Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (223/240) > >>

EvroPOMAK:

--- Quote from: kamen on May 05, 2011, 03:50 ---Първо към към Петя:

"Още един мост,който и до днес се използва и от местни,и от туристи Намира се в Буйновското ждрело,малко преди Ягодинска пещера."

Като са го построили местните помаци този мост, те ли пак построиха няколкото римски калета охраняващи пътя минаващ през въпросния мост ???

Сега към Hadj:

"...........Но всичко е възможно виж как ягодинския Светилек стана на Свети Илия!............."

Хадж, след като успя да преведеш от Български на помашки вр. "Св. Илия" на "Светилек" дай да продължим и с други имена на местности от село Ягодина дето не звучат така добре на нашия език.
В средата на селото има едно хълмче дето се казва "Черква" дай някой адекватен превод да не звучи толкова грозно.
Преведи и "Попини лъки" - може би по подходящо ще е да се казват оджови лъки, дай някакви по подходящи имена и за "Селище", "Градище" и за десетките други месности там, дето не звучат добре на нашия помашки език.
--- End quote ---
Маьрхаба, "Каменчо" - амь ти как си мислиш, че тея строежи не са строени от местните  Помаки ли?  ???
И мостовете, и пътищата, и калетата, и крепостите, са строени само от Помаките и от техните Бубайкове и техните по-по-по-стари Бубайкове, още от бир-заман и от бир-вакъть откакто съществуват зидарските инструменти в тоз район - питай по-старите людье и техните още по-стари!   8)
Зерь, да не дойдать по тея баире да зидат императорите, хановете и везирите - те май само са размахвали камшика и са си въртели синджирчето на пръстите си за бабаитлъкь!  ;D
Продължавай да зидаш в сайта със същатата мистрия и терзия белькимь измайсторимь нещо бележито - аьй, за сега, бай, че да не земье да падне кофражьа!   ::)
А, за смяна на имената на местностите, можем да думамье друг път, кать иззидамье втория кать на конака за юнака, чьи това е бая длегьа тема за надприказванье! ;) ;)

Hasan Ismail:
          Ей,хора по-полека с новодошлите.Не видяхте ли,че Камен се е регистрилал в 02.42 часа,а постинга му е в 03.50 часа. Това значи,че човек в този късен час може да допусне и грешки.Като например за моста.Петя никъде не е споменавала,че моста е строен от помаци,а много ясно казва,че е от римско време.Единствената грешка на Петя е,че моста не прехвърля река Девинска,а река Буйновска.Още през седемдесетте години на миналия век съм чувал от стари хора от с.Ягодина името на върха,като Светиилия,като ударението пада на второто и.Пък на хълма му викаха Чарково,а не Черква.Пък ти Каменчо помисли за имената на следните местности от Вашето село като:Мурадина,Ушовица,Юрукова лака,Бараклии,Маданя,Юмерска барчина,Адемовите черноци,Саръ яр и мн. други и най вече на местността Дивото гробе.Позаинтересувай се.Може спокойно да попиташ Видния историк от Вашето село,който се срамува да каже,че е роден там само и само да не го изкарат помак.Говоря за Юсеин  Асанов  Адемов.Той е изследовател на историята.Пък какво и колко е изследвал историята на родния си край не знам,защото такива писания не съм срещал.Ако не съм в час - извинявам се много.Пък доколкото си спомням имате и други историци,но хайде да спрем,че ще оттегчим читателите на форума.Е малко си поизложи и с Попини лъки,но нейсе. ;) :( ???

EvroPOMAK:

--- Quote from: Hasan Ismail on May 05, 2011, 23:21 ---Ей,хора по-полека с новодошлите.Не видяхте ли,че Камен се е регистрилал в 02.42 часа,а постинга му е в 03.50 часа. .............
--- End quote ---
Амь, да приемаме всеобщо, че наш "Камень" е направил неволна грешка зарадьи ранната регистрация, а и от късният среднощен час на четене и списване не е видель зидариитье на ониье людье - Помаките!  8) ;D :) ;) ;) ;) 

:
Тука май стана някакво объркване.:)
В предния ми постинг са два моста,единият е по пътя за  Ягодина ,а другия е около Девин(Кемеров мост).Не знам защо,но снимките не се виждат..
Към Камен:
Траки,римляни ,помаци -който и да ги е постройл,те са останали за нас като наследство,както казах и до днес се използват някои от тях.
 "Попини лъки " се знае защо се казва така,но не е нито Ягодинска ,нито Триградска,а е  Буйновска  местност.Точно там буйновци са орали с пияните попове нивата си.
А освен "Св.Илия",сред местните е по-познато името "Балабанска кайо" на въпросния връх.
Какво да кажем за "Имамова дупка"....извинете "Ягодинска пещера","Башиш".

Hadj:
  Петя,не ча тава е най-важното но за да не накараш триградчани да считат че им отнемаш землищата отбий се някъде където има карта на  землищата на населените места и се убеди чи това е триградско-за което аз съм сигурен 100%,както и със сигурност зная защо местността се нарича Попини лъки.Впрочем някой хора оправдават кланетата и опожеряването на помашките села около Триград точно като сочат за виновни нипличани които са впрягали попа в рало.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version