Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (203/240) > >>

:
С хоро в реката изпращат старата година в Триград

Що се чуе гюрюлтия, то се знае, че сме ние…“. В тъмната нощ дузина мъже хванати един друг за раменете играят хоро и пеят насред ледените води на река Триградска. „Загряваща“ бутилка се предава от ръка на ръка. Всеки отпива и продължава в тежкия родопски такт. Пеещите в реката не са изскочили от някоя от книгите за Хари Потър магически създания, а са си съвсем истински родопчани. Шеговитата им песен оглася на връх Нова година девинското село Триград. Изпълняват я мъжете от рода Хаджийски. С къпане в реката по стародавна традиция така те отбелязват края на старата и началото на новата година. Вярата на рода е, че реката отмива греховете им и те биват погълнати от „Дяволското гърло“...............В рода вярват, че водите на Триградска ги освобождават от греховете им от отминалата година. С измиването в празничната нощ, те са сигурни, че влизат чисти в новата година, че всичко лошо и изчезнало от телата и душите им. През годините не ги спирал нито дебел сняг, нито лют студ, за да изпълнят ритуала. Рязали сме лед дебел 40 см и пак сме се къпали, казва Костадин и добавя: Случвало се е да ни се смеят, че подскачаме заедно да счупим леда, но не пропускаме. Обикновено излизали от смразяващите води целите обледени. Вярвайки, че го правят за здраве и берекет, никой от тях не се бил разболявал от нощното къпане.

http://smolyanpress.net/?p=5097

Radoslav:
Браво браво, ей големи българи! Машалла!

С.Стефанов:
      Познаваш ли ги.Пита ли ги дали са българи.Погледни ги добре. ???

Radoslav:
А ти Санко познаваш ли ги? Щото аз имам роднини в Триград и всичките за себе си казват че са българомохамедани. Демек българи с мюсюлманска вера. А и имам съоученик от тоя род. Стой си там в североизточна България и не са меси в неща дето не ги разбираш.

С.Стефанов:
    Аз защото не ги разбирам тези работи си стоя кротко в Североизточна България,където съм дошъл по "Собствена воля".Ако си в час ще знаеш,кои хора,защо и как са се преместили от Помашко из цялата страна и света.Или ще кажеш "Защо не слуша и одобрява мъдрите слова и действия на Партията майка".Точно за този район не ми говори,защото до болка ми е познат.Аз имам по-големи основания от когото и друг да било да смятам,че корените ми са християнски,но не го правя, защото не съм сигурен.Помня само заветите на дядо ми,който ми казваше "Аз съм се родил помак,баща ти е помак и знай,че и ти си помак."Трябва ли да извърша предателство на идеалите на моите предшественици и в името на какво?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version