Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (5/240) > >>

Hat:

--- Quote from: EVROPOMAK on December 03, 2009, 21:28 ---"Hadj", в коментара няма нищо лично и нищо упрекващо, нито към теб, нито към всеки който е друг, чувстващ себе си, като "Помак" в "единствено число" !  ::)
Ако, има нещо упрекващо, то си е лично към мен, като "Помак", че язье "Помачето" не мога да направя нищо за това, "Помака" да започне да се чувства като "множествено число"!   :(
Това е един обикновен коментар и нищо повече, приеми ги за хвърлени думи на халос като шумки от габър, отнесени и разпилени от вятъра по баирите в планината на Помаците!  ;)

--- End quote ---
Тук сьм в безусловна подкрепа.Когато всеки дьлбоко осьзнал се Помак започне да мисли за помаците  в множествено число то значи поставили сме началото на времето в което ще започнем да да се Чувстваме като "множествено число".Но все ми се струва,че трябва да извьрвим доста транлив пьт.

muti6:

--- Quote from: Hadj on December 03, 2009, 17:52 --- Тъй като evropomak пише в единствено число,явно се обръща към мен.Мога да му заявя че аз и семейсвото ми не страдаме от комплекси и пазим традициите си.Знам много добре кой е  Ахмед ага  от Тъмраш.Аз не съм първа  младост и  пазя спомени от хора които през
1912 г. са  защитавали Тъмрашката република.Не  чакам и други да пишат за мен  а  имам
подготвени неща за  издаване.

--- End quote ---
Hadj,
Искам да те поздравя с добре дошъл в сайта!!!Ще ни баде много интересно, да научим повече за вашия край и Тъмрашката република.
Ако имаш доказателства, би било хубаво да ни запознаеш с тях.
Бъди жив и здрав!

Hadj:
   По време на Рускотурсата война жителите на с.Тъмраш напускат селото  и се подслоняват в селата около Девин.Най-много тъмрашлии остават в Триград/тогава то е най-голямото селище в района/.Като се поуспокояват нещата става ясно че по течението на р.Въча не са навлезнали руски и български войски.Решавайки проблемите си  Турция съвсем е отписала този район-като мислила че е превзет и е включен в границите на Източна Румелия.По онова време абсилютно всички села в района са били помашки значи мюсюлмани /А СЕГА 30 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ХРИСТИЯНИ/.Под ръководството на Ахмед ага от Тъмраш и първенци от Триград,Мугла и друг села  в Триград  обявявят своятя република като отказват да плащат данъци на Източна румелия.Обявили се за поданици на султана но и на него не се подчинявали много.Като се уталожва големия огън тъмрашлии се завръщат в селото си от там Ахмед ага е управлявал и е контактувал с управата на Източна Румелия чак до 1912 г. когато селото е унищожено напълно и основната част от жителите му са забегнали в Турция

Nazmi:
.Питам,защо помаците в Смолянско за неприети от нас/ тези от другите помашки региони/ в смисъл че има много помаци от Смоленско с християнски имена повечето,но дълбоко в душите се знае помаци са,уважавайте тези хора.Не името прави човека,а човека името.В Китай има 200 милиона мюсюлмани с китайски имена,и тях ли да не приемем!  Народни песни. Родопите, "Пустиен Салих"

sirrio:

--- Quote from: Hadj on December 04, 2009, 10:29 ---   По време на Рускотурсата война жителите на с.Тъмраш напускат селото  и се подслоняват в селата около Девин.Най-много тъмрашлии остават в Триград/тогава то е най-голямото селище в района/.Като се поуспокояват нещата става ясно че по течението на р.Въча не са навлезнали руски и български войски.Решавайки проблемите си  Турция съвсем е отписала този район-като мислила че е превзет и е включен в границите на Източна Румелия.По онова време абсилютно всички села в района са били помашки значи мюсюлмани /А СЕГА 30 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ХРИСТИЯНИ/.Под ръководството на Ахмед ага от Тъмраш и първенци от Триград,Мугла и друг села  в Триград  обявявят своятя република като отказват да плащат данъци на Източна румелия.Обявили се за поданици на султана но и на него не се подчинявали много.Като се уталожва големия огън тъмрашлии се завръщат в селото си от там Ахмед ага е управлявал и е контактувал с управата на Източна Румелия чак до 1912 г. когато селото е унищожено напълно и основната част от жителите му са забегнали в Турция

--- End quote ---

Виж тези линкове за Тамръшката република.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8A%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%88%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%8E%D0%BC%D1%8E%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version