Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (37/240) > >>

mechta:
приятели, много от вас са млади и не помнят, пък и няма от къде да разберат какви дрехи са носили нашите баби и прабаби. Селчанската носия я свалиха още 1937/38 година. дали вашите баби са живи от онова време?значи трябва да са малко на 85 години, за да ви дадат някаква достоверна информация. както на Балканите, така и в Родопите за се заселили различни племена, но никой не е изследвал това разнообразия в онези далечни години. както не помните ученическите унуформи от 60-те години на мин. век, така и онези дрехи са изчезнали, но не съвсем. в някои села има хора и над 80 годишни - те ако могат ще ви осветлят по тези проблеми. и не винаги шалварите са еднакъв модел, а че са ги носили в Родопите всички -е вярно.

Hashashin:
До колкото знам шалварите в западните Родопи и Пирин навремето са представлявали тесни бели панталони, който жените са си слагали под ризите, а накрая на тези панталони е имало шевици. Почти идентична дреха са носили жените в Западна Европа по това време, само дето техните са завървашвали с дантели. В Златоградско и Ловешко помаците са носили шалвари, много подобни на тези на турците поради географската си блисозост с компактни маси турско население. В Средните и част от Източните Родопи липсват данни за носене на шалвари, под каквато и да е форма. А относно снимките и картините- нема как да са възрожденска фалшикация- тъй като голяма част от тях са правени от абсолютно неутралните западно европейци и американци. Не вярвам да кажете, че и те са възродители. Ама и аз не знам какво толкоз сме се хванали за облеклото.

P.S. Носията показана от Рахмие е от вашия неврокопски край и нема нищо общо с носиите от Смолянско. Единствено кафтана напомня кафтаните носени в някой златоградски села, но имайки предвид че подобни кафтани са носели и богатите търновчанки и пловдивчанки не е особено показателно.

Hat:
Балканджия много му разбираш на шалварите ако не си го прочел от някаде то си мисля,че бая ти е дебела помашката жилка.Иначе,какво те дьржи толкова дьлго време тук.

Hashashin:
Дебела или тънка, нема никакво значение. Важното е че я има.

mustafa_b:
Съгласен съм, че носията на помакините в Неврокопско има много повече общ облик с тази на нашенците (гораните), отколкото в Смолянско. В смолянския край поразиите на националистическата политика през миналия и настоящия век са добили трагикокомични размери. Ето помашка носия от едно село, намиращо се само на 5 км от Златоград и опазило традиционната си носия, благодарение на факта, че е останало в гръцко. Селото е Кетенлик (снимката е на pomakBg):

Добре се забелязва, че шалварите са си там, където са били винаги, както сега така и през миналите векове.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version