Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (45/240) > >>

rhodop_girl:
е разликата се вижда от километри  ;D незнам защо я почертаваш, може би е умишлена  ;) Не претендирам, че източниците са надеждни...споменах, че съм използвала Google  ;) Просто исках да ги споделя!  8)  :P

Metka:

--- Quote from: rhodop_girl on December 18, 2009, 18:41 ---е разликата се вижда от километри  ;D незнам защо я почертаваш, може би е умишлена  ;) Не претендирам, че източниците са надеждни...споменах, че съм използвала Google  ;) Просто исках да ги споделя!  8)  :P

--- End quote ---

Rodop_girl, нека моето момиче живота да ти е песен.Вашенска , Нашенска песен.
Нека животът да ти бъде Халал.
За първи път виждам чисти , истински носии от твоя край, за които щяло о нещяло, комити от несвъртка претендират че са ваши представители или собственици едва ли не.
Тези които казват как изглеждат вашите носии сте Вие , ти ....
 - А не Сулю. Пулью, Атанас и аз.....

Начина по които си се нагиздила, му казваме - накиприла..
Пожелавам ти един ден от Rodop_girl да станеш - Pirin_daughter/пиринска _ снаха/
Таман ша има кой да ти прави видеоклипове, ето какви:

Ibraim Bektash & Gaitani, Breznitsa

mustafa_b:
rhodop_girl, да разбирам ли, че носията на жената във втората снимка е типично християнска и според теб?

mustafa_b:

--- Quote ---В края на 1937 година се правят и първите плахи стъпки за промяна на женското облекло, което до това време сред българите мюсюлмани е изцяло религиозно.
--- End quote ---

http://rodinec.blogspot.com/

--- Quote --- Специално внимание се обръща за премахването на външните белези на турската принадлежност в облеклото - фесовете за мъжете и фереджетата и мехтените при жените българки мюсюлманки, и заменянето им с шапки и забрадки.
--- End quote ---

http://rodinec.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

--- Quote ---...по случай днешния голям религиозен празник „Рамазан байрам”, призоваваме всички българи мохамедани от Родопската област да скъсат с вековния мрак и невежество, като: Мъжете хвърлят веднъж завинаги инороднаат шапка – феса и го заменят с българска народна шапка, а жените да сменят постепенно черното було (мехтен), което е знак на робство и безчовечие, и да го заменят с народно облекло.
--- End quote ---

rcn:
Един въпрос малко извън темата, но като четох дискусията за шалварите ми дойде на ум и мисля, че тук ще получа отговор. Бих искал да разбера шалвароведите-туркофоби ядат ли баклава и как я преглъщат като знаят, че е турска. Благодаря предварително.

П.С. "Туркофобия" не е клевета, обвинение или голословно твърдение, а просто "Агрегатно състояние на духа по тези географски ширини" (перифраза на покойния академик Николай Хайтов).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version