Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (58/240) > >>

Hadj:
  На вашето внимание едно странно явление в Смолянско:
  Наскору срещнах мои познати и ме попитаха да им кажа едно хубаво мюсюлманско име,аз им казах Мухаммед и ги питам защо им трябва такова име.Имаме  бебе момченце и ще  правим курбан/в девинско  на такова празненство му викат молитви/-  ми отговориха.
А как сте записали детето в акта за раждене-ги попитах.
-Кристиян ми отговориха те.
   Та има такова нещо,правят се молитви,чете се езан и се споменава мюсюлманско име на детето/ което име после почти не го споменават или като им дойдат гости от Турция казват че детето им има и друго име/

Hashashin:

--- Quote from: Hadj on February 07, 2010, 12:09 ---  На вашето внимание едно странно явление в Смолянско:
  Наскору срещнах мои познати и ме попитаха да им кажа едно хубаво мюсюлманско име,аз им казах Мухаммед и ги питам защо им трябва такова име.Имаме  бебе момченце и ще  правим курбан/в девинско  на такова празненство му викат молитви/-  ми отговориха.
А как сте записали детето в акта за раждене-ги попитах.
-Кристиян ми отговориха те.
   Та има такова нещо,правят се молитви,чете се езан и се споменава мюсюлманско име на детето/ което име после почти не го споменават или като им дойдат гости от Турция казват че детето им има и друго име/

--- End quote ---
В Смолянско това явление никак не е странно. Странно е за други региони на страната, но за смолянско е нещо нормално.

pomag:
И при нас Тетевенските помаци има такива случаи. Например детето се пише в акта Александър и понеже е взел на чичо си -муджо си името, а той е писан в акта Али, и на малкия викат Али, а в училище Александър. Незнам само след време а то вече дойде, какви ще са мюсюлманските имена на децата, че вече хората с тези имена си отиват от този свят.

Hadj:
 И тези случаи ака не са двуличие-здраве му кажи.И то двуличие пред Аллах д.д. а за двуличниците се знае какво място е отредил на съдния ден.

Hashashin:
Hadj по-големи двуличници са тези, които претендират да са много вярващи а вършат лоши дела. Не е важно дали се казваш Салих или Красимир, важното е да си добър човек и да живееш честно!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version