Български > История

Истината за Батак ?!?

(1/28) > >>

musov:
Истината за Батак според устната традиция на Вълкосел

В село Вълкосел от много време, от поколение на поколение, от баща на син се предава една друга истина -  истината за събитията в Батак. Както всички знаят, сега известните ни факти са преди всичко от Записките по българските въстания на Захари Стоянов, както и от множеството кости, положени в черква в Батак. Събитията са били описани във вестниците за да привлекат вниманието на европейската общественост. Впрочем,  досега е имало не един опит за доказване на преувеличенията, които са направени, от български и чужди учени, но да не се спирам подробно на това.
 Според преданията в събитията в Батак са участвали и хора и от Вълкосел, както и от селата Боголин, Абланица, Слащен  и др. Това твърдение се потвърждава още и от няколко книги. Но каква е била причината за събиране на чета!? Известно е, че от Абланица през Батак е минавал древен път,  който е свързвал Солун и Атина със Пловдив. По него ежедневно са преминавали помаци, които са пътували за Пловдив -  едни били студенти, други войници и по търговски причини, разбира се. Някои от тях обаче не се завръщали. Били избивани и ограбвани от батачани. Това се случвало често и в продължение на много години. Докато един ден, връщайки се от Пловдив, бива убит синът на Ахмед ага Барутанлията от с.Барутин. Барутанлията дава заповед да се събере чета, която да отиде в Батак и да накаже виновните. Четата далеч не била толкова многобройна, колкото е описана в Записките по българските въстания – 3000 помаци. Когато пристигнали, те няколко пъти призовали виновните да излязат и да си признаят.  Това, разбира се, не се случило.  Четата събрала няколко от първенците на селото и на пън били заклани 14 човека за назидание на останалите. Палачът бил от Вълкосел, чийто фамилия няма да назовавам, поради мерки за сигурност.  Именно той, а и много други   участници от различните села , след това разказват за истината за събитията през онези времена –били убити само 14 човека.  Костите в черквата в Батак са на помаците, убити от батачани. Това е устната традиция на Вълкосел.

Metka:
@Musov, dobre doshyl otnovo v sayta.
Tova  koeto si pisal e mogo smela i blagorodna postypka.
Ti sam kazvash 4e tova e ustnata tradiciq koqto dosega se e ignorirala.
Priemi pozdravite mi i bydi uveren 4e svetyt trqbva da razbere i mnenieto na  vyzrastnite hora ot selo Vylkosel.
Ndqvam se forumcite ni da proqvqt uvajenie, da ne syzdavat psihoza, zaplahi i spamove.
redno e da se 4iue i glasyt na pomacite...

abc:
Устата традиция на Вълкосел разбира се, че ще бъде такава. Костите в църквата на Батак били на помаци... Не ми с ще да съм краен и да казвам, че такава глупост не бях чувал.

gulizar:
You are not allowed to view links. Register or LoginИстината за Батак според устната традиция на Вълкосел

В село Вълкосел от много време, от поколение на поколение, от баща на син се предава една друга истина -  истината за събитията в Батак. Както всички знаят, сега известните ни факти са преди всичко от Записките по българските въстания на Захари Стоянов, както и от множеството кости, положени в черква в Батак. Събитията са били описани във вестниците за да привлекат вниманието на европейската общественост. Впрочем,  досега е имало не един опит за доказване на преувеличенията, които са направени, от български и чужди учени, но да не се спирам подробно на това.
 Според преданията в събитията в Батак са участвали и хора и от Вълкосел, както и от селата Боголин, Абланица, Слащен  и др. Това твърдение се потвърждава още и от няколко книги. Но каква е била причината за събиране на чета!? Известно е, че от Абланица през Батак е минавал древен път,  който е свързвал Солун и Атина със Пловдив. По него ежедневно са преминавали помаци, които са пътували за Пловдив -  едни били студенти, други войници и по търговски причини разбира се. Някои от тях обаче не се завръщали. Били избивани и ограбвани от батачани. Това се случвало често и в продължение на много години. Докато един ден, връщайки се от Пловдив, бива убит синът на Ахмед ага Барутанлията от с.Барутин. Барутанлията дава заповед да се събере чета, която да отиде в Батак и да накаже виновните. Четата далеч не била толкова многобройна, колкото е описана в Записките по българските въстания – 3000 помаци. Когато пристигнали, те няколко пъти призовали виновните да излязат и да си признаят.  Това, разбира се, не се случило.  Четата събрала няколко от първенците на селото и на пън били заклани 14 човека за назидание на останалите. Палачът бил от Вълкосел, чийто фамилия няма да назовавам, поради мерки за сигурност.  Именно той, а и много други   участници от различните села , след това разказват за истината за събитията през онези времена –били убити само 14 човека.  Костите в черквата в Батак са на помаците, убити от батачани. Това е устната традиция на Вълкосел.


--- End quote ---

В учебниците по история случаят Батак е описан по-различно. Хубаво е да видя , че тук се пише една по-различна история. Устните разкази са единствените ни источници и споделянето им е правилна стъпка. Склонна съм да вярвам повече на подобни разкази. Изкривяването и изопачаването не носи полза за никой. Създава се напрежение и омраза.

teo:
Приветствам Мусов за темата и абсолютно съм сигуриен че, последната дума за Батак ще кажат само помаците.Зарад тази селска и махленска драма Помаците са подложени на нечувани мъчения......и многобройно са изтезавани зарад вяра и идентичност. Най важното  е че, Баташкият "проблем" е до така степен драматизиран че, днес пак е изблик на омраза и фалшива патос.Истинта за тези събития каза самата иследователка на събитиата  Мартина Балева.Тя каза че батакчани след две години от събитията много смътно си спомнят за тези събития.А много съм слушал че, костите "специлано поставени накуп" не са на батакчани.А и кой батакчанин не би заровил костите на роднини и близки?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version