Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hadj:
Има гарждански ритуали които могат да избират хората на които не харисват религиозните/и християнски и мюсюлмански/.Човек трябва да се погребва според това като какъв е живял на този свят.Проблема не го създават ходжите е близките на починалите.Проблема не е в името а в начина на извършване на ритуала.Пък и друг път съм казвал не търсете аналогия задължително с другите религии.Ходжата не е работник в погребално бюро,религията е за живите.И тези които все пак сдчитат че имат нещо общо с исляма трябва да знаят че е задължение на децата /примерно сина ако е починал бащата/да го измие и да му кланя женазе намаз.
yusu:
Виждате ли какви проблеми може да създаде едно име което не е на мястото си, и не ходжите и поповете се правят на интересни а хората които носят такива имена. Не искам да оправдавам тези служители ,но за тях нещата са мн. прости или си такъв или не си ,и ако не си просто си намирай начин и се оправяй.Не може и тако и вако. А иначе името, че е важно ,важно е, затова имената се дават от родителите а те най добре преценяват какво име да изберат на децата си. Какво обаче се получава сега, решава някой че името му не му харесва и отива в съда да го сменя , а това показва неуважение към родителите и техните решения, а от там и неуважение към етноса и религията към каито принадлежи.
Hashashin:
Юсу аз пък не мисля така. И пак давам примера с част от турците, които си имат тюркски имена, които нямат нищо общо с исляма и си ги носят без да се притесняват. Името Гюнеш е тюркско и не е мюсюлманско- нима човека който го носи е лицемерен и не е мюсюлманин? Името Радослав е славянско и няма нищо общо нито с христяинството нито с исляма, нима човека който го носи е лицемерен и не може да е мюсюлманин?
Петя:
Незнам кое точно саздава този проблем,защото например,по-старите ходжи,които са такива от 20-30 год,нито името им пречи,нито дрехите,нито ковчега.Аз лично сам присъствала на такива погребения.Погребваха си ги хората без проблем,но от 2-3 години насам се появиха от някаде и такива дето казват"не,неможе така".И на кой да вярваш тогава?На тези ходжи дето,дори и през комунизма не са се отказали да бадат такива,тайно са пеели дуви,ходили са на курбани и т.н.,всичко което попринцип си правят,или пък на новопоявилите се.
Hadj:
Ако пресъствието на ходжа е заради Аллах ДЖ.ДЖ. то няма проблем за никой защото тогава човек знае как трябва да се изпрати мюсюлманина в гроба.Когато обаче е заради това "ритуала" да е пълен т.е. да има и духовно лице не виждам защо е нужно пресъствието на ходжа.А както и тези с ковчезите имат своите принципи нека се съгласим че има и други хора които имат свои принципи.Но няма проблем има хора които певърнаха религията в търговия така че за всички ще се намери "ходжа"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version