Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (46/240) > >>

TUFCA35:

--- Quote from: Hadj on December 18, 2009, 18:09 --- Понеже видях феса на мъжа на снимката за разведряване на обстановката искам да ви разкажа една забавна история:
  През 1939 г. когато  са сменяли облеклото на помаците и не са им разрешавали да излизат облечени с фереджета и фесове мой стар мижо/на дядо ми брат/ взел тигана и намазал с черно червения  си фес.Така излязал до дюкяна да купи туй-онуй.Като се връщал  обече заваляло дъжд и чернилката от феса му се стекла по лицето ,опитвайки   се да го избърше той още повече размазал чернилката понеже била мазна.Като се прибрал в къщи блестели само очите и зъбите му.И така  жените от фамилията  след толкова напрежение и плач успели да се посмеят от сърце.

--- End quote ---
Hadj  i az neznam da se smeq li? İli da pla4a kato si pomislq kak se e slu4ilo tova ,prosto si go predstavqm kato film pred o4ite mi

pomak BG:
Ами много просто обевяват е за българска, както направиха с много други неща в културата и бита.

Това беше между другото, сега по-същноста на проблема. Когато дадох пример баба си исках да ви кажа, че под антериите, нашите баби са ходели с къси шалвари, които от снимките няма как да се видят. Колкото до района описан от Rodop_girl в Златарешкия балкан има помаци от почти цялата Смолянска област. Там има една която носи шалвари под мантото си. От Жълтуша е. Има същите шевици от долу на крачола, каквито са и при Тетевенските помашки шалвари. Кройката е същата единствено липсва учкур, казала на една моя ингя че и те са имали учкур ама бил по тесен. Със сигурност ги е имало и в другите села, но ако са били премахнати то това ще да е през периода на Родина. Иначе там онази Родопска носия, която сме свикнали да гледаме по телевизорите, не е помашка, характерна е за българите от Чепеларско. Такава сса налагали и Родинци, да им се виждали ушите на жените и пр.

rhodop_girl:

;)

Шали:

--- Quote from: rhodop_girl on December 18, 2009, 17:47 ---...Носията на цветната снимка обаче си е моя, шита е преди около 150 години,запазена е почти цялостно. Шалварите тук не присъстват (за разлика от антерията) ;) ...

--- End quote ---

Toва като че ли остана незабалезяно ;) А датировката си заслужава коментар и откровеност.

todor:
 vsi4ki hristiqni v rodopite nezavisimo ot naselenoto mqsto hodqt s edi tip nosiq ( moje da ima minimalni razliki) a do kolkoto az sam zabelqzal poma6kite sela v devinsko za vsqko selo si ima otdela nosiq.Ne korenno razli4ni no vse pak razli4ni
i dori sam popadal na pomakini koito primerno pazat ot pra babite si nosiite koito sa sa6tite kato na hristiqnite v rodopite .Tipi4niq valnenik

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version