Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (26/240) > >>

mustafa_b:
Много правилно, Балканджия. Всички сме преди всичко хора, и чак тогава мюсюлмани и християни, българи и турци - помаци. По принцип нямам, а и не мога да имам, нищо против самоопределението. Всеки е такъв какъвто се чувствува. Пак казвам, нямам никакви проблеми с тези помаци, които се определят като българи (с българско етническо самосъзнание), до момента, когато започнат да ни призовават за "връщане към истинските ни корени", говорят за "осъзнаване", "родолюбие" "възраждане" и пр. Или с други думи - когато започнат да изтъкват, че сме преди всичко етнически българи и след това хора (без право на самоопределение -"турчеещи се, фанатици, ходжи, сепаратисти"...) - тогава се намесвам и аз.

Методът на "родинци" не е желан в този форум. Не е и необходим.

Hashashin:
А не мислиш Мустафа, че тези призиви на помаците с българско самосъзнание не са в отговор на призивите на помаците със помашко самосъзнание към тях : "връщане към корените", "опомняне", на техните обиди "предатели", "родоотстъпници", "вероотстъпници", "каури". "подлоги" и какви ли не още гадости?! Както ти сам знаеш етнографски помаците от Западните и Родопи и Пиринско са доста различни от тези от Източните и Средни Родопи, както и от старопланинските помаци. Смолянските помаци са си избрали път в живота, това е. Призовавам да не бъдат хулени и обиждани на форума, заради техния изконен избор!

mustafa_b:
Не мисля. И за да няма подобни стълкновения мисля, че сайтът достатъчно красноречиво е обявил своите цели. Тук е място за виртуални сбирки, срещи и културен обмен между хората определящи се като помаци. Както и на такива, които желаят диалог с помаците. Тук не е място да изтъкваме "родолюбието и произхода си", за целта си има други сайтове.

Аз пък призовавам, за да не се чувстват унизени заради техния изконен избор, да не посещават този форум (понякога с над 100 никове) и да не влизат в излишни спорове с хора, които не споделят вижданията им.

Hat:

--- Quote from: abc on December 15, 2009, 09:02 ---hat иронията и сарказма към различномислещия не е конструктивна. Затормозена психика, замъглено самоосъзнаване, дрън-дрън. Жалко е, че помаците в помашкия сайт са малко. А защо? Може би не се идентифицират с него? Може би идеите му са неприемливи за тях? От относително некраткото ми пребиваване тук видях как вкупом, включително и на лични бива нападнат, оплют и заклеймен всеки помак, който има резерви към теориите и твърденията. Виждал съм гнусни лични, изпратени от иначе имащи претенции за уважаваност, виждал съм размахване на пръст към помаци, за това, че контактуват с християни, че не споделят тезите за произход, че не са достатъчно отдадени на Аллах и т.н и т.н. Комунизъм отвсякъде :) Жалкото е, че тези хора се предават твърде бързо, а случайният човек попаднал случайно тук прочита за дискриминацията, за крехката психика, за вечното вайкане и мрънкане, за отричането на всяка връзка с България и българското и си отива с обобщено мнение за помаците като общност. А не е така. В случая тези, които крещят най-силно имат най-добра чуваемост. А какво крещят те всички чуваме.

--- End quote ---
авс не влагам никаква ирония а още по малко сарказьм кьм различно мислещият,напротив изслушвам опитвам се да го разбера и ако има конструктивизам,както ти казваш приемам и споделям това мнение.Някога ти бях казал,че тьрсиш конфронтацията сега потвьрждавам думите си.В нея намираш сили и черпиш енергия благодарение на което се дьржиш тук толкова дьлго дьлго време време.Дори отиваш твьрде далеч,като смееш да кажеш,че помаците в този сайт са малко и са "някакви си" но не и помаци.Аз отдавна искам да попитам теб,какво правиш ти тук толкова дьлго време.Казваш,че си свидетел на оплюване и заклеймяване на всеки инакво мислещ относно теория и твьрдения за произхода,контактуване с християни размахване на прьст за щяло и нещяло и т.н.но сам казваш,че тези хора се отказват много бьрзо тоест инаквомислещите.Запитвал ли си се обаче някога защо.Сигурен сьм че не  а е крайно време да го направиш.Лично според мен в тяхното сьзнание е заработил процес на самоосьзнаване.Точно такава е целта на сайта.Няма никакьв радикализьм на шепа помаци,както пишеш,напротив ние искаме да застанем пред света с истинските си лица бодри и свежи а не подпухнали и омаскарени,каквито ги представяхте до сега.

Шали:

--- Quote from: Балканджия on December 15, 2009, 11:44 ---...

--- End quote ---

Балканджи, браво приятелю - силни думи, присъединявам се. Смятам, че позицията ти изцяло се припокрива с моята, а и с тази на редовните потребители тук християни. Оттеглям се удовлетворена от така изложеното ни общо гледище по въпроса, което и допълва душевния ни мир през поредицата светли празници :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version