Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (85/240) > >>

mirvam:

--- Quote from: Свободен Цецо. on February 23, 2010, 23:45 ---Добре, съгласен съм вас, както виждате аз съм гол и бос как е процедурата съгласно Корана. Както вероятно 98% от помаците.
Искам да споделя и аз един конфликт, пак много грозен, който се случи на едно погребение. Бяха дошли ходжи от друго място и като видяха нашите гробища, че гробовете са оградени с декоративни дървени огради и че се изписва името на починалия с негова снимка на възпоменателната плоча, ве вдигна патардия до небесата. Та същите тези ходжи-пришълци имали претенцията за баш ходжи и те казваха, че гробът визуално трябва да е без ограда и само с побит камък без изображения. Кое е вярно и кое не е?
Специално моето становище е, че гробищата трябва дас е поддържат в идеално състояние, с патеки, без висока трева, с пейки, алеи, и самите гробове да са красиво оградени.

--- End quote ---
Цец, един съвет от мене.
Ако наистина те интересува кое е вярно и кое не е - погледни в извора (т.е. Корана и Сунната). Всичко останало е разтягане на локуми.

Свободен чове:
Благодаря за съвета, ама не ми е цел в живота да ставам имам. Спирам с локумите.

Ada_BG:
Müslümanlara ait kabristan son derece sade, tabiî ve mütevâzi olmalı; mezar yapımında da basit ve ucuz malzeme kulanılmalıdır. Camide Allah`ın huzurunda -kariyer ve sosyal durumları ne olursa olsun- aynı safı paylaşan müslümanların mezarlarının da görünüş itibariyle birbirine yakın olması İslâm`ın ruhuna daha uygundur.

Това ще рече че мюслмаюнските гробища трябва да са много обикновени,но разбира се трябва да се почистват,
дори е казано че трябва да се правят от колкото се може по евтин материал.
Трябва гробовете на всички да са доста близо един до друг ,демек, nезависимо приживе  какво социално положение са заемали ,дали са били бедни или богати,пред Аллах са равни. Гледам сега и в Турция,и тука се надпреварват,кой по-красив гроб да направи,но изрично е казано.В Исляма показността е забранена,дори за гробищата
Не е нужно да си имам за да знаеш такива елементарни неща,ако си мюслюманин.

Hadj:
 Намерих в читалищната бибилиотека  брошура със сценарии за  соц. ритуали в това число и за тъжния ритуал погребение.Там точно е дадено указание как постепенно да се премахне ролята на религията и доколко може да пресъства духовно лице.Та сигурно някой хора искат да приложат тези указания.И ако може толкова да не говорим за погребенията,Аз и преди бях казал,че религията е за живите и човек трябва да си отива от този свят така като какъвто е живял.
   Пък интересно тези които казват че нямат нужда от джамии ако ги няма къде ще намерят ходжа да ги погребва или  може би  ще се намери някой Венци   за когото всичко е пазарна икиномика.
       Давайте нещо по ведро!!!!

mirvam:
Цец, това че ти ще прочетеш една две книги за Исляма не те прави ходжа. Или ако започнеш да проучваш нещо, свързано с Исляма.
Подкрепям изказването на Ада_БГ и Хадж

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version