Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
mustafa_b:
--- Quote from: hat on December 15, 2009, 08:48 ---Скьпи братя и сестри от цяла смолянска област аз лично очаквам още по яростна сьпротива от вас по отношение на самоопределението ви.Вие посвикнахте с новите си имена,започнахте да приемате християнството,като ваша религия и хоп някакви си тука ви нарушават идилията.За вас тези хора са ходжи,ислямисти,фундаменталисти и пр.не скьпи братя и сестри тези хора тук са запазили истинската си сьщност много от тях или техни близки са минали през огьн и жупел,за да могат сега те да се чустват такива каквито са и те го заявяват с гордост.Те просто няма от какво да се срамуват.Положението в целият смолянски вилает е доста по различно при вас нещата винаги се мерят с друг аршин.Дори някои от вас като Исмет ага се страхува някой да не му застраши правото на самоопределение,че тука се водят антибьлгарски пропаганди нищо подобно това са плодове на затормозената психика и замьглено самоосьзнаване.Очакваме ви.
--- End quote ---
Поздравления за постинга! Може на някого да му се замъглят очите като го прочете. Аз лично, нямам нищо против правото на самоопределение, което включва и "новата идентичност" на част от смолянските помаци (или както ги наричаше един участник от смолянско Havallar "Б-72", сиреч "българи от 1972г."), но все пак този сайт си има цел и тя е запазване културата и истинската идентичност на помаците.
mechta:
някои бъркар етническата принадлежност с гражданствеността. ние всички сме граждани на нашата България - и турци,и българи, и помаци, и цигани и т.н.да се идентифицира човек значи да запази културата, езика, обичаите наследени от дедите. аз не искам да обсебват и побългаряват културата ни. тя принадлежи на България,но има свой облик, свое "АЗ" трябва да се борим за запазване на този самобитност от посегателство. това че някои са приели да се наричат българи е тяхна работа, стига да не пречат на другите да се самоопределят и опазят малкото автентичност останало в съзнанието, бита, религията и пр.
Hashashin:
Здравейте, не съм писал доста отдавна, но прочетох постингите в тази тема и се видях длъжен да напиша нещо и аз. Аз съм християнин, но както много хора знаят имам и жилка от смолянските помаци. Поради това смятам, че имам правото и моралното задължение да драсна няколко реда. Вижте какво това, което казват Петя и Исметага е напълно вярно. Имам десетки приятели и близки от Смолянско, както помаци така и християни. Огромна част от помаците в Смолянско имат българско самосъзнание, а гледам че когато го изявят много от вас им се нахвърлят и ги нападат. Нали това е изконното право на всеки човек- правото на самоопределение?! Те са се самоопределили като българи, значи са такива.Нали мнението ви беше, че никой неможе да ''самоопределя" другиго? За смолянските помаци думата помак или ахрянин не означава нищо повече от етнически българин с мюсюлманско вероизповедание. Така смятат моите приятели помаци от там. Нали нашия Глобал модератор казва, че устната традиция е най важна? Защо тогава не се вслушате в устната традиция на смолянските и девински помаци? Аз самия съм слушал от стари хора от помашките села там, за приемането на исляма. Знам как е станало в Буйново, Ягодина, Триград. Слушал съм и за Брезе. Смолянските помаци се самоопределят като българи, а много от другите се самоопределят като отделен етнос. Това е ненакърнимо право и на едните и на другите. Не мога да разбера, защо смоленсците биват наричани ''предатели", "отстъпници", ''хора сменили идентичността си" и още какво ли не. Уважавайте техния избор, както те уважават вашия. Там хората също са преживели Възродителния процес, лежали са по лагери, интернирани са, но са намерили сили да простят и да заживеят нормален живот с християните, живот в разбирателство и обич. Там вече не се делят на християни и мюсюлмани, а всеки е първо човек, добър илки лош, а после е мюсюлманин или християнин. Има една арабска поговорка "Който не гледа в миналото си е сляп с едното око, а който гледа само в миналото е сляп и с двете". Така че моля ви не обвинявайте смолянските помаци в 7-те смъртни гряха само защото се чустват българи и много от тях се покръстват. Това е техния живот и техния избор, никой няма нито правото нито властта да им се меси!
Hat:
Балканджия ти специално трябва да попрочетеш малко повече относно историята на помаците и чак тогава да започнеш да се опираш на устната традиция а от нашият глобал модератор наистина има какво да научиш в това отношение. Повярвай ми.Но ако наистина в теб има някаква помашка жилка то тя е започнала да се пробужда. Сигурен сьм в това.Никой никого в нищо не обвинява нашата цел тук е "опомняне" т.е. излизане от летаргията,която е много дьлбока в този район.
Hashashin:
Хат, хората в Смолянско са самоопределили и това е важното. История съм чел и то доста, не си ти човека дето ще ме учи на история. А това "Опомняне'' защо така много ми мяса на "Възраждане". Сигурно би ти мил и драг един "Опомнителен" процес в смолянско, ама нема как да стане. Живеем в 21 век в свободна и демократична страма, така че никакви "възраждания" и "опомняния" не са възможни! Оставете смолянските помаци намира и не им берете гайле, хората си живеят много добре и определено не искат някой да дойде да ги "опомни" и "самоопредели".
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version