Български > История
Истината за Батак ?!?
Shumarov:
Устната традиция, която тука се отрича от някои колеги е източника на много историческа информация на смятания за титан на овчата мисъл Николай Хайтов.Спомнете си какви смехории ни беше изтипосал във филма "Капитан Петко войвода".
Аз разбирам колко деликатна и болезнена е темата за Батак и допускам, че ще причини много негативни емоции.Но нека да не се предизвикваме към крайни отношения.Историята, която много съфорумници смятат за единствен достоверен източник знаеме, че е бивала манипулирана много пъти през времето.Така, че не е фатално по мое мнение, ако се чуят и мнения от така наречената устна традиция.
abc:
Никой не отрича устната традиция, но тя е суровия материал за науката история. В устната традиция има много истина, както и много неистина. Устната традиция е в пряко отношение с историята, но не е казано, че е задължително да е приета като достоверна. Ако аз в живота си имам случка, от която не съм горд ще я предам в устната традиция позамазана с надеждата, че след време ще бъде забравена и преиначена.
Пример за недостоверна устна традиция е Крали Марко. А капитан Петко си беше екшън герой на времето.
musov:
--- Quote from: abc on November 10, 2009, 10:06 ---Никой не отрича устната традиция, но тя е суровия материал за науката история. В устната традиция има много истина, както и много неистина. Устната традиция е в пряко отношение с историята, но не е казано, че е задължително да е приета като достоверна. Ако аз в живота си имам случка, от която не съм горд ще я предам в устната традиция позамазана с надеждата, че след време ще бъде забравена и преиначена.
Пример за недостоверна устна традиция е Крали Марко. А капитан Петко си беше екшън герой на времето.
--- End quote ---
Прав си, но имай предвид, че това се говори не от един чове, а от стотици.
abc:
това не значи нищо. За крали Марко също говорят хиляди.
Kaplan:
Почти същата история са ми я разказвали и нашите старци от село.
Няма да се хабя, като почна да давам обяснения и да се мъча да обеждавам някои тук за Батак, само ще кажа, че в тази история има 95% истина, от колкото в другата "офицялна" история истината е само една,- че в Батак се е случило нещо(клане)! или около 0,01% ;D
това е истината, всичко останало в тази история е измислица
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version