Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (3/240) > >>

isa71:

--- Quote from: EVROPOMAK on December 02, 2009, 12:14 ---"Еееех, Комплексирани и жални Помако! :'(
Що бегаш и се криеш от Помашките си корени и род?  ???
От най-убавите песни и музики които векове кат славей пееш и свириш!  ::)
От вкусните гозби и храни, които произвеждаш и готвиш!  ::)
От шарените черги, носии, везмо, везило и гиздило които твориш и създаваш!  ::)
От здравите и големи живописни къщи, одаи, крепости, мостове, пътища, чешми които строиш и зидаш със собствените си ръце и ум!  ::)
От твоите смели знайни и незнайни безстрашни войводи, бойци, защитници и водачи които си имал!  ::)
От далновидните управници Ахмед Ага Тъмръшлията, Мустафа Паша, Мехмед Кьорходжов, Салих Ага, или по старите Миметьил, Спартак и Орфейя!  ::)
От вярата, смирението или трудолюбието на твоите деди!  ::)
От богатствата на земята и природата ти, които си имал и имаш, още от времето на знатните и разделени Траки, та чак до наши дни и не оценяваш това!  ::)
От стремежа ти - да работиш като скот, да носиш товара, дървата за огрев, кошовете с тютюн, камъните за къщата и мъките на гръб, а да не седнеш да си напишеш свойта си славна история от преданията на твойти си деди и от останките на старите си зидове и темели!  ::)
От всичко това и или от преклонението пред онова, че ти Помака все чекаш, некой друг да пише за теб разни полу-убави неща, а не ти самият за себе си, със свойто изсъхнало от мастилото перо, бедний ми, жалний Помако!  [/color]:'(  :(  :)

--- End quote ---

евалла европомак,все някои,някога трябваше да им го кажи.

Hat:
Аз лично много сьжалявам,че до сега никой от тези наши сьбратя не взе отношение или даде някакво мнение по темата,защото именно по тази тема може да се кажат много неща но разбирасе сьс сьдействието на хора от този регион.Без тяхното активно участие и сьдействие е безмислен всякакьв дебат.Мисля си да не би самият сайт да не им е познат и ако е така предлагам на рьководството да направи нещо за популяризирането му в този регион.

isa71:

--- Quote from: hat on December 02, 2009, 14:35 ---Аз лично много сьжалявам,че до сега никой от тези наши сьбратя не взе отношение или даде някакво мнение по темата,защото именно по тази тема може да се кажат много неща но разбирасе сьс сьдействието на хора от този регион.Без тяхното активно участие и сьдействие е безмислен всякакьв дебат.Мисля си да не би самият сайт да не им е познат и ако е така предлагам на рьководството да направи нещо за популяризирането му в този регион.

--- End quote ---

Xат, забелязал ли си колко са гостите и колко са потребителите.гостите винаги са повече.може и да има от тоя край.

Hat:

--- Quote ---Xат,забелязал ли си колко са гостите и колко са потребителите.гостите винаги са повече.може и да има от тоя край.
--- End quote ---

Иса виждам,че гостите са много но това не значи,че това са нашите хора,тези от които чакаме или ще чакаме занапред някаква подкрепа.Не мога по никакьв начин да си обясня тяхното мьлчание.

rcn:

--- Quote from: Hadj on November 30, 2009, 17:25 ---Здравейте,
  Отдавна следя почти  всички коментари.Аз съм помак от Девинско.Региона ми е пазнат
много добре.Темата за  нас-памаците ме валнува отдавна.Събрал съм мнотго  спомени,исторически сведения,песни и легенди за нашия край.Издирвам и записмав обичаи
и традиции  свързани с помаците.За жалост значитена част от помаците в нашия край имат
комплекс поради произхода си.Мечтата  ми е тези хора един ден да кажаг "Аз съм памак-какво от това"

--- End quote ---

Първия ми целенасочен досег с помаклъка беше имено в Девин, след като на старата ми работа се бях запознал с хора от този край. Приносът ми в местната икономика се състои в изхарчени около 50 лева през един февруарски уикенд на 2008ма и вземането на стоп на 2 помашки деца осмокласници от Триград до Смолян, където били на пансион. След като бяха заплашени от мен, че ще ги оставя насред пътя да студуват, те демонстрираха доста добри познания по квадратни уравнения, информатика и английски. Надявам се да са добре и все така ученолюбиви.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version