Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (36/240) > >>

Hadj:
    Балканджия.Никога не съм претендирал че съм всички.Но поне всички  пишешти тук  до втръсване са слушали теорията която ти застъпваш.Както виждаш аз приемам вашата теория за съществуваща но нека  да научим и нещо  друго.Помаците в смолянско нямяме нужда нито от говорители нито от застъпници,аз не се вживявам в такъв.Аз много добре познавам хората около себе си и зная колко не сме еднакви.Аз не налагам мнение но не искам и да ми бъде налагано.
    а  относно филма "Гори гори огънче" /който според мен не бе голямо постижение/ и неадекватната реакция на мугленци показа че вмедсто на разни клишета нашите хора трябва де се научат какво е това "метафора" "художествен образ" и т.н. а и във филма никъде не ставаше въпрос за тяхното село.Ако си спомняш селото се казваше Могла което е било произлязло от мъгла а в мугленския говор мъгла се произнася като "магла"

Hashashin:
Хадж, ти случайно да не беше Джеф (Джафер- ходжата на Селча), че малко него ми мясаш ;)

mustafa_b:

--- Quote from: Балканджия on December 16, 2009, 16:24 ---Мустафа, шалварите не са облекло на всички мюсюлмани а тюркска национална носия възприета от част от балканските мюсюлмани. Друга част пък не са я възприели. Съвсем нормално е. Има снимки и рисунки от османско време- там ясно се вижда че в този край не са имали шалвари. Но облеклото според мене въобще не е от голямо значение.

--- End quote ---

Не случайно споменах, че става дума за исляма на Балканите, който в продължение на 500 години е бил под прякото управление на Османската империя, а това означава, че без шалвари (шамия, фередже, кафтан) няма как да се мине. И какви са тези снимки и рисунки от османско време?! Поредните възрожденски фалшификати.

mustafa_b:
И понеже подозирам, че не вярваш на мен, ето нещо автентично по отношение на женската помашка носия от нашия Администратор Рахмие :

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=2484.0

Не знам как да вярвам на тези, които подобно на партийните секретари по време на ВП, скачат срещу тази уникално красива носия, и на всичкото отгоре се представят за помаци.

tersid:

--- Quote from: Балканджия on December 16, 2009, 16:02 --- Че за тва и аз малко дето имам смолянско в жилите си реших да се застъпя. Е докато и аз си получа бана разбира се ;)

--- End quote ---
Исианкар и той  казваше ,че има жилка ни в клин ни в ръкав ,по пет пъти на ден и той много се буташе без да са го молили под магаретата дето се ритаха.И никога не казвай "завинаги ",твърде наивистично  е, и няма да можеш да се ожениш скоро.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version