Български > История

Чеч - земя на помаците

<< < (2/5) > >>

Kaplan:
Да на истина голяма част от помаците от Чеча са по чужбина и за съжаление, тенденцията за изселване се увеличава, вместо да намаля.
 На мен е много интересно какво е било полужението на помаците в тази историко-географска област преди и сега--за населението и за обезлюдените села в Чеч, които никак не са малко. За това моля, всеки който има любопитна информация за региона нека пише и побликува всичко, а ние останалите да направим един интересен коментар по тази тема!!

EVROPOMAK:

--- Quote from: suleiman94 on October 31, 2009, 19:58 ----Колко е населението на Чеч. -Колко е територията на Чеч -Какъв е броят на помашките села в Чеча -Колко села са в границите на България -Колко села са в границите на Гърция
--- End quote ---
За сега мисля, че малко по-подробна и сбрана на едно място информация за ЧЕЧ-а, Помаците и техните минали неволи, може да се намери и на интернет страницата на световният проект на български език на "Уикипедия"!   :o
На Поматски език и говор, справки все още нема, но знай ли човек, некой ден, може и да има!  :o

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%87

Там има доста информация за почти всички селца по ЧЕЧ-а и отчасти за Помаклъка в България.   :)

Kaplan:
Да има много информация, но това което ме интересува най-много никъде не го намерих-за броя на населението, и измененито му в годините, за изселванията в Турция, за връзките между помаците от двете страни на границата...

Kaplan:
Ще се радвам, ако някой побликува допълнителна информация за областа, която я няма в интернет!!
[/quote]

mechta:
аз не се учудвам, когато стане дума за помаци, турци, цигани все липсва информация. съвременнията"историк"/от време оно след Османският период на Балканите/ единствено гледа да заличи фактите - как? като осъжда с мълчание за самите факти и измисля несъществуващи които пероидично"подновява" опреснява в главите на младото поколение. защо иначе бяха унищожени стотици надгробни камъни и грешно разчитани старинни надписи.все пак тези етноси ги е имало и пак ще ги има.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version