Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
5Я:
Доброволци правят карнавала в Ксанти
Програмата на форума предвижда презентации на тема: „Тракийските народни празници. Карнавалът в Ксанти – пример за бъдещи дейности за побратимяване на градовете, с акцент върху социалното сближаване и създаване на заетост“. По темата ще бъде направена историческа ретроспекция на провежданите тракийски народни празници. Ще се представят и дейности, свързани с организирането на карнавала в Ксанти, неговия икономически и социален аспект, в т.ч. ролята на доброволците.Ще се обсъждат и предложения за засилване ролята на съществуващите и създаване на нови побратимявания между градовете.Програмата предвижда и посещение на работилницата за изработване на карнавалните костюми, както и участие в нощния карнавален парад.Участниците във форума ще станат част от събитията, свързани с инициативата на доброволци от Ксанти за изработване на най-голямата карнавална маска. Очаква се представител и експерти на „Книгата на рекордите на Гинес“ да потвърдят новия световен рекорд на централния площад в Ксанти, съобщиха от АРО.В неделя e голямото карнавално шествие.
http://smolyanpress.net/?p=7452
Rasate:
--- Quote from: farad on March 01, 2011, 07:03 ---razbira se 4e nasilieto za nikogo ne e gordost a proqva na slabost no spored men ,,pomak'' e izmislen epitet kakto i bulgaromoxamedanin mislq 4e 6tom sme otdelen etnos ne e nyjno da ni ki4at s podobni prozvi6ta nito sme bulgari nito sme poma4eni ili pomaga4i edinstvenite koito ni pravixa na maimyni ini smenqxa imenata 50 pati tova sa bulgarite
--- End quote ---
Какво имаш предвид?
Като според теб помаци е изкуствен епитет и сте отделен етнос-какви сте,аргументирай се?!
5Я:
Още превеждат иззетата ислямска литература
В литературата, която бе иззета при специализираната акция на ДАНС за предотвратяване на радикалния ислям в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик се съдържат проповеди, различни от Корана и традиционния ислям. Това е установено, каза на пресконференция в Окръжна прокуратура Смолян зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той дойде в Смолян, за да присъства на отчета на дейността на Окръжна прокуратура.
Първанов заяви, че работата по изследването на литературата продължава, което са прави с редица експертизи. Затруднението идва от факта, че материалите са на чужд език и трябва да се превеждат от специалисти, тъй като става въпрос за специализирана религиозна литература, която след това трябва да се анализира дали е религия или идеология. След експертизата на част от литературата, специалистът богослов е установил, че в нея се съдържат проповеди, които не са от исляма, а са идеология, насаждаща агресия, етническо и религиозно противопоставяне.
Зам.- главният прокурор посочи, че най-вероятно делата за иззетата ислямска литература в Смолян, Пазарджик и Благоевград ще се обединят в едно дело. По думите му центърът на радикалния ислям е в Пазарджик, а в Смолян и Благоевград имало емисари, които следват и преподават идеологията, подчинени на ядрото в Пазарджик.
„Центърът на групата, разпространяваща въпросните антидемократични идеологически проповеди, е в Пазарджик, а Смолян и Благоевград са групи емисари, подчинени на това ядро, затова крайното решение ще е на прокуратурата в Пазарджик“, каза Първанов.
Според него, трябва да се докаже, че материалите, иззети от трите региона са идентични. След изготвяне на пълните експертизи ще бъдат повдигнати обвинения.
Иззетата в Смолян литература още се превежда. Експертите не се ангажират със срок, защото става дума за огромна по обем работа и експертизи по три дела.
Специализираната акция на ДАНС се проведе на 5 октомври м.г. , срещу нерегистриран клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями“.
