Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hat:
Подкрепям гореизложеното мнение безусловно не може някакьв си който дори не се определя,като помак да се явява и пише от името на всички помаци от този регион.Знаем всички,че тук в този изпьлнен с напрежение район нещата се приемат от някои дори болезнено и се реагира неадекватно,което носи негативи на всички нас в този сайт.А и не само на нас а на цялата помашка общност.В очакване сьм на истинските помаци от района.
mustafa_b:
Аз не съм нападал никого, няма как и да раздавам банове. Но се противопоставям на всеки, който се опитва да фалшифицира действителността във въпросния регион и когато бъде апострофиран за действията му, се вживява като онеправдан.
Например, не мога да остана безучастен към действията на всички онези "помаци" от региона, които изпратиха възмутително писмо до продуцентите на филма "Гори-гори огънче", задето са ги представили с шалвари във въпросния филм, което не било традиционна помашка носия. И забележи, аз не съм против самите действия (това е тяхно право), аз не се въздържам заради подмяната на действителността.
Hashashin:
Хат, истинските помаци от смолянско бяха тук ама бяха кой баннат, кой прогонен, кой охулен. Че за тва и аз малко дето имам смолянско в жилите си реших да се застъпя. Е докато и аз си получа бана разбира се ;)
Мустафа, визираш Мугла предполагам. Ами да ти кажа там както и в по голямата част от смолянско шалвари дейсвителни никога не е имало. В смолянско шалвари са се носили, а и още се носят в Златоградско и Рудоземско. Именно според тия мугленци с филма става подмяна на действителността, такава каквато я познават те. А повяравай ми че местните най- добре познават своята действителснот.
mustafa_b:
Хм, мюсюлмани (на Балканите) с вековни традиции да не са имали никога шалвари в носията си?! В действителност кой ли подменя действителността?
Hashashin:
Мустафа, шалварите не са облекло на всички мюсюлмани а тюркска национална носия възприета от част от балканските мюсюлмани. Друга част пък не са я възприели. Съвсем нормално е. Има снимки и рисунки от османско време- там ясно се вижда че в този край не са имали шалвари. Но облеклото според мене въобще не е от голямо значение.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version