Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hamdiko:
Прав си Хадж, отскоро следя форума(всъщност само тази тема) и наистина има странни мнения, но аз не виждам нищо лошо в това. В смъсъл, аз съм убеден в добрите намерения на участниците и мисля, че някой са прекалено мнителни. Разбира се, това е само мнението ми на "новопристигнал" във форума, може и да греша. Но няма особена логика, понеже въпросните хора нямат никаква изгода от целенасочена конфронтация. Ето защо си мисля, че това е просто сблъсък на мнения, от което умния човек може да извлече само ползи. В интерес на истината не съм присъствал на дженеза в Девинско и хората може и да са прави. Веднъж бях на дженезе и в Пловдив и се учудих искрено на мюсюлманския гробищен парк на Рогозко шосе. Той по нищо не се отличаваше от християнския - на гробовете имаше снимки на меитите, имаше цитати от песни и дори оставени храни и напитки. Абе, луда работа ви казвам. Та не знам как е по Девин, но ходжата там ми обясни, че в Пловдив това си е нормална практика и никой не мисли, че е погрешно. А ходжите явно са сколнни да правят каквото им рекът близките на починалия стига да си платят - Аллах да пази от такива неща. Имам в предвид, че не би ме изненадало нищо.
Петя:
--- Quote from: Hadj on February 23, 2010, 08:51 --- Терзит ,не само дует,тук има едно трио което спокойто ще заглуши рева на Ниагарския водопад.
Хамди,явно отскору следиш форума.Тук е пълно с парадоксални изказвания.Докато ни убеждават как религията е свободен избор, тези които казват че не ги интересува религия започват да ти обесняват какви да са религиозните ритуали.Въоряжи се с търпение да слушаш какво ли не.
--- End quote ---
Ами да,според мен религията е свободен избор.Но това не значи,че не ме инересува.Не искам на никого да обеснявам какви трябва да са ритуалите,има по-запознати хора с това от мен.Както каза и Цецо,в Девинско е по-специфично.А тези конфликти все повече зачестяват,за съжаление!
Петя:
--- Quote from: EvroPOMAK on February 21, 2010, 10:16 ---"Петя", виж, ако е можно до попроучишь по-подробно тази история с изгорените 150 души, защото ще бъде интересно за всички! 8)
Най-вероятно е наистина да е имало изгорени и изклани 150 души, но със сигурност това требва да са били тамошните Помаци, когато през 1912г. българските башибозуци извършват насилственото покръстване на тези села и тогава са изтребили почти всички Помаци! :o
Питай, по възрастните хора от Ягодина, но не онези които от сутринта са по кръчмите и на обяд се движат с премережени погледи като лодки по мегданья! ::)
Ще e добре да се разбере истината за този случай, щото да не се получава разминаване с неколко века разлика! ;)
--- End quote ---
Точно в този район,около Ягодина,идеята за покръстване е била унищожена,буквално в зародиш.При покръстването не се е стигнало до такива кръвопролития,защото избухва бунт,един от първия в новата държава!
Свободен чове:
Гледам да си трая, но вече не мога. Докога протурските и недевинските групировки ще съсипват единствената дускусия отворена за нас смолянските помаци, твърдейки, че си измисляме и провокираме? Говорим за толерантност, говорим за споделяне на информация, а когато го направим започва огън и жупел по нас. Да сме тръгнали ние да ви критикуваме как живеете по другите места и да осъждаме религиозните ви насторения? Организирано ли го правите това да ни плюете? С какво си помагате? От удоволствие ли го правите?
Kaplan:
--- Quote from: Свободен Цецо. on February 22, 2010, 10:21 --- Позволи се мъртвият да бъде погребан в ковчег, т.е изпълни желанието на близките. Респект от мен за това!
--- End quote ---
Aми какво ще е това желание, няма ли кой да обясни на тамошните туй-онуй ?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version