Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
rhodop_girl:
--- Quote from: Hadj on November 30, 2009, 17:25 ---Здравейте,
Отдавна следя почти всички коментари.Аз съм помак от Девинско.Региона ми е пазнат
много добре.Темата за нас-памаците ме валнува отдавна.Събрал съм мнотго спомени,исторически сведения,песни и легенди за нашия край.Издирвам и записмав обичаи
и традиции свързани с помаците.За жалост значитена част от помаците в нашия край имат
комплекс поради произхода си.Мечтата ми е тези хора един ден да кажаг "Аз съм памак-какво от това"
--- End quote ---
Зравей, Hadj, аз съм помакиня от Смолянско и също мога да кажа, че съм доста добре запозната с региона и хората тук. Затова смея да твърдя, че все пак има и такива, които се стараят да запазят своите обичаи, събират се на празниците, обичат всяка една нишка, предена от жените и майките им и не биха я продали на никаква цена, такива които се стремят да съхранят и продължат традицията и се гордеят с вярата си. Все пак никъде ги няма уюта и топлината на помашката къща. Вярно е, че повечето от тези хора са от по-старото поколение, но все пак ги има и не са за пренебрегване, защото не са малко ( иначе би ли се съхранило всичко през времето? ). Лично аз от малка съм възпитавана на гордост от произхода си и любов към родното, към планината дори. Срамът, за който говориш, не е тенденция ;) Ще се радвам да споделиш някои от нещата, които си събрал. Все пак и ние имаме какво да покажем на света! Поздрави!
Hadj:
Поздравления rhodop_girl .Знам че има хора като теб които ще съхранят нашите традиции и обичаи.Благодарение на такива хора ние сме съхранени до сега.Нека си признаем че почти всички "мероприятия" провеждани с помаците са започвали от Смолян / Родинци,насила смяна на облеклото,смяна на именанта,събаряне на джамии/ затова когато ни критикуват нашите братя от други райони няма защо да се сърдим.Ние с теб обаче трябва да им докажем че не всички считаме думата "помак" за обидна.Човек който не уважава себи си,корените си не може да бъде уважаван от другите.Достатъчен повод за гордост са песните шедьоври "Рофинка" /въпреки че скоро е прекръстиха на Росинка/
"Незифинка болна лежи", "Бекиро любе" и много други- все песни от нашия край.
petq:
Здравейте,аз съм нова в този сайт и съм помакиня от Девинско.Незнам от къде се е появило това впечатление,че ни е срам да си кажем,че сме помаци.Напълно погрешно!Нито аз,нито хората които познавам от тук(а те не са малко) се срамуваме да се наречем помаци.По скоро помаците от дугите региони много малко ни познават,явно.Напротив ние се гордеем с това което сме,гордеем се с песните си,с планината си,с традицийте си.Повечето родопчани сме възпитавани в честност,в родолюбие,в милосърдие и толерантност. :)От какво точно да ни е срам или да се засрамим,няма такова!
Видях,че тук на няколко места се споменава Смолян и дружба"Родина",с не добро отношение.Относно дейноста на "Родина",искам да кажа че тя е била "културно-просветна" и никаква дуга,в онова време хората са имали нужда от това.Да си признаем,че 90-95 процента от родопчани,и помаци и християни,са били необразовани.Дори в членовете й е имало и помаци,така,че няма как да са действали нещо против братята си! ;)
Поздрави!!!
Hat:
Здравей Петя добре дошла в нашият сайт,който е и наш общ дом един вид.Надявам се тук да намериш интересни хора и да споделиш житието и битието на помаците от Девин и околните села.Моляте да се запознаеш малко по обстойно с културно просветната дейност на "Родина" и точно там може би ще откриеш някои неща,които задьлбочено да изкоментираме тук.
petq:
Запознала съм се с дейноста на "Родина" и точно за това не съм съгласна,с намеците тук на някои хора.Както казах в нея са участвали и помаци,това което са правили не е било нищо лошо.Събирали са се хора от цялата смолянска област,играли са хора,надпявали са се и т.н.Това лошо ли е? :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version