Бяха извършени oбиски, претърсвания и изземвания в 10 жилища и офиси в трите общини – Рудозем, Мадан и Доспат, в търсене на литература, електронни носители и документи свързани с незаконната организация. Открити бяха голям брой
пропагандни материали, както и финансови документи, бяха иззети компютри. Сред претърсваните домове тогава бе и този на Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. Проверявани бяха имама на Рудозем Хайри Шерифов и Байрям Ушев, който е преподавател в курса за хафъзи в Мадан и е проповедник към Районното мюфтийство, както и духовник от Доспат.
http://smolyanpress.net/?p=7625
EvroPOMAK:
За назье простолюдиетьо, дет си немаме много хабер и не правим ичь голема разлика между идеология и ислям, си е бая заплашително и притеснително, че ако се окаже да има некви спящи и задремали клетки на радикален ислям по тея баирье в мирните Родопи низь Пашмаклийско, та май требува още баяь да са рови по-тейя райони и за преоблечени преселници от Арабистана, иья одьещи пешь, иья варвещьи на камилье! ::) ???
Амь, то направо що не требва и да земать да се направи некви по-сложни претършуваньия по тея планини и къшли, дали пък там случайно толкоз време да не се укрива и оня антиислямският и антисветовниет теророрист и амерички ученик Османа Бен Гаден, току глей от некаде изкочи избръснал се , лъснал се или облечен в шаечни потури и си прекопава мирно и тихо картофената нива с мотиката, или пък си кара дърва с магаренцето си, а те наште и световните бранници го дирят напразно низ Авганските баирье и пущинаци толкозь мегдань времье. :o :) ;)
Nazmi:
Поздрави от един обиден помак наш Боян Добрев. Обиден е на доста хора дето се прикриват с фалшиви никове и принудиха това младо момче дето в душата си е Помак повече от всеки от нас,то си личи! Вижте Блога му,вижте помашките песни дето е качил,вижте темите му за чешмите в Родопите,помашкото в душата,а не името на човека!Не е напуснал сайта ни за разлика от други дето парадираха с гръмки фрази,никове,опити да се заиграват с болките на нас помаците!
Въз подзиме съм легнала - Радка Кушлева. Родопите
Въз подзиме съм легнала,
въз пролете съм станала.
Всичко от земя излиза,
пък я нах земя тарнувам!
Въз подзиме съм легнала
въз пролете съм станала,
Цала съм зима лежела,
лежела и още болнела!
Ага са е пролет пукнала,
я сам нах ванка излела.
Всичко сай било цветнало,
цветнало и още листнало,
И моян зелен босилек
и моян червен карамфил!
Сичко от земя излиза,
пък я нах земя тарнувам!
Умирам, майчо, умирам
тебе са вяра не фата,
Малко ще да ма погльодаш,
мночко ще да ма споминаш!
Утре ще сватба да има на нашесо дворе широко,
Права щет люлка да правят,
мене щет летве да турят!
Ага ми дойдат майчинко,
хожене от джамаене,
сафтене от медресене,
Ти да ми, майчо, отвориш
моине мажар сандаци
и да ми, майчо, извадиш
моено тьонко дарийе,
врит да ги дара одариш:
Хожемнем дльоги яглъци,
сафтенем сърмени чеврици,
Асаню майчо да дарищ,
шарена риза набрата,
върх ризана му яглъчек,
върх яглъчекън чеврица,
върх чеврица кесица,
върх кесицана кичица,
от моян ситен босилек,
от моян червен карамфил!
На кичицъна алтънчек
от моесо фесче алено.
Умирам, майчо, умирам
тебе са вяра не фата!
Иди ми майчо порукай
мижова Фатме да дойде.
Гиздило да хи харижам,
либено да хи отстъпям,
Чи на мен късмет не било
млада невяста да ида
на Хасанюви дворове,
на Хасанюви конаци!
Умирам, майчо, умирам
пък тебе са вяра не фата!
Скоро щем да са раделим!
Още си Фатме думаше
и са със душа раздели!
Плакала и майка плакала
по Фатме мила майчина.
Три деня е вътре даржала,
от милост е никому не казала,
От жалост е във двор закопа!
Та че си майка извади
фатминно тьонко дарийе.
Врит си ги дара одари
както си фатме порача,
Каквото от дар остана
майка го купен сторила
на среде равни дворове,
турила малко борница,
та че си купен запали
и си са жално провикна:
Каксо ми горят дарове
тъй ми гори сърцесо
по моя Фатме хубава,
Че си ми млада отиде
нах чернана земя длибока.
Сичко от земя излиза,
пак тя нах земя отиде!
П.С:- От Блога на един Помак от Смоленско,сега скита по Америката.! Б.Д- един от нас помаците по света.!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version