Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (70/240) > >>

Hashashin:
Cуета на суетите и всичко е суета!
Каква полза за човека от всичкия му труд,
в който се труди под слънцето?
Едно поколение преминава,
и друго поколение идва.
А земята вечно стои.
Също и слънцето изгрява, и слънцето залязва...
И бърза да отиде към мястото,
откъдето трябва да изгрее.
Вятърът отива към юг и се връща към север...
Вятърът постоянно обикаля в движението си
и пак се връща в своите кръгообръщения.
Всичките реки се вливат в морето
и пак морето не се напълва.
На мястото, където отиват реките,
там те непрестанно отиват.
Всичките неща са досадни-
човек не може да изкаже до колко.
Окото не се насища с гледане.
Нито се напълва ухото със слушане.
Каквото е станало, това е, което ще стане.
И което е било извършено, това е,
което ще се извърши.
И няма нищо ново под слънцето.
Има ли нещо, за което може да се каже:
"Виж! Това е ново!"?
То вече е станало във вековете,
които са били преди нас.
Не се помнят предишните поколения,
нито ще се помнят по-късните,
сегашните, поколения
сред ония, които ще бъдат след тях.

Tова е цитат от една мъдра книга!

Hadj:
  Хамди,селям и дабре си дашол.Явно в началото или ти нещо неправилоно се изрази  или ние не те разбрахме.Халал да ни сториш.Всичко това което пишеш /особено във втория коментар/ разбера се че е така.Тези неща аз съм споделял доста преди това защото и аз сам от Смолянско.Радвам се че ставаме повече и личи че обективно ще споделяме по всички теми.Колкото обаче да не ни се иска много от нещата казани по асдрес на смолянско са истини.За много хора които познавам ат Радазем имам чудесни впечетления.
  бъди жив и здрав.

Свободен чове:
Hamdi да каже колко са помаците с турски и колко с български имена в Смолянско, че много се спекулира..

EvroPOMAK:

--- Quote from: isa71 on February 21, 2010, 16:15 ---европомак,аллах дава всичко на хората,и тои отрежда всеки какъв да е. със къкво си нещо повече от другите. аллах не обича горделивите.сура желязото-,,За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците,,
--- End quote ---
"Иса", тъкмо, в това беше въпроса и 1-ият и 2-ият, за излишната ГОРДОСТ на другите съседни и комшийски Етноси и приписваната НИЗОСТ на Помаците, при което не се виде никакъв отговор!  :o
И точно затова, че е знайно от религиозно-малограмотните като мен, че Всевишния не обича ни ГОРДОСТТА ни НИЗОСТТА, беше ей този въпрос, по-обширният вапрос отдолье!  8)

--- Quote from: EvroPOMAK on February 21, 2010, 12:09 ---"Хамдика", то ако се погледне тук малко по нашироко и настрани, се вижда, че като най-голема гордост със своята националност изпитват и с която се хвалят най-вече са "Турките" и "Болгарите"!  :o
Та, след тойья коментар, аз като Помак се чудя да се гордея ли, като другите етноси или да се срамувам и да се унижавам, че съм такъв, без да ползваме закрилата и покривалото на религията като основна опора!  ???
Като погледнеш, всеки от тези другите народи или етноси си се гордее с нещо, от което значи, че това може да е дори и от преместването на камъните детьу думашь тъй, че Помаците поне там могат наистина  да бъда най-най-гордите хора, че се преместели най-най-много камъни и са изкопали най-най-много пръст на земята в това число и от рудниците по Рудоземско и по Маданско!  8)
А, пък и за гордоста на Помаците, че са пренесли най-много тежести на гръб да не говорим, защото за носенето на тези тежести от Смолянско, изглежда са ги малко позабравили и тука май, че требва да се питат повече Помаците от Неврокопския край и от ЧЕЧ-а, които все още носят стотици и хиляди кошове с тютюн и тонове от камъни по нивите или други природни и национални тежести на гръб!  :(
Тъй, че дай да позволим и да разрешим и на Помаците с нещо да се гордеят, дори и с камъните, за да не изостават от техните съседи и комшии в голямата им гигантска гордост !  ;)
Ах, за малко да забуримь и друго, какво ще кажеш за бившия Помак - Мустафа Кемал, който приел и станал Туркин, детьу на всеки негов паметник в "Туркията" е записано, "че се гордее, че е туркин", като как я виждаш тая негова гордост, рахметлията, като вредна или като народополезна!  8)
--- End quote ---
От бир заман, некой Ингилиз беше издумал нещо като "Да бидешь, иль да нье бидешь" , в туй е вапросьа на вапросите и който ако не си го задава чилекь и ни го знай като отговор, наверно и Всевишниять не ще може да помогне, за да го разумемь!  ???  ;)

Hadj:
  Пък има и много с латиноамерикански,ама едва ли човека ще е водил статистика.А помаците-мюсюлмани/защото се  установи че има и християни/ които не са с български имена  болшинството са с арабски.И колко се писа че религия и етнос са различно нещо пак някой свъзва исляма с "турска вяра".И друго може да се попита  колко от тези с "български" имена са наистина с български а не с гръцки,френски,немски и какви ли не.
   Интимната ти мисъл я усещам затова предварително ще ти кажа че по-голямата част от помаците в смолянско  не са с мюсюлмански имена.
      п.с. Свобония човек ми се струва че пише в познат стил!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version