Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (69/240) > >>

Hamdiko:
Селям, това за което апелирам е толерантност. Не може да я изискваме от другите, а ние самите да не сме толерантни. Така както аз виждам мисията на сайта е всеки да може да изказва свободно мнението си по теми свързани с помаците, дори и ако това мнение е антипомашко. Ако не съм прав - извинявам се. И понеже вече бях заплашен с бан ще побързам да кажа мнението си за носиите и имената които подтеми се вплетоха в основната тема на дискусията. Първо за носиите - тук носиите са различни. Приемете го. Моята прабаба (Рахметлийката) почина през 1988 точно на 100 години по паспорт, а тя самата ми е разказвала, че е била на 7-8 години когато баща и отишъл да запише че се е родила в Ксанти(те е от едно село което сега е в Гърция и административният им център е бил Ксанти). Демек си беше на 107-108 години. Та тя никога не е носила шалвари (поне не такива каквито са в арденския край -Жълтуша например) Тук жените носят нещо подобно на дълги долни гащи стигащи малко под коляното - викаме им калци. При това не е задължително да са шарени, но обикновено са шарени де. Просто казвам, че има и друг цвят и по това също се отличават от шалварите. Но забрадки винаги са носели (до възродителния процес) или т.нар тесетемель. Това мога да кажа за носиите - те са достатъчно закрити за да не разкриват женските прелести пред чужди мъже. А относно имената - името е  лично право на всеки човек и всяко насилие в това отношение е ужасно. Принуждаването на хората да променят имената си от възродителите обече е не по-малко лошо от това днес някои да принуждават хора да носят мюсюлмански имена. А името е важно пред хората, а не пред Аллах. Когато Пратеникът (САС) на Аллах бил попитан кои имена са предпочитани от Аллах той отговорил: "Най-предпочитани от Аллах са имената Абдулах и Абдурахман, ако хората си ги заслужат". За немюсюлманите ще обясня: Абдулах означава раб на Аллах, а Абдурахман - раб на Всемилостивия. Т.е. ако хората които носят тези имена са праведни раби на Аллах то имената им са предпочитани от Него. Вие познавате ли хора с имена като Ахмед, Иса, Ибрахим и дори Мохаммед, които употребяват алкохол и не влизат в джамия, защото аз познавам. И честно казано предпочитам точно тези хора да бяха с имена като Асен, Христо и Петър. Според мен са важни действията и помислите, възнамерението(нийьета) на деден човек, а не името. Иначе тук проблеми с погребенията нямаме и ми е много интересно как в Девин имат. В смисъл когато се погребва даден човек никъде не му пише името - за надгробния камък е нужно технологично време за изработка и се слага по-късно (при нас е след еликито за меитина). А и отговорността за това се носи от близките, не от имама водещ дженезето. Имаше един случай в който едни хора искаха меитина да бъде в ковчег - тогава имама съвсем спокойно разясни на близките целтта и правилата при погребението в Исляма и те естествено се съгласиха меитина да си бъде в кефин. Т.е всичко опира до липса на информация и комуникация. Най-вероято (дори и да не бъда баннат) няма да пиша повече във форума, затова желая на всички ви успех.
Аллах да бъде доволен от вас.

Шали:
dim56, пак си в десетката!
Hamdiko, ! И добре дошъл! :) (при все, че не съм от домакинския екип ;))

isa71:
добре дошъл хамдико
и двата поста ти са много хубав
остани в форума,назми сигорно не ги е чел,пък ти прави забележка,дано се усети и ти се извини
и все пак остани

EvroPOMAK:

--- Quote from: Hamdiko on February 21, 2010, 11:50 ---.... Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя. Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации.
--- End quote ---

"Хамдика", гледам и двата твои коментара и си умувамь!
По първият - Според менья, въпроса, коментарите и отговорите за гордоста останаа с бая неизвестности!?!  ???
- - -

--- Quote from: Hamdiko on February 21, 2010, 14:21 ---... за което апелирам е толерантност..... Според мен са важни действията и помислите, възнамерението(нийьета) на деден човек, а не името. Аллах да бъде доволен от вас.
--- End quote ---

"Хамдика" гледам и вторият ти коментар и разбирам накрая , ако не греша, катьо думать некои от по-горните, изглежда, че и да не си от ичь лесно обидчивитье!  8)
Пьа гльодам, че и покрай гордостта и липсата на гордост при тебье, за особени заслуги покрай тебе се появиха и нови пророци с много пророчества и прозрения !   :D :o
+++
Та, призива ми е, Аллах и на тебье да помага и да е доволен от твоите дела!  ;)

isa71:
европомак,аллах дава всичко на хората,и тои отрежда всеки какъв да е.със къкво си нещо повече от другите.аллах не обича горделивите.сура желязото-,,За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците,,

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version