Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Петя:
В девинския край,при нас,носили са фереджета,но шалвари никога.А Балкаджия много добре си говори този диалект. :)
mustafa_b:
--- Quote from: Балканджия on December 17, 2009, 13:46 ---Мустафа, не виждам да имат особени проблеми с идентичноста. Проблем имаш когато днеска си един а утре друг, а те ясно са заявили какви са. Коя истина Мустафа? Защото когато те казват какво мислят, казвате че лъжат. Демек трябва да излъжат, за да кажат вашаат истина, така излиза. Или по скоро ситината, която на вас ви харесва. Не мисли, обаче че истината която вие или те смятате за правилна е меродавна. Далеч съм от това. Истината е някъде там, за да я узнаем требва да приемем и излушаме внимателно тезата ан другия, а не да го обявяваме за роднец и предател.
--- End quote ---
Проблем с идентичността в смисъл, че се прикриват някой факти от миналото на помаците (като носията), а се изтъкват възрожденски фалшификати (като измислената хроника на Методи Драгинов, на базата на която се гради и поддържа цяла теория за произхода на помаците чрез насилствено ислямизиране), изровени кръстове от помашки (мюсюлмански) гробища и пр.
По принцип съм готов да разговарям по всякакви теми за помаците, включително произход и история. Често обаче подобни разговори се изместват от същността им. За това сме виновни както ние, така и тези твои приятели, които пък ни обвиняват във фанатизъм, турцизиране и сепаратизъм. Вместо да представяме и дискутираме фактите, започваме с упреците и стигаме до задънена улица.
А иначе "родоостъпниците" по дефиниция сме ние. Поне така твърди "историята на поп Драгинов".
pomak BG:
Вижте сега приятели, спорави за шалварите е безмислен. И аз до едно време смятах така, но впоследством се обедих в противоположното. Аз съм внук на интернирани помаци от Девинско през 1948 г. Моята нянка (баба) се казва Арфе Тисовска, а биба ми (дядо ми) Хюсеин Балабанов, независимо от фамилиите и двамата били родум от Чавдар. Носията на мойта баба беше типична за смолянските помакини. Интересното беше, че под фустата и препасака си тя имаше нещо като шалвари, ушити от басма, но къси стигащи до под коленете и наподобяващи тези на Неврокопските помаци, но по тесни. Освен това има много песни от смолянския край в които се говори за шалвари. Да ги възбира за да не ги намокри росата и пр. Не е исключено тези шалвари да са се премахвали още от 1938 - 44 г. по времето на Родина. Знаем че последните години за премахването на традиционното облекло на помаците се намесвала и власта със своите съдилища, военните и пр. Не се давали копони за хранителни продукти и пр., както през комунизма.
Hashashin:
Аз съм доста далеч от тезата че ислямизирането е било единствено насилствено. Имало и доброволно и насилствено. Както между впрочем е наложено и християнството през 684 година от княз Борис. Но не виждам какво е значението на това насилсвено ли е било или не. На места в османските регистри се забелязва на местта постепенно приемане на исляма, на други места изведнъж стават мюсюлмани. На места се пеят песни как турците водят пленени хора на робските пазари, на места тези песни отсъстват. Чух във филма за гръцките помаци една песен, в която пееха, че се биели с турците и други такива.
Не виждам какво общо има родоотстъпничеството със смяната на религията? Нищо общо няма. Аз не мисля, че сте родоостъпници.
Hat:
[quote author=Балканджия link=
Не виждам какво общо има родоотстъпничеството със смяната на религията? Нищо общо няма. Аз не мисля, че сте родоостъпници.
[/quote]Ти правиш свободни сьчинения,които започват да дразнят.Не се спираш пред нищо.Започвам да се сьмнявам в ценностната ти система.Поразмишлявай още малко вьрху религия и родоотстьпничество.Най малко неби трябвало да слагаш всички под един общ знаменател при боравенето с тези понятия,които за тебе имам чувството са неразбираеми.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version