Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (65/240) > >>

TUFCA35:

--- Quote from: Ada_BG on February 20, 2010, 23:32 ---Ейййй какво ли няма да измислят,турците това,турците онова,ами 4е те ако бяха вър6или вси4ко това,един българин не вярвам да бе6е останал,това са 500 години.По логиката на някои демек,помаците са слабите,които са се потур4или ,хехехехехе.А нали са клали наред как са останали сега6ните,,смели българи,,.едните потур4ени,другите клани,ами сега6ните българи как са оцелели.Много прост пост написах,няма нужда от цели доклади,не ми се 4етат.
Ето затова се отказаха да пи6ат то4но тия които дадоха от себе си най много на форума,за6тото са неудобни,за6тото пре4ат на побългаряването на помаците.Но аз не вярвам останалите да се хванат за уловката,гледам няма будали тука.Нямам ни6то против нормалния българин,но тия които са тука,е ясно с каква цел са.Колай гелсин :(( Не агитирам никого,но и не искам да се манипулират така моите братя и сестри по вяра.....
Между другото,Османлиите са били най-толерантните хора живяли по тези земи,и изоб6то.Какво ти потур4ване,какво ти насилие,4е то всеки мйуслуманин знае,4е в Исляма няма насилствено приемане на вярата,това е грях,много сте заблудени някои,много,ин6аллах прогледнете ,но едва ли......

--- End quote ---
Napalno potdarjam tvoeto mnenie ADA pro4el sam po4ti tsqlata Osmanska istoriq takiva gluposti kato klaneta iznasilvane ne sam streşnal tova ne e bilo nikoga ne slu4aino 650 godini sa vlastvali ne s  qtagan a s Kuran dori e imalo darjavi koito sami sa iskali pomoşt ot Osmanliite i dori gi iskali da gi upravlqvat  Osmanliite ednata ot tezi darjavi e Kafkaslar

EvroPOMAK:

--- Quote from: Петя on February 20, 2010, 22:09 ---... за Ягодина сега се сещам за още една. Турците изгорили живи около 100-150 души,главно жени,деца и старци,в един голям плевник,където са се скрили за да избегнат потурчването. За някои хора тези истории може да не означават нищо,но за хората тук,за нас местните- и те са от нашата история! Неписана история!
--- End quote ---
"Петя", виж, ако е можно до попроучишь по-подробно тази история с изгорените 150 души, защото ще бъде интересно за всички!  8)
Най-вероятно е наистина да е имало изгорени и изклани 150 души, но със сигурност това требва да са били тамошните Помаци, когато през 1912г. българските башибозуци извършват насилственото покръстване на тези села и тогава са изтребили почти всички Помаци!  :o
Питай, по възрастните хора от Ягодина, но не онези които от сутринта са по кръчмите и на обяд се движат с премережени погледи като лодки по мегданья!  ::)
Ще e добре да се разбере истината за този случай, щото да не се получава разминаване с неколко века разлика!  ;)

abc:
Ама разбира се, че никой не ще да се гордее с тъмната част от историята си и пряко сили ще се напъне да я изчисти. Айде холан, нямало насилие, а децата дружно събрани в кръжочни програми са си мечтаели от малки да станат от християнчена мюсюлманчета. Майките тръпнели и чакали на портата да мине аскера, да харижат момчетата си, а момите обличали най-новите си премени и чакали да минат да ги опънат, да ме прощавате. Има няколко репера, които ке повтарят до припадък и знанията явно са очертани в тези рамки - попа, Саръев, Време разделно и възродителния процес. Ада, готова ли се да се закълнеш в близките си, че няма ислям наложен със сила? Малко страх от Бога и ДПС имай!

TUFCA35 да ме прощаваш, но от купчината на малката част от османската история която съм прочел ще ти кажа, че или малко си чел или си кривиш душата. Разбира се, че е имало държави искали помощ от османската империя, имало е и такива избрали исляма, но помощ са искали и втори от трети държави и не се опитвай да ми натякнеш, че войниците са били сите със средно специално и втора специалност психолотия и добри междуетнически отношения, а офицерите с елитно образование и почти не са ходили на тоалетна.

Оставям ви в политпропагандата, защото темата е Смолянски помаци.

Hadj:
  За пари хората какво ли не правят.За да  залъгват туристи някой "възрастни " хора от Ягодина промениха имито на Балабанска чука   на св. Илия,мястото е обрасло с коил и когато цъфне цялото  било свети затова някой са го наричали и светилек, и ето най-лесно как може да се появи св.Илия в Балабан/Ягодина/.Пък в Балабан сигурно е имало ТКЗС когато са дошли турците за да има такива големи  сеновали които да поберат половината село.Ама колку му е да смениш име на някаква местност,то първо селото векове си било Балабан  сменили го на Ягодина,мине не мине хората си сменят имената ,променя се цяла история и какво ли не.
   Има обаче  разказани истории -не легенди и инетерсно защо никой от  Балабан не ги е разказал.Едната е за изнасилените момичета от  българските разбойници и то в джамията и другата за избитите от рода Пашовци при опит да избягат в Турция/Много ми е интересно те не са ли знаели за жестокостите на турците та са тръгнали да търсят там спасение от своите "освободители".

abc:
Hadj далеч съм от мисълта, че християните са вода ненапита. Разказвайте ги, ако ги намерим за достоверни и ние ще ги разкажем ... и така.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version