Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Свободен чове:
--- Quote ---Не само, че ви трябват джамии, но трябва и да ги пълните.
--- End quote ---
Както казах, джамии си имаме, а думата "трябва" е много чувствителна за нас, най-често като нещо "трябва" да стане, ние правим на инат обратното.
Пълна джамия в нашия край през живота си не съм виждал. Не съм виждал дори частично пълна даже.
Hamdiko:
Това, че "трябва" сами трябва да го осъзнаете, съмнявам се, че някой ви го налага. Аз със сигурност не го правя - дано не си ме разбрал погрешно. А иначе в Гьоврен има доста сериозен джумает (веднъж се случих там за вечерната молитва и се изумих колко хора имаше за намаза). В самия град наистина не е пълна джамията дори и в петък. Това новото имамче обаче прави всичко възможно да привлече млади хора, Аллах да го възнагради за което.
Свободен чове:
Значи не може да не отбележим , че в Гьоврен са 100 % етнически турци, които са със съвсем различни нрави от помашките, а и естествено, за разлика от нас те са мн. вярващи и си ходят по джамиите. Колкото до Девинската джамия - когато и да мина покрай нея все е заключена, та имам чувството, че едва функционира. Бих обобщил, че религията към настоящият момент не ни е от особен приоритет. Иначе младията ходжа, (мисля че Венци се казваше) го познавма лично и е страхотен човек. Правя му евалла!
Hadj:
Хамди тези двамата просто ако можеш ги забрави.Пък в Триград е построена вече новата джамие,скоро видях хора от там и ми казаха че на пролет ще издигат менарето още.А в Девин пет пъти в джамията се кланя намаз.Явно някой не знаят че когато не е вакът там може да няма никой ,но ключа го знаят много хора а имама е много начетено момче и не е никакъв Венци.
sirrio:
Ето едно мнение, което заслужава уважение. Човек преди всичко трябва да се гордее с това, което е направил той самият.
--- Quote from: Hamdiko on February 21, 2010, 11:50 ---Здравейте, от доста време чета статиите и дискусиите в сайта и съм с противоречиви чувства. Реших да си напиша мнението, понеже се вписвам в контекста на темата - помак съм от Смолянско (по-точно от Рудозем). Мисля, че преди да се дават такива квалификации, като: "родоотстъпник", "проводник на чужди държавни интереси" и пр. е хубаво да се дефинира понятието "помак". Защото с интерес разбрах, че има хора които дори претендират да са мюсюлмани и твърдят, че са горди с това, че са помаци. Хора, осъзнайте се. Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя.Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации. Това да бъдеш горд, че си някакъв е патент на диктаторските режими за по-лесно управление на масите и е започнало още през Римската империя, но в 20 век взима връх и доведе до много локални конфликти и дори до световни войни. Дори и сега държавите отделят ужасно много пари за национална пропаганда - Proud to be american, russian, european, bulgarian, greek and so long. Това е пълен идиотизъм. Още по-смешно е, когато някой казва, че е горд помак, всъщност не е толкова смешно, колкото жалко. Все пак (поне според моите разбирания) помак означава и мюсюлманин. Ислям означава смирение и изобщо гордостта в Исляма е толкова голям грях, колкото и одумването(гъйбета). В този смисъл е жалко, човек претендиращ да е мюсюлманин да е горд с каквото и било, още по-малко с нещо за което не е полагал никакви усилия.
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version