях са изследвани с методите на археологията.

Проучването на Старата джамия в града, по своя характер и резултати е достижение за българската наука. Най-интересната находка от първата година на проучването е некрополът около сградата. Може би най-доброто постижение на археолозите беше заснемането на вътрешната украса на Караджа Паша джамия. Последната стенописна украса вероятно е правена през XVII век.

След частично укрепване на купола, стана възможно да се проучи и вътрешното пространство. Подът се оказа покрит с правоъгълни глинени плочи. Откритите материали са след XV век. След изложените до тук резултати от археологическите разкопки може да се каже категорично, че джамията е построена през XV век.

До 1445 г. районът е бил обитаван от християни. Постепенно броят на мюсюлманските семейства нараства, което довежда и до разцвет на култовото строителство. Най-добрите техники и традиции в строителството на Византия и Средновековна България са намерили приложение при издигане на сградата. Джамията е претърпяла 3 преустройства, последното очевидно през XVII век, което дава и окончателния облик на интериора.

При щателния оглед на река Неврокопска, до която се намира Караджа Паша джамия, на около 500 м. югозападно е регистрирано мястото, на което се е намирала античната базилика Св. Никола. С този факт може да бъде обяснен ранният период на проучения некропол, както и множеството преизползвани антични строителни детайли, открити при разкопките. Именно тези сполии са категорично доказателство за онази културна приемственост, в резултат на която българските земи са осеяни с великолепни неподражаеми паметници. Караджа паша джамия е един от тях. Нейното проучване е принос към генезиса на един културен модел, в създаването на който участват всички балкански народи, и който слага своя отпечатък върху тяхното бъдеще.


Любен Димитров

You are not allowed to view links. Register or Login

04.01.2011,
Рухна джамита в Гоце Делчев

Рухна старата джамия в Гоце Делчев. За щастие, при инцидента няма пострадали. Около седем часа сутринта живеещите в района  чули силен тътен. Като по чудо, по това време не е имало пешеходци около джамията.

Откъснали са се куполът и част от външните стени на постройката. Цяла сутрин районът около разрушената сграда остана отцепен.

Джамията е паметник на културата, изграден през 15 век. В момента районното мюфтийство обмисля как сградата да бъде консервирана, за да бъдат избегнати бъдещи инциденти.

От  Министерство на културата обявиха, че ще проверят състоянието на сградата.


You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42