Author Topic: До Галата и обратно  (Read 7696 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rcn

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 195
До Галата и обратно
« on: October 25, 2009, 20:00 »
След незабравимите мигове в Брезница (You are not allowed to view links. Register or Login), реших да видя и прочутото село Галата, известно на цяла България с футболния си отбор. Стана малко объркване в и без това импулсивното ми решение да досаждам на известния на всички ни Хюсеин Мехемед и затова снимките са доста разпилени. Наложи се да придружа моя уважаем домакин до Градежница за едно погребение. Самото погребение много ме натъжи, но пък бе причина да видя много интересни места и хора, а и да се запозная с известният форумен автор Ficinka. Както винаги при мен, фотографиите са просто едно допълнение и трудно могат да опишат чувствата, които изпитвах. Разбира се, модерноста е оставила и тук своя неумолим отпечатък, но аз вярвам че маята, с която са замесени тези люде, ще им помогне да устоят на всички изпитания от материален и духовен характер.

На всички хора с които разговарях, видях и снимах в този слънчев октомврийски петък:

ALLAH C.C. RAHMET VE BEREKETİ ÜZERİNİZE OLSUN

---

Джамията в Галата и гроба на предишен имам на селото.

Кабинета на господин Мехмед:Ежедневие в Градежница:

Млад и наперен жител на Градежница:

Пенсионерка от Градежница:Преди погребението и след това (Аллах рахмет ейлесин покойника):

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Re: До Галата и обратно
« Reply #1 on: October 25, 2009, 20:04 »
Super dobri snimki.
Prodyljavaj v syshtiq duh i neka Vsevishniq da te napytsva ;)

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
Re: До Галата и обратно
« Reply #2 on: October 25, 2009, 20:19 »
Благодаря за хубавите снимки rcn ,трябваше по смело да снимаш без да се притесняваш.Дано следващото ти пътуване до тук съвпадне с някое по весело събитие като сватба например.Също така можеше да направиш и някоя снимка на джамията вътре.Дано да имам повече свободно време с това мога да се заема и аз .Поздрави.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Re: До Галата и обратно
« Reply #3 on: October 25, 2009, 20:31 »
Не бях много добър домакин, поради факта, че на първо място имаше погребение и на второ място малко неочаквано беше посещението ти. С една дума бях приятно изненадан. Но се надявам, че ти е харесала галатската баклава. Между другото тук при мен е такова ежедневието, ако нямам погребения и мевлиди, ще се занимавам с научна работа или ще си чеша езика във форума. Са съжаление само това мога да предложа на гостите си. Надявам се също и със знанията ми в областта на историята и религията да съм те осветил в някой области, които да са ти съставяли интерес. това посещение ми напомня също на мюсюлманите, които са живеели някъде през годините на Аббасидския халифат. По онова време силно се развивала науката. Много от учените обаче са живяли далеч един от друг. И за да посети човек даден учен трябвало да пътува продължително време с камилата си или коня си, в наши дни с колата си. Такава е и повелята на пратеника, който казва, че дори науката да е в Китай трябва да отидем и да я научим. И аз на времето отидох в Кликач обл Бургас, за да се срещна с един всеизвестен помака мулла Садък. Последния път когато бях в това село, не оспях да го заваря там, тъй като човека е на преклонна възраст и нямало кой да го гледа в това село, поради което се наложило да си се пребере в Мадан. Благодарение на него в това село сега исляма е добре развит. Неговите талебета са едни от най-добрите сред нас. Открояват се и в мюсюлманските училища с знания, които другите тепърва ще трябва да ги учат.   

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42