Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (60/240) > >>

Hadj:
   Разбира се че името си е лична работа,религията също нещо много лично и вярата е състояние на душата.Двуличие е това уж в името на Аллах да правиш курбан като наричаш едно име на дете/ това е както кръщенката при християните/,това име да го ползваш за всеки случай/например пред роднини от Турция/.А на никой Кристиян не съм казал ти защо се казваш така.
   Мустафа не е проблем да носиш българско име,обаче някакси не върви името ти да е християнско-име което при споменаването създава асоцияция за принадлежността на човека към последователите на Христос.Можеш ли да ми кажеш в България колко  вярващи християни познаваш които да носаят имито Мухаммед?

Hashashin:
Не знаех че името Марин е християнско. Марин е римско име и значи Морски. А Римляните са най големите гонители на християните.

Шали:

--- Quote from: Балканджия on February 08, 2010, 10:47 ---Не знаех че името Марин е християнско.

--- End quote ---
Не влизам в спор, но Света Марина е Великомъченица в Православието.

Но пък PETER едва ли иска да се обвързва името му със Св. Петър  :D

Със здраве да си носите имената всички!

Петя:

--- Quote from: pomag on February 07, 2010, 20:41 ---Проблемът вече започва да набъбва, но трудно ще бъде решен. Вчера прочетох някъде, че в Смолянско ходжите не искали да погребват хората, които са с християнски имена. Незнам какво искат да покажат с това, но помаците почти 75% са с християнки имена, е попове ли да ни погребват. Какво съм виновен аз, че на 4 години са ми сложили от Мустафа на Марин. В главата ми е запечатано името Марин  през този голям период от време. Мустафа ми викат само родителите и най-близките. Ами честно да си кажа ще ми е трудно да парадирам пред всички с името Мустафа. Дори аз няма да се чувствам комфортно. То е същото когато на нашите родители от Али е станал на Атанас. Плакали са горките но какво да направят срещу властта.

--- End quote ---
Pomag проблема който спомена найстина е много сериозен,особено в Девин.Там имаше 3-4 такива случая.Ходжите(според мен са всичко друго,ама не и ходжи) отказваха да погребват хора с немюсюлмански имена.Имаше два случая,където се налагаше хората да бъдат погребани в ковчези,те пак отказаха.Както си казват девинци "Погребаха ги като кучета!".Ама кво да правят,не са християни,та да извикат поп,"ходжите" се правят на интересни....
Последният такъв конфликт за който чух,беше в Баните.Ходжата отказал да погребе човека,защото в личната карта името му е немюсюлманско.За щастие намерили друг ходжа и без проблем направили погребението както си трябва!

Hashashin:
При нас пък поповете се опълчват на слагането на пари и дарове и вещи за лична употреба в ковчега на покойника, ама няма каво да правят съгласяват се накрая. Всеки трябва да спазва това което намери за добре.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version