Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Петя:
Ето една легенда която научих съвсем на скоро и която много ме впечатли.Разказа ми я местен човек,помак.Всички по-възрастни там я знаят.
Когато османлийте потурчвали Родопите,в село Ягодина,три моми,бягайки от тях,се качили на най-високия връх там-св.Илия.Хвърлили се от върха заедно,като сплели косите си в една плитка,за да не остане никоя от тях жива.За да не бъде потурчена!
Като чух това настрахнах,какви хора са живяли по земите ни!?
EvroPOMAK:
Извиневай "Петя", но като тръгнеш по Родопите на разходка, може често да срещаш, я някой комплексиран "Помак" , я некой шовинистично настроен "Етно-Българин" и за да те плени и да ти направи впечатление като познавач на местната история, винаги ще чуваш една и съща лакърдия, че едва ли не, от всеки по висок камък и от всека по стръмна скала, са се хвърляли все хубави местни моми, за да не бъдат "потурчени"! :o
Да, през различните периоди и места, случаи има всякакви на самоубийства като лични драми, но когато всичко се свързва с "потурчването", все излиза като нещо добро написано и разказано съчинение за някакво душевно успокоение! 8)
А, и питай ги как е било името на този връх "Св.Илия" от преди "ВП", как се е казвал от още много по-стари години! 8)
Звучат, наистина като красиво-тъжни истории, такива изречени стотица случаи, но едва ли требува да верваш на всички тези филми! :D
Една част от гостите тук, за подобна устна история, за малко да обесят "Метката" като еретик, за туй подобно изречено нещьу! ;D ;)
Петя:
Не само,че се разхождам из Родопите,ами си и живея тук!На комплексарите от далече си им личи,пак месните там не ми се видяха такива,още по-малко човека който ми я разказа. :)Името на върха си е св.Илия,но по-възрастните хора му викат "Балабанската кайо".Да,има много такива "красиво-тъжни истории",жалкото е,че никъде не са били записани.Но това не значи ,че не трябва да бъдат помнени.Въпреки стотиците години които са минали хората не са ги забравили. ;)
Hat:
Петя легендата,която си чула е от "новите" тя не е родена а насадена на хората, запази я и предавай на поколенията след нас.Чудя се как така си чула само една такава легенда та те са много поразходи се още малко из близките смолянски села и ще се увериш.В Смолянско те са в изобилие.
Hashashin:
Хат, доколкото разбрах всички стари хора разказват тази легенда, не можем да я отхвърляме с лека ръка. Аз самият съм слушал доста страшнички легенди за Ягодина, и то пак от местен човек. Не ми се вярва да са насадени, хората ги предават от поколения!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version